Yksi Akaan rakentajista on poissa

Profile Image of Juha Kosonen

Teknikko Arvi Saari on poissa. Hän menehtyi sairaskohtaukseen 19. kesäkuuta 2015. Arvi Saari oli syntynyt Viialassa 23. joulukuuta 1938.

31arvisaari

Työuransa Arvi Saari teki Schaumanin Viialan tehtaiden palveluksessa, ollen viimeksi henkilöstöasioiden hoitaja. Lapsuus ja nuoruus Viialassa sekä työ voimakkaasti kehittyvässä suuryrityksessä antoivat hänelle perspektiivin Viialaan ja viialalaisiin. Sosiaalisen luonteensa ansiosta hän pystyi sujuvasti liikkumaan raja-aidoistakin huolimatta kunnassa ja tehdasyhteisössä nauttien laajaa arvostusta. Häneen luotettiin, ottihan hän väen töihin ja järjesti vuosia vanerin tekoon valmentavaa oppisopimuskoulutustakin.

Viialan valtuuston jäsen Arvi Saari oli vuodesta 1985 yhtä vaalikautta lukuun ottamatta vuoteen 2000. Tänä aikana hän toimi muun muassa valtuuston 1. varapuheenjohtajana vuosina 1993–2000. Kunnanhallituksen jäsen Saari oli vuosina 1989–1999, ollen hallituksen väliaikaisena puheenjohtajana 1995–1996 ja vuoden 1999. Politiikassa Kansallista kokoomusta edustanut Saari oli innostunut, asioihin hyvin perehtyvä, kysyvä ja kyseenalaistava osallistuja. Tarvittaessa hän käytti verkostoaan ja julkisuutta taitavasti hyväkseen yhteisiä asioita hoitaessaan.

Viialan kunta oli 1990-luvulle tultaessa ajautunut monesta eri syystä taloudellisesti kuilun partaalle. Tämä johti 1993 varsin rajuihin tervehdyttämistoimiin. Kunta irtisanoi henkilöstöä, virtaviivaisti hallintoaan, myi omaisuutta ja investoi vuosien ajan vain välttämättömimpään.

Kunnan talous oikeni, mutta itsenäinen tulevaisuus näytti kaikkien ennusteiden valossa edelleen hyvin vaikealta. Arvi Saari ymmärsi jo tervehdyttämistoimien alkaessa, että kunnan itsenäisyys ei saa olla itseisarvo. Hän oli ensimmäinen Viialan kunnan johtava luottamushenkilö, joka kääntyi Akaan kaupungin perustamisen kannalle. Joulukuussa 1994 Viiala-Lehteen annetussa hän perusteli uuden kaupungin tarpeellisuuden.

– Viiala ja Toijala ovat niin pieniä, että on ihan turhaa tuhlata voimavaroja kahdessa paikassa. Vasta yhdessä nämä kunnat olisivat asukasmäärältäänkin EU-järjestelmän minimitasoa. Täällä paikat ränsistyvät. Rahaa ei ole eikä pitkään aikaan tule. Nyt tarvittaisiin uusia näköaloja ja Akaa on tällainen mahdollisuus.

Akaan kaupunki aloitti vuoden 2007 alusta. Arvi Saari ei kunnallispoliitikkona uuden kaupungin perustamistoimiin osallistunut, mutta puhui Akaan alueen uudistumisen tarpeesta väsymättä aina kun siihen oli mahdollisuus. Kävin tällaisen keskustelun ystäväni Arvin kanssa vain muutamaa päivää ennen kuolemaa. Perspektiiviä kaikkiin keskusteluihin toi myös Arvin laaja historiatuntemus, joka perustui tapahtumiin osallistumisiin ja lukemiseen.

Vapaa-ajan ongelmia ei puolisolla, isällä ja isoisällä ollut. Arvi Saari oli puun ja metsän ystävä. Hän hoiti metsää ja teki puusta mitä halusi – ei koskaan vain mitä osasi. Hän muun muassa korjasi isänsä talon Puutikankujalla melkoiseksi paratiisiksi. Syntymäpäivä, 23. joulukuuta, ja useat muut arki- tai juhlahetket toi talon täyteen ystäviä usean kerran.

Akaan Rotaryklubi muistaa Arvi Saaren aktiivisena jäsenenä. Kokousten ja retkien kohokohtia olivat Arvin kaskut ja lukuisat kertomukset vaikkapa opiskeluajoistaan. Hän toimi klubin presidenttinä kauden 2007–2008. Arvi oli myös Rotary Internationalin Paul Harris Fellow-veli.

Kohtalo leikkii joskus rajusti. Arvin elämän viimeisiin aikoihin kuului rakkaan puolison Ulla-Maijan saattohoito. Arvi teki rakkaalleen voitavansa ja taisteli uupumista vastaan. Sairaanhoitaja Ulla-Maija Saari nukkui pois 12. heinäkuuta 2015.

Ulla-Maija ja Arvi Saaren muistoa kunnioittaa laaja ystävien joukko.

Juha Kosonen