Hannukassa tehdään eikä meinata

30hannukka 2
Heini ja Antero Jokinen sekä lapset Minea ja Jessi viihtyvät hyvin Hannukassa.

Hannukan perinteiset kesäjuhlat saivat alkunsa tavallaan vahingossa, ja nyt niitä vietettiin jo 30. kertaa. Turuntien kupeessa Viialassa sijaitsevan asuinalueen alkuperäisasukkaita on Juhani Fredriksson, joka muutti sinne vuonna 1952 ollessaan kaksivuotias.

– Meitä oli noin kaksikymmentä lasta, jotka kuljimme täältä kouluun Heinäsuolle. Matkaa oli vajaat kolme kilometriä, mies muistelee.

Alueella on aina oltu omatoimisia. Silloinen Viialan kunta otti kuitenkin hoitaakseen teiden hoidon tiehoitokunnalta kolmisenkymmentä vuotta sitten. Asukkaat päättivät järjestää tiehoitokunnalta yli jääneillä rahoilla kesäjuhlat.

Kävikin niin, että juhlat tuottivat enemmän rahaa kuin veivät. Siitä lähtien Hannukassa on järjestetty kesäjuhlia. Hannukan asukasyhdistys rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi vuonna 2006.

Asukkaat pitävät talkoilla kunnossa esimerkiksi alueen leikkikenttää, joka sekin tehtiin talkoilla. Kaupunki kustansi laitteet, ja asukkaat pystyttivät ne.

Nykyään kesäjuhlat pidetään leikkikentällä, mutta alkuvuosina kokoonnuttiin milloin kenenkin pihaan.

Väki on vaihtunut alueella paljon. Parhaimpina vuosina kesäjuhlissa oli 170 henkeä, kun senioriasukkaiden lapset ja lapsenlapset olivat myös mukana juhlissa.

Lapsiperheen idylli

Nykyään Hannukassa asuu runsaasti lapsiperheitä. Paluumuuttajia on paljon. Alue ja kesäjuhlat olivat entuudestaan tuttuja myös Heini ja Antero Jokiselle, jotka muuttivat Hannukkaan vuosi sitten Lempäälästä. Heini on kotoisin Viialasta, ja Anteron sisko on asunut pitkään alueella.

Jokiset ovat viihtyneet Hannukassa hyvin.

– Löysimme täältä sopivan talon, eikä jäänyt alueesta kiinni, ettemmekö olisi muuttaneet tänne. On ihanaa, kun on iso piha. Lapsetkin nauttivat, kun on lääniä missä juosta, Heini hymyilee.

Hän kehuu lasten harrastusmahdollisuuksia Viialassa. Niitä löytyy joka lähtöön.

Myös kuusivuotiaan Minean ja kolmevuotiaan Jessin päivähoito on toiminut hyvin. Jokiset ovat tarvinneet vuorohoitoa, jota on tarjolla Sahurin päiväkodissa.

Antero käy töissä Nokialla. Työmatka on kilometreinä pitkähkö, mutta toisaalta moottoritietä pitkin matka taittuu nopeasti.

Jokiset käyttävät enimmäkseen Akaan palveluita. Ainoita heitä harmittavia asioita on täkäläiset terveyspalvelut.

– On ollut totuttelemista siihen, että ne toimivat Lempäälässä niin paljon paremmin. Miten täällä asiat ovat niin päälaellaan? Heini ihmettelee.

Hän toivoo myös enemmän penkkejä Viialan keskustaan, jotta voisi istahtaa vaikka jäätelölle lasten kanssa.

30hannukka 7
Iina Mäenpää ja Lucas Halmia pääsivät kesäjuhlissa Musse-ponin kyytiin. Minttu Kuismanen ohjasti.
30hannukka 6
Julia Halmearo teki hiekkakakkuja.
30hannukka 8
Aleksi ja Riitta Halmearon mielestä Hannukassa kaikki on ”jees”.
30hannukka 5
Juhani Fredriksson on asunut Hannukassa kaksivuotiaasta lähtien.
30hannukka 1
Hannukan kesäjuhlilla on pitkät perinteet.
30hannukka 3
Jessi (vas.) ja Minea Jokinen pitävät keinumisesta. Antero-isä antaa vauhtia.

30hannukka 4