Rescueyhdistys Kulkurien puheenjohtaja sai tunnustusta työstään presidentiltäkin

Salla Honkapää auttaa hädänalaisia eläimiä

Salla Honkapää asuu eläimineen Pätsiniemessä Toijalassa.

Salla Honkapää asuu eläimineen Pätsiniemessä Toijalassa.

Salla Honkapään intohimo on hädässä olevien eläinten auttaminen. Nainen perusti Kulkurit-nimisen rescueyhdistyksen kolmisen vuotta sitten toimittuaan tätä ennen eräässä toisessa eläimiä auttavassa yhdistyksessä. Nyt hän toimii yhdistyksen puheenjohtajana sekä adoptiotoiminnan vastaavana.

Eläinrakas nainen sai ensimmäisen koiransa 14-vuotiaana, vaikka äiti hiukan vastustelikin eläimen ottamista. Hevostallilta lähtöisin ollut Pulla-koira eli perheessä 16-vuotiaaksi.

Honkapään aikuistuttua ja muutettua pois syntymäkodista hän osti saksanpaimenkoiran. Se oli hieno koira, mutta se oli todennäköisesti myös ensimmäinen ja samalla viimeinen rotukoira, jonka Salla Honkapää on hankkinut tai hankkii.

– En koe oikeaksi ostaa tarkoituksella teetettyä eläintä, kun kodittomia koiria on maailmassa niin paljon.

Honkapäällä on neljä koiraa ja viisi kissaa. Yhtä lukuun ottamatta ne ovat kaikki rescueita.

Eläinsuojelutyössä hän on ollut mukana kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2005 Honkapää haki ensimmäisen rescuekoiransa Virosta.

– Sen jälkeen ei mikään oikeastaan ole koskaan palannut ennalleen ja olen onnekas siitä, että olen löytänyt intohimoni. Asian, josta jaksan innostua aina uudestaan, vaikka työ välillä hyvin raskasta onkin.

Rankkoja matkoja

Yhdistys auttaa etenkin romanialaisia koiria. Se toimittaa ruokaa ja muuta apua paikallisille löytöeläintarhoille.

Miksi juuri Romania on auttamisen kohteena?

– Siellä tilanne on huonoimpia koko Euroopassa. Maa on köyhä, ja sekä ihmiset että eläimet voivat huonosti. Korruptio jyllää myös löytöeläintarhoilla.

Salla Honkapää tekee Romaniaan muutaman reissun vuodessa. Kokeneellekin Romanian-kävijälle etenkin viimesyksyinen matka oli vaikea. Nähdä kunnallisen löytöeläintarhan betonilattialla makaavia nälkiintyneitä ja taudista vapisevia koiria.

Sen reissun jälkeen Honkapää ei koskenut kameraansa puoleen vuoteen.

– Normaalisti kuvaan paljon, mutta kamera yhdistyi mielikuvissani noiden eläinten tilanteeseen.

Äkkiseltään voisi ajatella, että olisi armeliainta lopettaa surkeissa oloissa elävät löytöeläintarhojen koirat.

– Ei sinne voi ulkopuolinen mennä noin vain lopettamaan eläimiä. Yritämme valistaa paikallisia ihmisiä siitä, mitä länsimaisen ajattelutavan mukaan kuuluu eläimen hyvään hoitoon. Eutanasia ei joissain tapauksissa ole huono ratkaisu.

Kaikkia ei voi auttaa

Adoptoitavaksi soveltuvia koiria tuodaan Suomeen. Toiminta on saanut lyhyessä ajassa huikeat mittasuhteet, sillä viime vuonna 423 hännänheiluttajaa sai Suomesta uuden kodin.

Kulkurit järjestää myös jatkuvasti mittavia sterilointikampanjoita Romaniassa. Ihmiset saavat tuoda kissansa tai koiransa ilmaiseen operaatioon. Steriloinnit ja kestävän eläinsuojelutyön tekeminen paikan päällä kohdemaassa on Kulkurien toiminnassa ensisijaista.

Palkaton työ vie aikaa ja on rankkaa. Honkapään saa jaksamaan missio eläinten auttamiseen. Myös kodin saaneiden koirien kuulumiset ilahduttavat. Kun koira tajuaa, että elämä ei ole pelkkää selviämistä vaan leikkiäkin voi.

Salla Honkapää teki heti alussa itselleen selväksi sen, että hän ei voi auttaa kaikkia maailman eläimiä vaikka tekeekin parhaansa. Tämä auttaa jaksamisessa.

Pään pitää terveenä myös liikunta. Kulkurien puheenjohtaja lenkkeilee koiriensa kanssa pitkiä lenkkejä. Pätsiniemessä asuvan naisen koko piha on aidattu koiraturvalliseksi, ja myös kissoille on oma ulkoilutarha, joten eläimet saavat varmasti tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä.

Palkkatyössään Honkapää auttaa ihmisiä, sillä lähihoitaja työskentelee kotihoidossa Vesilahdessa.

Kulkurien toiminta ei ole jäänyt huomiotta. Viimeksi yhdistys sai kunniakirjan Bukarestin Suomen-suurlähetystöstä Romanian kodittomien koirien eteen tekemästään työstä.

Honkapää myös juhli viime itsenäisyyspäivänä linnanjuhlissa. Presidenttipari halusi antaa tunnustusta työstä kodittomien eläinten hyväksi.

28Salla Honkapää 3

Salla Honkapään talon pihalla on koirilla tilaa leikkiä. Kissoille on oma ulkotarhansa.

28Salla Honkapää 4 28Salla Honkapää 2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?