Yhteen hiileen

Ne jotka ovat seuranneet kansainvälistä jalkapalloa televisiosta tai vaikkapa paikanpäällä, ovat väkisinkin aistineet tunteikkaan yleisön läsnäolon ja sen mukanaan tuoman jännityksen – huuman. Yleisö elää täysillä omien joukkueidensa mukana. Yksittäisten pelaajien tekemiset ihastuttavat tai vihastuttavat.

Vuonna 1899 perustettu FC Barcelona on Katalonian maakunnan omistama joukkue. Sen hymni, Enemmän kuin seura, kertoo, että kyseessä on itse asiassa kansanliike. Joukkueen tekemiset kuuluvat kaikille katalonialaisille. Stadion on aina täynnä kun seura pelaa. Ne, jotka eivät syystä tai toisesta pääse peliin, katsovat ottelua lähikuppilan televisiosta. Mielipiteet sinkoilevat. Seura on itsetunnon ja kansallistunnon mitta. Meidän seura.

Kansainvälisessä jalkapallossa liikkuu myös raha. Toinen menestynyt espanjalaisseura, Real Madrid, teki kaudella 2013–2014 peräti 545,5 miljoonan euron liikevaihdon. Seurassa on 90 000 jäsentä ja se toimii edelleen kuin mikä tahansa yhdistys. Seuraa on mahdoton kaapata tai ostaa, koska jäsenet eivät voi myydä yhdistystään. Real Madrid liikuttaa otteluihinsa koko pääkaupunkia. Liikevoitosta jaetaan pääomia myös muuhun kuin jalkapalloon.

Vaihdetaanpa lajia. Akaa-Volley on hyvin menestynyt akaalainen lentopalloseura. Edustusjoukkueen viime kausi ykkössarjassa oli tuoda paikan Mestaruusliigaan. Paikka jäi vielä tällä kertaa saavuttamatta, mutta yritys on alkavalla kaudella jälleen  kova. Akaa-Volley tarvitsee taakseen kaikkien akaalaisten tuen. Viime kaudella Akaaseen noussut lentopallobuumi on herätettävä jälleen syksyllä.

Akaa-Volley on aidointa akaalaisuutta. Viialasta liikkeelle lähtenyt buumi on ”kivunnut” Hirsikankaan yli. Toijalalaisten kulmien alta katseluun ei ole mitään syytä, koska seuran edustusjoukkue on kerta kaikkiaan niin hyvä. Akaa-Volleyn pitäisi olla yhtä kuin lentopallo Akaassa. Joka kentällä ei tarvitse omaa seuraa pyörittää, vaan kaikki voimat on keskitettävä Akaa-Volleyn ja edustusjoukkueen tukemiseen. Miksi Akaa-Volley ei voisi toimia lentopalloseurana koko kaupungissa?

Akaa-Volley tarvitsee toiminansa pyörittämiseen myös rahaa. Seura ei ole bisnes ainakaan vielä. Taloudellinen tuki tulee Akaan kaupungilta ja paikkakunnan yrityksiltä. Kysymys yrityksille tässä kohtaa kuuluu, mahdollistetaanko jotakin suurta ja pysyvää? Tehdäänkö Akaasta todellinen lentopallkaupunki? Tehdäänkö Akaasta kaupunki? Yritykset eivät tunne kuntarajoja, mutta paikkakunnan nimen nostamiseen niitä tarvitaan aina.

FC Barcelona hivelee katalonialaisten sydäntä. Seuran kaulaliina on paljon enemmän kuin kaulaliina. Se rakentaa yhteisöllisyyttä. Se ilmentää, että kuulutaan joukkoon. Me akaalaiset pääsemme Akaa-Volleyn kanssa samaan. Miten? Ensialkuun hyvin helposti, menemällä sankoin joukoin katsomaan edustusjoukkueen kotiotteluja Toijalan monitoimihallille ja seuraamalla sen edesottamuksia seuran kotisivulta. Edustusjoukkue tarvitsee myös kannattajansa seuraamaan muualla pelattavia otteluja. Oppia tästä voisi ammentaa vaikka Kyyjärveltä. Kuka soittaa rumpuja ensi kaudella?

Akaa-Volleyn edustusjoukkueen menestyminen ei ole muilta täkäläisiltä seuroilta pois, koska lajin muuta menestystä ei täällä ole. Kokkolassa koko kaupunki on Tiikereidensä takana. Kokkolassa on oivallettu, että vain yhteen hiileen puhaltaminen voi synnyttää roihun.

Akaassa halutaan usein epätoivovimmalla pitää hehkua monessa hiilessä. Urheilun kehittymisestä vähät välitetään, pääasia on ”meidän” seura ja ”meidän” järjestötyö. Ilmassa on katkeruuttakin. Toisen menestymisestä etsitään vain negatiivista sanottavaa. Kukaan ei saisi olla päätään pitempi muita. Näin toimitaan muuten asiassa jos toisessa, eikä totuutta uskalleta katsoa silmiin. Tosiasiassa vain – vain – yhteen hiileen puhaltamisella meilläkin on mahdollisuus saada aikaan jotakin. Minun käyttäytymiseni ratkaisee paikallisen palveluyrityksen menestyksen ja minun käyttäytymiseni muuttaa luutuneita käsityksiä politiikassa ja urheilussakin.

Joko Akaa-Volleyn kaulaliina on myynnissä?