Saija Montonen Viialan yhtenäiskoulun rehtoriksi

Saija Montonen siirtyy Etelä-Hervannan koulusta Viialan yhtenäiskoulun rehtoriksi.

Saija Montonen siirtyy Etelä-Hervannan koulusta Viialan yhtenäiskoulun rehtoriksi.

Keskustan koulun ja Hirvialhon koulun yhdistymisen myötä syntyvän, noin 680 oppilaan Viialan yhtenäiskoulun rehtorina aloittaa 1.8. filosofian maisteri Saija Montonen, 56, Tampereelta. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan valinnassa painoi isompana asiana Montosen työkokemus yhtenäiskoulusta sekä sen lisäksi haastattelut ja soveltuvuusarviointi.

Saija Montonen on ollut viimeiset kaksi vuotta noin 700 oppilaan Etelä-Hervannan koulun vt. rehtorina ja sitä ennen kahdeksan vuotta koulun apulaisrehtorina. Ennen apulaisrehtorin virkaa hän toimi matematiikan ja fysiikan lehtorina Tampereella.

Montosen rehtorin pesti Etelä-Hervannan koulussa on päättymässä. Halu jatkaa rehtorin työtä saivat hänet hakemaan Viialan yhtenäiskoulun virkaan.

– Haaste tuntuu sopivalta, koska myös Viialan yhtenäiskoulu on iso. Lisäksi Tampere on lähellä, matkaa ei ole kuin puolisen tuntia, Montonen toteaa.

Lähtökohtana ihmisten kunnioittaminen

Saija Montonen kuvailee itseään helposti lähestyttäväksi ja vuorovaikutustaitoiseksi henkilöstöjohtajaksi.

– Olen selkeästi johtaja, mutta myös helposti lähestyttävä. Ei niin että olisin diktaattori, joka määrää kaiken, vaan mieluummin yhdessä tehden viedään koulua eteenpäin, jaetaan töitä ja myös vastuista.

Montosen johtama Etelä-Hervannan koulu on monikulttuurinen. Vieraskielisiä on noin 30 prosenttia oppilaista. Yhtenäiskoulussa on myös erityisluokat ykkösestä yhdeksänteen. Montoselle tärkeitä arvoja ovat tasavertaisuus ja ihmisten kunnioitus.

– Monikulttuurisessa koulussa olen tottunut siihen, että on monenlaisia ihmisiä ja kaikki ovat arvokkaita. Lähtökohtana kasvatustyössä oppilaiden ja perheiden kunnioittaminen.

Yhteinen visio on tärkeä

Ala- ja yläkoulun ja niiden erilaisten kulttuurien yhdistymisprosessissa Montonen pitää tärkeänä yhteistä visiota.

– Voisin kuvitella, että siellä opettaja- ja henkilökuntakokouksissa teemme yhdessä visiota siitä, mitkä ovat yhtenäiskoulun erityispiirteitä ja mihin koulua halutaan viedä ja lapsia kasvattaa. Sitten lähdetään suunnittelemaan, miten siihen päästään.

Koulupuolen säästöt vaativat tarkkaa suunnittelua

Akaassa läpikäydään parhaillaan talouden säästökuuria, joka kohdistuu koulupuolella muun muassa ryhmäkokoihin, tuntikehykseen ja avustavaan henkilökuntaan. Montonen sanoo ymmärtävänsä kuntien säästötarpeet, mutta toivoo, että ratkaisut kuntatalouteen löytyisivät muualta kuin koulupuolelta.

– Jos koulupuolen säästöihin on pakko mennä, vaatii se aika tarkkaa suunnittelua, miten opetus organisoidaan niin, ettei opetuksen taso heikkene tai tulisi syrjäytymisvaaraa lapsille ja että pystyttäisiin kuitenkin ottamaan kaikki tuen tarpeet huomioon.

Montosen mukaan varsinkin avustajien vähentäminen kohdistuu juuri niihin, jotka tarvitsevat apua opetuksessa.

Montosen perheeseen kuuluu mies ja kaksi aikuista poikaa. Vapaa-ajalla tuleva Viialan yhtenäiskoulun rehtori harrastaa liikuntaa, kulttuuria ja matkustamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?