Ei kenenkään maalla

Toijalan Satamaa on viimeiset parikymmentä vuotta kehitetty paperilla voimallisesti. Tosiasiassa Satamaa pidetään kaupungin takapihana. Hiekkatiet ovat kuoppia täynnä, rakennukset lahoavat pystyyn ja pusikot valtaavat alaa. Hoitamattomuus näkyy! Ainoa toimija Satamassa on Toijalan Moottorivenekerho, jonka jäsenet ymmärtävät laituripaikkojen ja vesireittien arvon. He ovat myös kunnostaneet itselleen Satamaan oman alueen, saunan ja pitävät huolta Kekkäsaaresta. Hienoa!

Satama on Akaalle kuin paikka ei kenenkään maalla. Siihen tartutaan aina pitkällisen väännön jälkeen, ja silloinkin vain kahden metrin kepillä. Satamassa kulminoituu saamattomuus, haluttomuus ja nyt myös varattomuus. Jostakin syystä taloudellisesti parempinakaan aikoina Sataman arvoa ei haluttu tai ymmärretty nähdä. Ja tänä keväänäkin, Akaan tekninen johtaja kehtasi siirtää Sataman asemarakennuksen maalaukseen tarkoitetun määrärahan pois parempaan tarkoitukseen. Asemarakennushan palvelee vain Toijalan Näyttämöä, jonka kesänäytelmät vetävät alueelle satoja katsojia myös kaupungin ulkopuolelta. Kulttuuriväki kiittää!

Näyttää siltä, että Satamasta ovat viime vuosikymmeninä innostuneet aina väärät ihmiset. Mitä tahansa alueelle on suunniteltu, on naurettu unohduksiin. Kaupunkilaisia on innostettu jopa suunnittelemaan vuosien aikana yhtä ja toista, mutta vain harva ehdotus on edennyt toteutukseen. On annettu ymmärtää, mutta ei ole ymmärretty antaa. Satamassa kuitenkin rapistuu kerran tehty mielenkiintoinen luontopolku kaikessa rauhassa. Alue menettää Helpiön huvilan, jonka arvoa kaupungin pienenä edustustilana lähellä saunaa ei haluttu ymmärtää. Vääriä ajatuksia, väärässä kaupungissa.

Sopimustoimitsija emeritus Aarre Nord istuu Akaan kaupungin edustajana Suomen Hopealinja Oy:n hallituksessa. Kyseessä on Suomen suurin sisävesivarustamo. Aarre Nord on pohdiskellut usein – jälleen kerran tässäkin lehdessä – kuinka kaupunki ja kaupunkilaiset eivät ymmärrä Toijalan Sataman arvoa. Veneilyä, purjehtimista tai soutelua – laivamatkailusta puhumattakaan – pidetään täällä ilmeisesti niin elitistisenä harrastuksena, että siihen ei tohdita tarttua.

Ei kenenkään maalle saapuu vuodesta toiseen Toijalan Näyttämön ohella toinenkin toimija, Toijalan VPK:n nuoret. Sataman kioski palvelee tänäkin kesänä kohteliaasti, vaikka sää ei aina ole suosinutkaan. Edes nuorten yritteliäisyyden kunniaksi voisi kaupunki tuoda Satamaan kunnolliset kahvilan penkit ja pöydät, sekä korvata betoniset panssariesteet istutuksin. Nurmikon viimeistelty leikkaaminenkaan ei olisi pahitteeksi.

Mihin kaupungin julkisia tiloja, joihin myös Satama kuuluu, tarvitaan? Niitä tarvitaan kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Viime keskiviikkona hyväksytty Akaan talouden tasapainottamisohjelma on ankara terastus juuri hyvinvointipalveluihin. Paketin tarkempi toteutus jää lautakunnille ja viranhaltijoille, joten ihan tarkkaan ei edes vielä tiedetä, mistä kaikesta luovutaan. Jos luovutaan yleisestä viihtyvyydestä, on ihan turha huutaa kaupunkilaisia Akaan markkinoijiksi. Mitä he kehuisivat?

Satama on paikka kaikille varallisuuteen katsomatta viihtyä kotikaupungissaan.