Heikkilä-Berggrenin suku kokoontui

Heikkilä-Berggren sukuseura ry:n sukutapaaminen ja vuosikokous pidettiin Urjalan Säätiötalolla 7. kesäkuuta.  Sukujuhla alkoi hartaustilaisuudella Urjalan kirkossa, jonka jälkeen laskettiin seppele Väinö Linnan vanhempien haudalle.

Sukuviirin noston ja Hämäläisten laulun jälkeen oli mahdollisuus tutustua Väinö Linnan aitoon työhuoneeseen kirjastossa.  Tapaamisen ohjelmateemaksi oli otettu läheisesti sukuun kuuluvan kirjailija Väinö Linnan elämä ja tuotanto.

Vuosikokouksen aluksi Urjalan kunnan sivistystoimenjohtaja Juha Salo toi kunnan tervehdyksen valottaen paikallista koulutus- ja kulttuuripalvelujen tilannetta ja kehitysnäkymiä.  Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi edelleen Tapio Berggren Punkalaitumelta.  Varapuheenjohtajaksi tuli Nina Kivivirta Helsingistä ja hallituksen muiksi jäseniksi Marjatta Järvi Urjalasta, Helena Mattila Salosta, Raija Nikander Akaasta ja Lari Pynnä Urjalasta.  Sukuseuran 2. kunniajäseneksi valittiin insinööri Hirvo Salonen Helsingistä.

Ohjelman aluksi Pirkanmaan musiikkiopiston oppilaiden jousikvartetti esitti kansansävelmiä ja filosofian tohtori Aulikki Jalava kertoi Väinö Linnan kirjailijan tiestä. Jo nuoruudessaan Linna kyllä tiesi, mitä halusi, mutta ei tiennyt, miten sen toteuttaisi.  Luomisen pakko oli niin voimakas, että se ei antanut rauhaa.

Nimenomaan tähän sukutilaisuuteen esitettäväksi olivat näyttelijä Ahti Jokinen ja kirjailija Timo Malmi suunnitelleet ja valmistaneet musiikillisen näytelmän Koskelan miehet ja Suomi.  Musiikkikappaleet soitti PMO:n jousikvartetti.  Näytelmä, joka sai samalla ensi-iltansa, perustuu Pohjantähti-trilogian teksteihin ja kuvaa Koskelan suvun elämänvaiheita Jussin suokuokan ensimmäisistä iskuista vuonna 1884 aina Vilho Koskelan kaatumiseen jatkosodassa ja vuoteen 1944.

Heikkilä-Berggren-suvun juuret ulottuvat ainakin 1540-luvulle asti Urjalan Hakkilan kylässä olleeseen Heikkilän taloon, joka oli yhtäjaksoisesti suvun hallussa aina 1800-luvun loppuun saakka.  Sukututkimusta on yksityiskohtaisemmin tehty v. 1697 syntyneen Yrjö Jaakonpoika Heikkilän jälkeläisistä.  Laajan ja perinpohjaisen työn tuloksena on julkaistu kolme sukukirjaa.

Vuonna 1998 perustetussa sukuseurassa on lähes 600 jäsentä.  Tämänkertaisessa tilaisuudessa oli n. 130 osallistujaa.