Haasteena tuotteiden noutaminen kaupoista

Ruoka-avulle on kova tarve

23Ruoat 2

Pekka Leväniemi hakee viitenä iltana viikossa eräpäiväruokaa, joka menee päivätoiminnan sekä seurakunnan käyttöön.

Akaalaiset elintarvikeliikkeet jakaisivat mielellään hyväntekeväisyyteen myymättä jääneitä ruokia. Ongelma on tuotteiden noutaminen, sillä se pitäisi tehdä iltaisin normaalin virka-ajan jälkeen.

Päihdetyönohjaaja Pekka Leväniemi Toijalan päivätoimintakeskuksesta suuntaa viidesti viikossa iltayhdeksältä Valintataloon. Hän saa mukaansa keskimäärin ostoskärryllisen verran ruokaa.

Ruoka-aineksista tehdään päivätoimintakeskuksen asiakkaille aamupalaa, jonka hinta kävijöille on nimelliset 50 senttiä. Tuotteista jää yleensä jaettavaksi myös seurakunnan käyttöön apua tarvitseville.

Leväniemi tekee iltaiset ruoanhakumatkat omasta halustaan, vaikka reissu keskeyttääkin illan viettämisen.

– Tästä on iloa ja hyötyä monille. Kaupungin perhetyöntekijät ottavat minuun joskus yhteyttä, kun on kiireistä ruoka-apua tarvitsevia henkilöitä. Ja ilman saamiamme lahjoituksia joutuisimme nostamaan päivätoiminnan aamupalan hintaa.

Leväniemi käy noutamassa lahjoitukset arkiaamuja edeltävinä iltoina. Muina päivinä kaupan ylijäämätuotteet menevät biojätteeseen.

Apua vapaaehtoisista?

EU:n aikaisemmin lahjoittamia ruokapaketteja ei ole tällä hetkellä tarjolla. Kysyntää ruoalle olisi, kertoo diakonissa Kerttu-Kaarina Mäenpää Akaan seurakunnan Viialan-toimipisteestä.

– Asun itse muualla, enkä voi sitoutua hakemaan ruokia päivittäin. Teemme kyllä yhteistyötä paikallisen K-kaupan kanssa, mutta emme saa haettua tuotteita joka päivä, Mäenpää harmittelee.

Elina Heino työskentelee päihdetyönohjaajana Viialassa. Hän hakee eräpäivätuotteita päivätoimintakeskuksen käyttöön keskimäärin kerran viikossa. Määrä riittää kävijöille, ja tuotteet säilyvät pakastimessa.

Diakoni Henna Helminen Kylmäkoskelta sanoo hänkin, että ruoka-avulle on tarvetta. Ongelmana sielläkin on nouto paikallisesta tavaratalosta, sillä tuotteita jää lahjoitettavaksi epätasaisin väliajoin. Noudon sopiminen olisi hankalaa sekä seurakunnan että kaupan puolesta.

Diakonissa Kerttu-Kaarina Mäenpää toivoo, että seurakunnalle löytyisi vapaaehtoinen, joka voisi noutaa eräpäivätuotteita päivittäin. Mäenpään tavoittaa puhelinnumerosta 040 839 5975.

23Ruoat 1

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?