Tahto-miehet suunnittelevat näyttelyä sota-ajan kuvista

Viialan Yrittäjien Tahto-patsaalla palkittiin lauantaisilla Viialan Markkinoilla Vanhaa Wiialaa Valokuvina -näyttelyn isät ja samannimisen Facebook-ryhmän perustajat Jouko Ahonen, Kari Hellsten ja Harri Heinonen. Tahto-patsas on tunnustus sitkeydestä, yrittäjyydestä ja suomalaisesta sisusta.

Kolmikko perusti vuonna 2012 vanhoja valokuvia Viialasta esittelevän Facebook-ryhmän, johon kuuluu nyt 1461 jäsentä. Lisäksi palkitut järjestivät elokuussa 2012 valokuvanäyttelyn Viialan Metsälinnassa, jossa kävi järjestäjien yllätykseksi yli 500 katsojaa. Joukossa oli myös paljon entisiä viialalaisia.

– Kai se kertoo kiintymyksestä kotiseutuun, palkintoa vastaanottamassa olleet Jouko Ahonen ja Harri Heinonen arvelevat.

Valokuvanäyttelystä on tullut jokavuotinen tapahtuma, jonka vetovastuun kolmikko on luovuttanut Viiala-seuralle.

Jouko Ahosen ja Harri Heinosen mukaan Viialan vanhat kuvat kertovat erityisesti paikkakunnan teollisesta historiasta sekä maiseman muuttumisesta.

– Keskustan alueelta on purettu pois vanhoja rakkaita rakennuksia. Keskuskadun varsi on muuttunut aika paljon, Harri Heinonen toteaa.

Jouko Ahosta on jäänyt kaihertamaan erityisesti Mottalan purku.

– Mottala purettiin ja rakennettiin tilalle parkkipaikka.

Tahto-patsaan saajat suunnittelevat vielä yhden näyttelyn järjestämistä. Sen aiheena on sota-ajan kuvat vuosilta 1939–1944. Kuvia on tähän mennessä kertynyt jo parisensataa.

– Ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta ehkä ensi vuonna, Heinonen arvioi.

 

Tuulenpuuska aiheutti onnettomuuden markkinoilla

Viialan Markkinoita vietettiin pääosin sateettomassa, mutta tuulisessa säässä. Kyläpäällikkö Susanna Saxberg kertoo, että varausten perusteella torin piti olla täynnä, mutta kaikki paikan varanneet eivät ilmestyneet lauantaina torille. Paikalla oli 30 paikan varannutta.

Telttoja ja katoksia riepotelleet tuulenpuuskat aiheuttivat ennen markkinoiden avausta onnettomuuden, kun tuuli kaatoi teltan Susanna Riekkisen päälle, joka oli juuri pysyttämässä sitä yhdessä miehensä kanssa. Riekkinen kaatui maahan, ja häneltä murtui olkavarsi. Paikalle hälytetty ambulanssi kuljetti Riekkisen Acutaan.

– Minulla on vasen olkavarsi poikki, ilmeisesti kylkiluussa hiusmurtuma ja varpaat mustana. Kaikki kävi niin nopeasti, kun pressu lensi. Ehdin tajuta vain, että nyt mennään, ja yritin estää, etten lyö kasvojani asfalttiin, Kylmäkoskella asuva Susanna Riekkinen kertoo ja lähettää kiitokset kaikille auttajille.

– Minun piti kiittää heitä silloin, mutta kipu oli valtava, kun minut siirrettiin ambulanssiin.

Riekkisen piti esitellä ja myydä tekemiään koruja, silkkihuiveja ja solmioita, joita hän markkinoi HelmiEnkeli -toiminimellä.

– Harmittaa tosi paljon, että tämä meni näin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?