Vaikea valinta

Akaan tulevan elinkeinopäällikön viran hakijat tiedetään. Akaan Seutu julkaisee nimilistan tässä lehdessä. Kaikki ovat päteviä, osa hyvin kokeneitakin, valmiina astumaan uusiin haasteisiin. Joukossa on seudulla vaikuttaneita tuttuja nimiäkin, kuten Jukka Huilla, Vesa Leppänen, Kristiina Salo ja Irene Suhonen.

Hakijoiden määrä, 33, ja joidenkin hyvinkin korkea koulutus kertoo siitä, missä jamassa Suomen työelämä on. Hyvän koulutuksenkaan saaneilla ei ole välttämättä töitä tai polkuja uusiin haasteisiin. Akaa voi olla hakijoiden määrästä vain onnellinen. Nyt on kerrankin mistä valita. Tilanne on aivan toinen kuin kaupunginjohtajaa taannoin valittaessa.

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n alasajo ja uuden kaupungin oman elinkeinotoimen perustaminen on virkistänyt mukavasti keskustelua Akaan elinkeinopolitiikasta. Kaikki keskustelu on ollut tarpeen, kriittinenkin. Voi jopa sanoa, että pitkästä elinkeinopolitiikasta on keskusteltu uutta suuntaakin etsien, eikä vain kehitysyhtiötä arvostellen.

Akaan kaupungin taloudellinen tilanne on hyvin vaikea. Viimeistään kesäkuussa tiedämme, mikä on uusin kaupungin talouden tasapainottamisohjelma. Uudesta elinkeinotoimesta on Akaan mahdollista tehdä itselleen todellinen taisteleva nyrkki, jolla tasapainottamisohjelman ohella tehdään melkein mitä vain, jos irtaannutaan perinteisestä ja katsotaan maailmaa uusin silmin. Valkeakosken Seudun Kehitys Oy on aikansa lapsi ja sen työntekijät ovat edelleen kovia osaajia. Mutta mikä on kuntien uusi elinkeinopolitiikka tilanteessa, jossa esimerkiksi uuden hallituksen kuntataloutta leikkaavat toimenpiteet ovat julkistamisesta vaille, vientikään ei vedä ja päivittäistavarakaupan myyntiluvut romahtavat? Näitä kysymyksiä on Akaassa mietittävä elinkeinopäällikköä valittaessa.

Helpointa tässä tilanteessa on järjestää pienten ja keskisuurten yritysten kaupungilta saamat palvelut, joiden perään on huudettu kehitysyhtiön alasajon myötä. Uusien ideoiden löytäminen on paljon vaikeampaa. Vanhat konstit eivät enää Suomea ja kuntia nosta. Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on tavattoman oikeassa siinä, että kaupungissa tehdään kaikki voitava uusien yritysten paikkakunnalle hankkimiseksi, mutta kun ei ole niitä siirtyjiä tai uusien merkittävästi työllistäviä yritysten perustajia liikkeellä. Kaikenlaisia tontteja on, hehtaarin teollisuushallikin, mutta kun ei ole ideoita.

Akaa Point on Akaan kokoiselle kaupungille merkittävä asia. Joka sitä täällä ivaa, sahaa omaa oksaansa. Katse keskustojen tyhjien liikehuoneistojen ikkunoihin paljastaa, että palveluyrittäjät ovat täältä kaikkoamassa. Miksi, siksi, että emme osta omasta kaupungista. Mitä muuta meillä on kuin Akaa Point pääväylien risteyksessä? Akaa Point-yritysalueen avulla meidän on mahdollista kääntää lama voitoksi. Akaa Point tarvitsee meidän kaikkien vahvan paikallisen tuen, kaupungin taloudellisesta tilanteesta huolimatta rahaakin ja ennakkoluulottoman elinkeinopäällikön ja elinkeinotoimien aluetta rakentamaan.

Elinkeinopäällikön valinta ja elinkeinotoimen tosiasiallinen organisointi ratkaisevat aika pitkälle Akaan kaupungin tulevaisuuden. Taannutaanko nukkumalähiöksi näpertelemään hiekkakakkuja vai otetaanko oma paikka valtaväylillä?