Suun terveys vaikuttaa koko kehoon

Valistusmateriaali ja ksylitolituotteet kiinnostivat tapahtuman osanottajia.
Valistusmateriaali ja ksylitolituotteet kiinnostivat tapahtuman osanottajia.

Suu on portti kehon hyvinvointiin. Ei ainoastaan se, mitä syöt, vaan myös hampaiden kunto ja suunterveys ovat keskeisiä.

– Hammasperäisillä tulehduksilla on yhteyttä aivo- ja sydäninfarkteihin ja kroonisiin sairauksiin, kertoivat osastonhoitaja Sanna Kiviniemi ja hammashoitaja Marja Mäkelä terveystoimen ja järjestöpoolin suunterveysillassa 27.4. Toijalan yhteiskoululla.

Vuoronsa saivat karies, hammasytimen tulehdus, ientulehdus, parodontiitti ja suun sieni-infektiot. Karieksen yhteydessä puhuttiin hammaskiilteen pehmenemisestä ja happohyökkäyksestä, jota voi ehkäistä hyvällä hoidolla.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys sydänsairauksien kehittymiselle. Pahimmillaan hampaiden liikkuvuus lisääntyy ja ne alkavat pudota.

Sylki on tärkeä

Syljellä on monta tehtävää. Se huuhtelee ja kosteuttaa, suojaa limakalvoja ja auttaa nielemisessä ja puhumisessa. Kaikki tiedämme, miten sanat tarttuvat kurkkuun, kun suuta kuivaa ja pitäisi puhua.

Sisältämiensä osien vuoksi sylki suojaa taudinaiheuttajilta, estää reikiintymistä ja kiilteen syöpymistä. Myös makuaistin ja ruuansulatuksen kannalta syljen eritys on olennaista.

Kuivan suun hoitamiseen on monta keinoa. Hyvä nestetasapaino ja suun kostutus vedellä auttavat asiaa. Saatavilla on myös kuivan suun hammastahnoja, kosteuttavaa geeliä ja syljen eritystä stimuloivia tuotteita kuten imeskelytabletteja ja ksylitolipurukumeja. Kokeilla voi myös ruokaöljyä.

Marja Mäkelä (vas.) ja Sanna Kiviniemi kertoivat suunterveydestä.
Marja Mäkelä (vas.) ja Sanna Kiviniemi kertoivat suunterveydestä.

Suunterveys ja yleissairaudet

Suussa on paljon erilaisia pieneliöitä eli mikrobeja. Jos ne ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin. Suussa elää kuitenkin myös yleisvaarallisia taudinaiheuttajia, jotka voivat päästä verenkiertoon limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta.

Yleiskunnon heikkeneminen ja suussa olevat tulehduksen leviämisen mahdollistavat vauriot tai sairaudet muodostavat huomattavan uhan perusterveydelle. Olipa kysymys reumasta, sydän- ja verisuonisairauksista, astmasta tai diabeteksesta, suun ja hampaiden hoitamisella on keskeinen merkitys.

Itse voi tehdä paljon. Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla hammasvälejä unohtamatta. Oikea ateriarytmi, veden nauttiminen janoon, ksylitolin säännöllinen käyttö sekä säännölliset käynnit hammaslääkärillä kuuluvat arkeen.

 

Timo Rajala

18suunterveys2