Aurinko hymyili Toijala Hölkälle

Ylöjärven Ryhtiä edustava Tommi Valkolehto ja isä Teemu kiertävät keväisin yhdessä maasto- ja katujuoksuja. Kuva: Tuulikki Moisio Naisten kympin juoksijat palkintojenjaossa, vasemmalta Toijalan Vauhdin 14-vuotias Sini Tirri, keskellä voittaja Sonja Kyrölä Tampereen Pyrinnöstä ja oikealla kisan kolmonen Anni Haavisto Iso-Mustajärven Urheilijoista Kuva: Ari Viljanen.

Ylöjärven Ryhtiä edustava Tommi Valkolehto ja isä Teemu kiertävät keväisin yhdessä maasto- ja katujuoksuja. Kuva: Tuulikki Moisio

Mukavat 81 juoksijaa pääsi nauttimaan tänä keväänä harvinaista herkkua olleesta lämpimästä ja aurinkoisesta säästä Toijala Hölkässä lauantaina 25.4. Vuodet eivät ole veljiä keskenään osallistujamäärienkään suhteen, sillä tänä vuonna erityistä suosiota sai aikuisten sarjojen 5 kilometrin matka, kun vuosi takaperin kyseiselle matkalle osallistui vai muutama yksittäinen juoksija. Nahkialanjärven ympäri kiersi naisten ja N40-sarjoissa yhteensä 12 kilpailijaa ja miesten vastaavissa sarjoissa 13.

Toijalan Vauhdin aikuiset juoksun harrastajat osallistuivat tänä vuonna kiitettävän aktiivisesti oman seuran ja paikkakunnan hölkkätapahtumaan molemmilla matkoilla. Kauniilla säällä oli varmasti merkityksensä siinä, että ennakkoilmoittautuneiden määrä, noin 50 juoksijaa, kasvoi paikan päällä yli 80:een.

Kympin lenkin selvitti nopeimmin miesten sarjan Markus Välimäki Kylmäkosken Veikoista ajalla 36.17,0. Aivan hänen kintereillään maaliin saapui M40-sarjan voittaja Tomi Forsblom Lempäälän Kisasta ajalla 36,20,0. Miesten vitosen varsin ylivoimainen voittaja oli Lempäälän Kisan Jani Hiltunen ajalla 17.55,0.

Kympit ovat 14-vuotiaalle Sinille jo rutiinia

Naisten nopein kympillä oli Sonja Kyrölä Tampereen Pyrinnöstä ajalla 39.44,0. Esille kannattaa nostaa toiseksi sijoittunut Toijalan Vauhdin vasta 14-vuotias Sini Tirri, joka selvitti kierroksen erinomaiseen aikaan 42.07,00.

Naisten kympin juoksijat palkintojenjaossa, vasemmalta Toijalan Vauhdin 14-vuotias Sini Tirri, keskellä voittaja Sonja Kyrölä Tampereen Pyrinnöstä ja oikealla kisan kolmonen Anni Haavisto Iso-Mustajärven Urheilijoista Kuva: Ari Viljanen.

Tyttö oli suoritukseensa silmin nähden tyytyväinen ja syystä.

– Aika parani viime vuodesta melkein kolmella minuutilla. Se oli yllättävää, koska sairastin vähän aikaa sitten flunssan. Sain hieman vauhtiapua edelläni juoksevasta miehestä, jonka perässä yritin pysytellä. Jossain vaiheessa menin sitten hänen ohitseen.

Sinille kympit ovat nuoresta iästä huolimatta helppoja matkoja, sillä tytön kestävyyspohja on vahva. Viime syksynä hän osallistui Akaan Mesihölkän kympille, ja tarkoitus on yrittää parantaa aikaa elokuun Mesihölkässä. Lähiajan tärkein kilpailu on kuitenkin toukokuussa Imatralla juostavat SM-maastot.

Urheiluperheiden harrastus

Kevään maasto- ja katujuoksuihin osallistuu yleensä kirjava joukko eri kestävyyslajien harrastajia: kuten kestävyysjuoksijoita, hiihtäjiä, suunnistajia ja triathlonisteja. Osallistujien joukossa on myös urheiluperheitä, yhtenä esimerkkinä Toijala Hölkkään osallistunut isä-poika-pari Teemu ja Tommi Valkolehto.

Nokialainen Teemu Valkolehto kuvaa itseään kuntohiihtäjäksi, jonka tärkein tavoite on kestävyyslajeja harrastavan 13-vuotiaan Tommi-pojan tukeminen ja hänen perässään pysyminen. Isä osallistui Toijala Hölkässä M40-sarjan kympille ja poika P14-sarjan kolmelle kilometrille.

Tommin lajeja ovat hiihto, suunnistus sekä maasto- ja katujuoksut. Toijala Hölkässä Tommi on käynyt kahdesti aiemminkin. Nyt sijoitus oli kolmas ja aika 11.42,0.

– Ihan hyvin meni ja sijoitus on ok, ne kaksi nopeampaa poikaa ovatkin minua vuotta vanhempia.

Teemu Valkolehto oli omaan kymppiinsä samoin tyytyväinen.

– No – paremminkin olisi voinut mennä, mutta ilma oli hyvä, samoin reitti, mutta loppuosuuden pari ylämäkeä ovat kyllä aika tappavia. Kerran aiemmin olen osallistunut Toijala Hölkkään. Kesän tavoitteisiin kuuluu ainakin yksi maraton, mutta pääpaino on pojan mukana kulkeminen urheilussa.

Nuorten sarjoihin osallistui määrällisesti vähemmän juoksijoita, mutta kolmen kilometrin reitillä tehtiin sitäkin kovatasoisempia aikoja. Esimerkiksi T14-sarjassa Vehmaisten Urheilijoiden Krista Mannisen voittoaika oli 11.05,0. T10-sarjassa Espoon Tapioiden Selene Rossin aika oli kova sekin, 11.46,0.

Hautalan urheiluperhe Lahden Ahkerasta kuuluu samoin Toijala Hölkän vakituisiin kävijöihin. Perhe pääsi kotimatkalle ykköspalkinnot mukanaan, sillä perheen pojat Walte ja Wäinö ottivat voitot omissa sarjoissaan, samoin äiti Sari naisten 5 kilometrillä.

Nahkialan koulun hiekkakentältä säntäsi matkaan 81 juoksijaa aikuisten ja nuorten sarjoissa. Kuva: Ari Viljanen