Eeles Landströmin patsas paljastetaan 9. elokuuta

Seiväshyppääjä Eeles Landstörmin uraa kunnioittava patsas nousee elokuussa Akaan Keskusurheilukentän nurmikkoalueelle lähelle toimitsijatornia.

Seiväshyppääjä Eeles Landstörmin uraa kunnioittava patsas nousee elokuussa Akaan Keskusurheilukentän nurmikkoalueelle lähelle toimitsijatornia.

Akaan Keskusurheilukentälle Toijalaan nouseva seiväshyppääjä Eeles Landströmin muistomerkki paljastetaan sunnuntaina 9. elokuuta. Teoksen on suunnitellut arkkitehti Mikko Uotila, ja sen valmistaa Forssan Metallirakenne Oy.

– He tekevät luonnosten ja pienoismallin pohjalta 3D-mallinnuksen, jota katselmoidaan ennen kuin kappaleita ruvetaan valmistamaan. Teokseen tulee kymmenkunta pallopinnasta leikattua kappaletta, Uotila kertoo.

Uotilan mukaan teoksesta tulee luonnollisen kokoinen, seiväshyppääjää esittävä hahmo, joka hyppää korkeudesta 457. Se on Eeles Landströmin terässeipäällä vuonna 1958 hyppäämä Suomen ennätys ja hänen oma ennätyksensä.

– Se on abstrakti, tyylitelty hahmo ruostumattomasta teräksestä, Mikko Uotila kuvailee patsasta.

Patsaan paikkaa päätettiin vaihtaa

Eeles Landström, 83, on seiväshypyn olympiapronssimitalisti ja kaksinkertainen Euroopan mestari. Viialassa syntynyt ja Toijalassa uransa aloittanut urheilija on ollut myös muun muassa Liberaalisen kansanpuolueen kansanedustaja ja Yleisradion apulaisjohtaja ja saanut sosiaalineuvoksen arvonimen.

Landström tulee itse paikalle patsaan paljastustilaisuuteen.

Patsashanketta johtaa Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston puheenjohtaja ja Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen. Muita aktiiveja asiassa ovat olleet muun muassa Eeles Landströmin veli Esa Landström sekä arkkitehti Uotila, joka on Eeles Landströmin siskon poika.

Kentän pääsisäänkäynniltä katsottuna patsas tulee oikealle, toimitsijatornin taakse.

Kentän pääsisäänkäynniltä katsottuna patsas tulee oikealle, toimitsijatornin taakse.

Patsaan piti ensin kohota urheilukentän ja Sontulantien väliin, mutta paikan ahtauden vuoksi sitä päätettiin siirtää kentän vastakkaiseen kulmaan, nurmialueelle lähelle toimitsijatornia. Akaan kaupunki on antanut luvan paikan vaihdolle, ja Uotilan mukaan perustukset ja maatyöt tehdään mahdollisimman pian valmiiksi.

– Valettavaksi tulee perustuslaatta, johon teos pultataan kiinni. Itse pystytys tapahtuu varmaankin vasta elokuun ensimmäisellä viikolla.

Uotilan toiveissa on, että tulevan patsaan yläpuolella olevat sähköjohdot saadaan vaihdettua maakaapeleiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?