Maarit Grönfors ja Reijo Paunu muuttivat Akaaseen Tampereelta kuusi vuotta sitten. Silloin heidän uusi kotitilansa Lontilassa ei vielä ollut nimeltään Rockwood Alpacas, mutta nyt on.
– Näin alpakoita ulkomailla kymmenen vuotta sitten ja ihastuin niihin. Ajattelin, että joskus otan yhden alpakan, mutta ne ovat niin laumasidonnaisia, että piti ottaa vähintään kolme. Ensimmäiset tulivat viime syksynä, ja nyt näitä on viisi, kun Laku tuli vajaa kuukausi sitten Grönfors kertoo.
Tavoitteena on kasvattaa Rockwood Alpacasin lauman koko seitsemään eläimeen.
– Haluaisin alpakkavauvan. Nämä ovat kaikki tyttöjä, ja kolme niistä astutetaan tänä vuonna. Ne kantavat vuoden, joten vasat syntyisivät ensi vuoden kesällä, Grönfors kertoo.
Villa on arvostettua ja arvokasta
Etelä-Amerikasta maailmalle levinnyt, laamasta jalostettu ja kamelieläimiin kuuluva alpakka on paksukarvainen laji. Se keritään keväällä, ja esimerkiksi Lontilaan keritsijä on tulossa toukokuussa Ruotsista saakka.
– Alpakan villa on kahdeksan kertaa lämpöisempää kuin lampaan villa, ja sitä tulee yhdestä eläimestä 2–5 kiloa. Meiltä villa menee Ruukkiin alpakkakehräämöön, Maarit Grönfors ja Reijo Paunu kertovat.
Heidän mukaansa alpakan villa ei pistele eikä allergisoi, mikä myös nostaa sen arvoa.
– Jos esimerkiksi miesten puvussa on alpakkaa, sitä ei alle 1500 eurolla saa.
Muissa maissa arvokkaita alpakoita varastetaan, mutta Suomessa suurempi uhka ovat Grönforsin ja Paunun mielestä ilvekset ja sudet.
– Muuten nämä eivät tarvitsisi aitausta, koska eivät ne mihinkään lähde.
Ruokinnassa on oltava tarkkana
Mustan Lakun lisäksi Rockwood Alpacasin laumaan kuuluvat valkoinen Fiona sekä ruskeat Chisu, Piitu ja Jazinna. Piitu on lauman johtaja ja noin 11 kuukauden ikäinen Jasinna nuorin. Fiona on porukan vartija, joka tulee aamuisin ensimmäisenä ulos tarkastamaan tienoon turvallisuuden.
Päivisin Rockwoodin eläimet viihtyvät noin puolen hehtaarin aitauksessa, ja yöksi ne siirtyvät takaisin talliin, missä ne nukkuvat polvillaan kuten kamelit. Sekä ulkona että sisällä niillä on oma vessansa, neliömetrin läntti, johon ne talsivat tarpeilleen vaikka aitauksen toisesta päästä.
– Ne päättävät paikan itse, ja vaikka täälläkin olisi tilaa paskoa mihin vaan, niille riittää se neliö, Reijo Paunu kertoo.
Pyytämättä ja yllätyksenä pari lauman jäsentä todistaa toimittajalle, että näin todellakin on.
Koska alpakat ovat rauhallisia ja siistejä, ne voi viedä myös sisätiloihin ihmisten sekaan. Maarit Grönforsin mukaan niitä käytetään terapiaeläiminä muun muassa vanhainkodeissa ja päiväkodeissa.
– Jazinnasta haaveilen itsekin terapia-alpakkaa, koska se on niin kesy.
Alpakoille järjestetään myös näyttelyitä ja jopa agilityä, ja Rockwoodin eläimistä Fiona on käynyt kerran näyttelyssä.
Alpakat syövät aamulla ja seuraavan kerran iltaviideltä. Menuussa on rehuja, vitamiineja, kivennäisiä sekä kamelieläimelle tarpeellinen vähäinen määrä haaleaa vettä. Ulkona alpakat syövät muun muassa heinää, ja porkkanoitakin ne saavat.
– Nämä ovat tosi tarkkoja ruokailun suhteen. Jos porkkana on liian isoiksi paloiksi leikattu, ne tukehtuvat siihen, koska ruokatorvi on niin ohut. Siksi näitä ei saa käydä omin päin ruokkimassa, mutta kyllä niitä katsomaan voi tulla, kunhan sopii asiasta meidän kanssa, Maarit Grönfors sanoo.
Lontilaa lähimmät alpakat asuvat Hattulassa ja Särkänniemessä, jossa on muun muassa Jasinnan äiti Janette.