Susanna Saxberg: ”Puheenjohtajien täytyy vaatia dokumentteja”

Jouko Rytkönen ei kaipaa lisätietoja Hakalehdosta

Vuonna 2013 Susanna Saxberg osallistui Keskustan koulun tulevaisuutta koskeneeseen keskustelutilaisuuteen. Nyt hän haluaa tietää, millä perusteella purkukuntoinen Hakalehto ei ole enää purkukuntoinen.

Vuonna 2013 Susanna Saxberg osallistui Keskustan koulun tulevaisuutta koskeneeseen keskustelutilaisuuteen. Nyt hän haluaa muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajan kaivavan esiin dokumentit, joiden mukaan purkukuntoinen Hakalehto ei ole enää purkukuntoinen.

26. syyskuuta 2012 Akaan valtuusto päätti äänin 37–5, 1 tyhjä, että sisäilma- ja rakenneongelmainen Hakalehto puretaan 450 000 eurolla ja tilalle rakennetaan uusi vanhainkoti 4 050 000 eurolla. 43-sivuisen kuntotutkimusraportin tuloksiin perustuneen esityksen valmistelivat virkamiesvastuulla vanhus- ja vammaistyönjohtaja Leila Haakana ja kiinteistöpäällikkö Anneli Simola. Kaupunginhallitus oli ollut yksimielisesti esityksen takana.

11. maaliskuuta 2015 Akaan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, että Hakalehdon A-osaan toteutetaan 60 000 euron muutostöillä vuokratilat Työterveyshuolto Akaasialle. Esityksen valmisteli virkavastuulla tekninen johtaja Antti Kemi. Kemi esittää käytettäväksi rahoja, jotka on budjetoitu Akaan uuden yhteisen ja isomman terveysaseman suunnitteluun, koska Akaasia sopii hänestä hyvin osaksi uutta kokonaisuutta.

Vuonna 2012 lautakunnat eivät käsitelleet Hakalehto-asiaa millään tavalla. Ei perusturva eikä tekninen. Kaupunginhallituksen ja valtuuston kokouksilla oli väliä 8 vuorokautta.

Vuonna 2015 Hakalehto oli teknisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyssä samana iltana. Tekninen lautakunta oli virallisesti yksimielinen, vaikka osa halusi palauttaa asian valmisteluun ja osa ei halunnut käsitellä koko asiaa. Kaupunginhallituksessa asia esiteltiin lisälistalta.

Susanna Saxberg (kok) istui kaupunginhallituksessa vuonna 2012 ja istuu siellä tälläkin hetkellä. Hänen mukaansa taas on kiire.

– Totta kai tämä on kaikin puolin hämmentävä käänne, vaikka en epäile suoraan, että Antti Kemi sumuttaa. Nytkään ei ollut paljon keskustelumahdollisuuksia, kun asia tuli hallitukseen. On turha olettaa, että luottamushenkilö pystyy luomaan kantansa puolessa tunnissa puoli yhdeksältä illalla ja muistaa kaikki vanhat päätökset ja tutkimukset.

”Kemin on kaivettava dokumentit esiin”

Syksyllä 2012 Susanna Saxberg oli hallituksessa uudisrakennuksen kannalla mutta halusi valtuustossa, että asia palautetaan hallituksen valmisteluun. Hänen mielestään olisi pitänyt miettiä isompaa kokonaisuutta.

Nyt Saxberg ei vielä tiedä, mitä mieltä hän on ensi keskiviikkona, kun valtuusto käsittelee Hakalehtoa.

– Minulla ei ole rakennusalan asiantuntemusta. Haluan nähdä raportit, joista puhutaan, ja katsoa uudelleen. Jos on todisteet, jotka kumoavat 2011 tehdyn tutkimuksen ja sen, että se olisi purkukuntoinen, haluan nähdä todisteet. Puheenjohtajiston ja ryhmäpuheenjohtajien täytyy vaatia dokumentteja, ja Antti Kemin täytyy kaivaa ne esiin. Emme me voi mutu-tuntumalta lähteä tekemään päätöstä.

Saxbergin mukaan olisi luottamushenkilölle ongelmallista, jos ei voisi luottaa esittelijään, joka on virkavastuussa.

– Sehän olisi suorastaan rikollista, jos pimitetään tai vääristellään tietoa.

”Kokeneet virkamiehet tietävät vastuunsa”

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) istui hänkin hallituksessa myös vuonna 2012, kun Hakalehdon vanhainkodin purkupäätös tehtiin. Rytkönen luotti virkamiehiin silloin ja luottaa edelleen.

Kello 10.00. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen avasi Akaan Hunajahulinat.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen ei aio hankkia lisätietoja Hakalehdosta vaan luottaa teknisen johtajan Antti Kemin valmisteluun. 

– Kokeneet virkamiehet tietävät, että jos asioita esitetään vastoin parempaa tietoa, uhkana ovat niin rikosoikeudelliset kuin taloudelliset vastuut.

Rytkösen mukaan Hakalehdon vuoden 2012 purkupäätös tehtiin sen hetkisillä tiedoilla.

– Jos virkamiehet kertovat, että olosuhteet ovat muuttuneet, siihen on luotettava. Esityksessähän oli, että tämä A-osa on tervein osa.

Onko se terve?

– Sitä minä en tiedä. On se riittävän terve myös tulevien käyttäjien mielestä, kun he ovat hyväksyneet tilan.

Jouko Rytkönen on nähnyt vuonna 2011 Hakalehdosta tehdyn kuntotutkimusraportin. Siinä todetaan, että merkittävimpiä sisäilman laadun heikentäjiä ovat muun muassa ulkoseinäeristeiden ja kellarin maanvastaisen seinän mikrobivauriot. Raportin mukaan koko rakennuksen ympärille pitäisi tehdä uudet salaojat, käyttövesiputket olisi uudistettava, sokkelia vasten pitäisi asentaa perusmuurilevyt ja maanpinnan kaadot pitäisi korjata rakennuksesta poispäin. Lattioiden märät ja kosteat osat pitäisi kosteusrasituksen vähentämisen jälkeen kuivata. Näitä töitä ei ole tehty.

– Eihän mitään ole tehty vaan tehdään. Yksityiskohtaisiin rakennusteknisiin asioihin ei puututtu. Ne ovat ammattimiesten hommia.

”Käyttäjille riittävät korjaukset tehdään”

Antti Kemin esityksessä puhutaan toimitilojen toteuttamisesta. Mitään korjauksia ei mainita. Alustavan hankesuunnitelman mukaan muutostyöt pystytään toteuttamaan kahden kuukauden työajalla, ja alustavien luonnosten perusteella laskettu kustannusarvio on 60 000 euroa.

Piirustuksiin on merkitty muun muassa välikattojen purkuja, uusien välikattojen rakentamista, väliseiniä ja ikkunoita.

– Korostan, että lähtökohta on, että käyttäjälle riittävät korjaukset tehdään, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rytkönen.

Vastuu on siis Antti Kemillä esittelijänä ja Työterveyshuolto Akaasialla vuokralaisena. Eikö poliitikoilla ole mitään vastuuta?

– Asiantuntijavirkamiehet ovat tutkineet asian ja esittäneet sen poliittisille päätöksentekijöille, ja sitä kautta se on hyväksytty. Poliitikko tekee päätökset, jos Kemi alaisineen päätyy siihen, että se on kuntoon saatettavissa.

Onko rakennuksen purkukunto vanhentunutta tietoa?

– Siihen en ota kantaa, onko se vanhentunutta vai aktuellia.

Jouko Rytkönen aikoo olla ensi keskiviikon valtuustossa hallituksen esityksen takana, ellei valtuustoon tuoda lisätietoa. Itse hän ei aio lisätietoa hankkia eikä näe lisätiedolle myöskään tarvetta.

– En.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?