Hakalehdossa oireiltiin, hoidettiin oireilevia, siirreltiin ämpäreitä ja tuhottiin ötököitä

”Sääliksi käy Akaasian väkeä, jos sinne joutuvat”

Hakalehdossa työskennellyt Petri Rintala ihmettelee, miten rakennukseen voidaan suunnitella työterveyshuolto Akaasian työtiloja.

Hakalehdossa työskennellyt Petri Rintala ihmettelee, miten rakennukseen voidaan suunnitella työterveyshuolto Akaasian työtiloja.

Sirpa Kalliomäki työskenteli Akaan kaupungin työntekijänä Hakalehdon vanhainkodissa vuosina 1996–2013. Petri Rintalan vakituiset työt Hakalehdossa alkoivat kesätöiden ja sijaisuuksien jälkeen vuonna 2011 ja loppuivat syksyllä 2014, kun Hakalehto poistettiin käytöstä uuden Torkonkartanon valmistuttua.

Kumpikin ihmettelee, miten samoihin tiloihin voidaan suunnitella työterveyshuollon tiloja.

– Eihän tässä itsellä ole väliä, mutta sääliksi käy Akaasian väkeä, jos heidät sinne ehdoin tahdoin laitetaan, toteaa Kalliomäki.

– Kuinka kauan Keskustan kouluakin puntaroitiin, ja nyt ei voida jättää asiaa pöydälle, vaikka on ihan samasta asiasta kyse. Vakavista sisäilmaongelmista. Miten tämä voi olla mahdollista, kun tiedetään tasan tarkkaan, missä kunnossa rakennus on? Rintala ihmettelee.

Kalliomäen ja Rintalan kertomukset Hakalehdosta vastaavat niitä haastatteluja, joita Hämeen Rakennustutkimus Oy teki henkilökunnalle vuonna 2011 kuntotutkimuksessa. Väsyttävä ja oireita aiheuttava sisäilma, haju, kosteus ja monet muut asiat ovat heille tuttuja. Niin A-osassa kuin rakennuksen muissakin osissa.

– Kun aloitin Hakalehdossa, huuhteluhuoneen seinää pitkin tuli sadevettä katon läpi kuin putouksesta. En laskenut kuinka monta kertaa, mutta kymmenen tai kaksikymmentä ei riitä. Aina kun satoi, Kalliomäki sanoo.

Lateksilla maalatut seinät olivat Kalliomäen mukaan kuin isoja kaljamahaisia miehiä, kunnes vesi purkautui johonkin.

– Ämpäreiden kanssa aina juostiin perässä kaikilla osastoilla, ja talkkarit sanoivat, että alakerran vesilammikot johtuvat siitä, että yläkerrassa on siivottu liialla vedellä.

Rintalan mukaan viemärit haisivat jatkuvasti ja niistä nousi ötököitä. Myös remontoiduissa huoneissa ja kylpyhuoneissa haisi.

– Jos puretaan kaapit ja takana on musta seinä, eikä mitään putsata vaan maalataan päälle, niin ei se mitään auta.

Kalliomäen mukaan myös uusittujen keittiöiden uudet kaapit alkoivat kupruilla heti.

Rintalan omia oireita olivat muun muassa ihottuma, silmien ärsyyntyminen ja väsymys.

– Kun minulla oli keuhkoputkentulehdus, työterveydestä sanottiin, että meillä on selvästi enemmän keuhkoinfektioita kuin missään muussa toimintayksikössä.

Kalliomäki kärsi nenäverenvuodosta, iho-ongelmista ja kaularauhasten turpoamisesta. Vanhainkodin asukkailta hoitajat yrittivät puhdistaa rähmiviä silmiä parhaansa mukaan. Juuri A-osassa yksi huone oli kokonaan käyttökiellossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?