Helmi iloitsee tanssista pyörätuolissa

Helmi Saxberg on yksi Viialan Pyryn Snowflakes-ryhmän tanssijoista. Hänen osaansa ei korosteta, vaikka reipas ja hymyilevä kymmenvuotias tanssiikin pyörätuolissa. Kuvat: Marko Vihriä
Helmi Saxberg on yksi Viialan Pyryn Snowflakes-ryhmän tanssijoista. Hänen osaansa ei korosteta, vaikka reipas ja hymyilevä kymmenvuotias tanssiikin pyörätuolissa. Kuvat: Marko Vihriä

Helmi Saxberg liukuu lapsitanssiryhmän toverinsa vieressä ja tarttuu tätä koreografian mukaisesti kädestä. Kymmenvuotias Helmi on osa ryhmää, vaikka hän tekee ainoana liikkeensä pyörätuolissa.

Viialan Pyryn Show Team Snowflakes sijoittui toiseksi Liedossa järjestetyssä Tanssin Pyörteissä -tanssikatselmuksessa. Viime lauantaina pääosin alle yhdeksänvuotiaista koostuva Snowflakes osallistui Tampereen Työväen Naisvoimistelijoiden Tuhat jalkaa rytmissä… -liikuntanäytökseen, jossa esiintyi harrastajaryhmiä pikkulapsista eläkeläisiin.

Snowflakesissa mukana oleva Helmi Saxberg Viialasta on tanssinut jo viisi vuotta. Hän nauttii esiintymisestä eikä synnynnäinen selkäydinvamma estä sitä.

– Edellisellä esityskerralla ohjelmamme oli vielä aika uusi, mutta nyt olimme harjoitelleet enemmän. Meillä meni hyvin ja pysyin itsekin rytmissä, pyörätuolilla liikkuva Helmi iloitsi Liedossa.

Hymyillen juttelevalla Helmillä oli aiemmin haave myös toisenlaisesta esiintymisestä.

– Helmi halusi teatteriin, mutta teatteritilaan oli vaikea päästä pyörätuolilla. Tanssimalla hän saa esiintyä ja harrastaa samaa kuin kaverinsa, Helmin Susanna-äiti kertoo.

Helmillä oli jouluna pääosa Pieni tulitikkutyttö -esityksessä, jossa äiti Susanna toimi kertojana. Kyyneleet valuivat äidin poskilla, kun Helmin onnistunut suoritus oli ohi. Tulitikkutyttöhän kuolee lopussa.

– Helmi oli otettu kekseliäästi mukaan esitykseen. Hän on aina yksi muista, osa esitystä. Hän ei ole vain sivuroolissa tai keskipisteenä, kuten voisi helposti olla, koska Helmi ei pysty liikkumaan yhtä sukkelasti kuin muut.

Helmillä on itselläänkin usein ideoita, miten hän voi olla mukana esityksissä. Hän harrastaa myös pianonsoittoa ja ratsastusta.

– Tykkään soittaa, liikkua ja olla tekemässä esityksiä. Ratsastaminen ja kuoro ovat nyt vähän tauolla, mutta eivätköhän nekin vielä jatku, Helmi juttelee.

Liedon tapahtumassa oli useita eri ikäluokkia. Viialan Pyryn ryhmistä ainoastaan Snowflakes sijoittui kolmen parhaan joukkoon. Alle 9-vuotiaiden sarjan voitti Turun Weikkojen VoTa Fiona.

Marko Vihriä

 

10HelmiSaxberg_kuvaMarkoVihria4 10HelmiSaxberg_kuvaMarkoVihria3 10HelmiSaxberg_kuvaMarkoVihria2