Uuttukyyhky saapui jo Akaaseen

Laulujoutsenia Orivedellä. Kuva: Jukka T. Helin.

Laulujoutsenia Orivedellä. Kuva: Jukka T. Helin.

Aikainen kevät on tuonut ensimmäiset lintutunnustelijat Pirkanmaalle. Osa Pirkanmaalle saapuneista muuttolinnuista lentää takaisin etelään päin, jos sää muuttuu kylmempään ja lumisempaan suuntaan.

Laulujoutsenia on havaittu jo kaikkialla Pirkanmaalla. Joutsenpariskunnat saapuvat tarkastamaan ja suojaamaan vanhoja pesimäreviireitään, vaikka vedet olisivatkin vielä jäässä. Akaassa on tehty havainto uuttukyyhkystä 27.2.

Jonkin verran uuttukyyhkyjä on jäänyt talvisin talvehtimaan Suomen eteläosiin ja toisinaan muutama yksilö Pirkanmaalle. Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtajan Jukka T. Helinin mukaan uuttukyyhky on sepelkyyhkyn ohessa kylmää kestävä laji, kunhan vain ravintoa on saatavissa.  Pirkanmaalla uuttukyyhky alkaa olla harvinainen pesimälaji. Pirkanmaalla pesii noin 50  paria. Sepelkyyhkyparvet ovat taas usein jopa usean sadan linnun parvia. Uuttukyyhky muuttaa keväisin noin viikkoa aiemmin kuin sepelkyyhky. Uuttukyyhky talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa.

Ensimmäiset töyhtöhyypät on ilmoitettu 26.2. Lempäälästä ja 28.2. Kangasalta. Kiuru on lennellyt jo 1.3. Kangasalla ja pulmunen havaittiin 2.3. Lempäälässä. Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen mukaan Pirkanmaalla on talvehtinut kottaraisia muutama pienehkö parvi, mutta nyt on näkynyt myös muuttavia kottaraisia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?