Mökkiläiset huomasivat ulkopuolelta syttyneen palon ja pelastivat koiran

Hirsitalo paloi kaksi kertaa Viialassa

Perjantain tulipalon jälkeen suurin osa talon hirsirakenteisesta osasta vielä pystyssä.

Perjantain tulipalon jälkeen suurin osa talon hirsirakenteisesta osasta vielä pystyssä.

Tulipalo tuhosi viime viikonloppuna 257-neliöisen omakotitalon Viialan Heinäsuolla Pikkutanhuantiellä. Hirsi- ja puurakenteinen talo paloi sekä perjantaina että lauantaina.

Palo syttyi perjantaina ennen puoltapäivää L-muotoisen talon siivestä, jossa sijaitsee muun muassa takkahuone ja makuuhuoneita. Vuonna 2010 rakennettu puurunkoinen siipiosa paloi kokonaan, minkä lisäksi tuli levisi yläpohjan kautta muuhun rakennukseen ja tuhosi osan siitä.

Lauantai-iltana kello 18 pelastuslaitos sai hälytyksen samaan paikkaan, kun talo syttyi uudestaan. Yläpohjan eristeisiin kytemään jäänyt ja sieltä levinnyt palo tuhosi hirsisen, vuonna 2005 rakennetun osan kokonaan.

Poliisi tutkii sähkölaitteita

Perjantain tulipalon syttymissyytä ei vielä tiedetä, mutta palo sai alkunsa talon ulkopuolelta, takapihan terassilta. Omistajan mukaan talossa ei ole ollut sähkövikoja.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastusinsinööri Tomi-Pekka Olkkonen kertoo, että syttymissyytä tutkii nyt Valkeakosken poliisi.

Palo syttyi talon ulkopuolelta takaterrasilta ja levisi laajennusosasta yläpohjan kautta muualle.

Palo syttyi talon ulkopuolelta takaterrasilta ja levisi laajennusosasta yläpohjan kautta muualle.

– Poliisin tutkinta otti lauantaina näytteitä ja mahdollisia vikaantuneita sähkölaitteita kuten valaisimia, pistorasioita ja katkaisijoita. Pääpaino on nyt teknisellä tutkinnalla. Kun laitteita joudutaan analysoimaan, saattaa mennä useampikin kuukausi ennen kuin saadaan lopullisia tuloksia.

Savu näkyi Koskenkyläntielle

Tulipalon huomasi perjantaina kolmen hengen porukka, joka oli ajamassa mökiltä Vesilahdelta Toijalan rautatieasemalle. Nähtyään savun Koskenkyläntielle he ajoivat talon pihaan.

– Siinä vaiheessa palo oli rakennuksen ulkopuolella. He tekivät hätäilmoituksen ja kiertelivät taloa ja katsoivat, onko ketään sisällä. He olivat kuulleet koiran ääntä sisältä ja saaneet koiran pelastettua, kertoo palotarkastusinsinööri Olkkonen.

Talossa ei ollut palon syttyessä ihmisiä.

Toijalan vpk:n sammutusosasto työskenteli perjantaina talon laajennusosassa.

Toijalan vpk:n sammutusosasto työskenteli perjantaina talon laajennusosassa.

Mökkiläiset jäivät ohjaamaan palomiehiä oikeaan osoitteeseen ja olivat paikalla vielä pelastustöiden ollessa käynnissä. Siksi he myöhästyivät junasta, jolla olivat palaamassa Turkuun.

Sammutustöissä oli yksiköitä Akaan, Lempäälän ja Valkeakosken paloasemilta ja kaikista Akaan vapaapalokunnista.

Uusi palo osui vartiokäyntien väliin

Lauantaina palopaikalla oli ihmisiä vielä iltapäivällä.

– Me kävimme poliisin kanssa selvittelemässä palon syytä, ja itse lähdin yhden jälkeen. Omistajat olivat lähteneet viimeisenä kolmen jälkeen, kertoo palotarkastusinsinööri Tomi-Pekka Olkkonen.

Lauantain palon jäljiltä myös hirsirakenteinen osa oli tuhoutunut.

Lauantain palon jäljiltä myös hirsirakenteinen osa oli tuhoutunut.

Jälkivahingon torjuntaan erikoistunut liike tuli jo perjantaina suojaamaan säilyneen osan kattorakenteita. He olivat vartiossa illasta alkaen 12 tuntia ja lähtivät paikalta yhdeltä lauantai-iltapäivällä.

Olkkosen mukaan kiertovartiossa paikalla käydään parin tunnin välein, mutta nyt uusi palo ehti syttyä ennen seuraavaa käyntiä.

– Naapuri hälytti paikalle kuuden aikaan, kun näki, että säilyneen osan kattorakenteista alkaa tulla savua. Hän yritti ensin omistajaa kiinni ja sitten pelastuslaitosta. Kun pelastuslaitoksen yksiköt pääsivät kohteeseen, säilynyt osa oli täyden palon vaiheessa.

Hätäpuhelun mukaan eristeiden sisältä oli ensin alkanut tippua kekäleitä lattialle.

– Melko pian kekäleiden putoamisen jälkeen se oli humahtanut palamaan. Minäkin kävin katolla pois lähtiessä, ja siinä vaiheessa ei ollut mitään. Lämmöneriste on pitänyt sen niin hyvin sisällä, ja se on kytenyt jossain kolossa. Nyt talosta ei jää muuta kuin perustukset, jos nekään.

Tomi-Pekka Olkkosen mukaan samassa kohteessa uudelleen syttyvät tulipalot ovat aika yleisiä.

– Taloja on syttynyt uudelleen palamaan jopa viiden päivän päästä, kun eristeet eivät luovuta lämpöä. Jälkivartioinnilla on suuri merkitys. Kiinteistönomistajan aktiivisella jälkivartioinnilla voitaisiin välttää vahinkoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?