Keskustan ja Hirvialhon koulut valmistautuvat jo syksyyn

Teemapäivässä hitsattiin porukkaa yhteen

Kahdeksasluokkalaiset luistelivat ja pelasivat jääkiekkoa alakoululaisten kanssa.

Kahdeksasluokkalaiset luistelivat ja pelasivat jääkiekkoa alakoululaisten kanssa.

Viialassa lauantain ystävänpäivänä oli koulua Hirvialhon koulun ja Keskustan koulun oppilailla. Ylä- ja alakoulujen yhteisessä päivässä teemoiksi valikoituivat ystävyys, kirjallisuus ja liikunta.

Ystävyyden teema näkyi oppilaiden päivässä niin, että eri-ikäiset oppilaat viettivät aikaa yhdessä erilaisissa puuhissa. Alakoulun ylemmillä luokilla on omat kummiluokkansa, mutta koulujen rajoja myös rikottiin, sillä yläkoulun luokat viettivät päivän alakoululaisten kanssa.

Eri-ikäiset tutustuivat toisiinsa

Viidennellä luokalla oleva Ville Salonen kertoi, että hänen luokkansa on viettänyt aikaa esikoululaisten kanssa ennenkin.

– Tänään oltiin laskemassa mäkeä. Silloin tällöin olemme olleet muutenkin yhdessä. Autoimme eskareita maalauksessa joskus, Salonen muisteli.

Ystävänpäivän teema näkyi, kun yhdeksäsluokkalaiset auttoivat toisen luokan oppilaita mäessä.

Ystävänpäivän teema näkyi, kun yhdeksäsluokkalaiset auttoivat toisen luokan oppilaita mäessä.

Eri-ikäiset puuhailivat monenlaista päivän teemoihin liittyen. Kirjallisuuteen liittyen vanhemmat oppilaat lukivat esimerkiksi nuoremmille satuja ääneen ja vinkkasivat nuoremmille lukemisen arvoisia kirjoja. Ulkoliikunnassa taas vanhemmat oppilaat luistelivat, laskivat mäkeä ja hiihtelivät nuorempien kanssa.

– Raavainkin murrosikäinen heltyy, kun on kakkosluokkalaisen kanssa, alakoulun rehtori Kaija-Leena Salovaara kuvaili.

Salovaaran toteamus näkyi erityisin hyvin esimerkiksi silloin, kun yhdeksäsluokkalaiset auttoivat alakoulun toisen luokan oppilaita nousemaan sukset jalassa mäenlaskurinnettä ylös.

Kirjasto mukana päivässä

Myös kirjastosta saapui koululle työntekijöitä, jotka pitivät eri luokille ja myös mukana olleille vanhemmille kirjavinkkauksia. Näin pyrittiin saamaan lapsia ja nuoria lukemaan.

Kirjasto oli mukana teemapäivässä vinkkaamalla kirjoja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kirjasto oli mukana teemapäivässä vinkkaamalla kirjoja niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Kun mietimme tätä päivää ja sen rakennetta, äidinkielen opettajilta tuli ajatus, että kirjallisuus voisi olla yksi teemoista. On hienoa, että kirjasto lähti mukaan, yläkoulun rehtori Anne Saari kiitteli.

Viidesluokkalaisille vinkkailtiin erityisesti fantasiakirjoja. Jaakko Mäkinen innostui heti, ja Ilkka Auerin ja Antti J. Jokisen kirjoittama Nicholas North – Kalmattaren kirous tarttui käteen. Kirjan lainaus onnistui helposti luokan omalla kirjastokortilla.

– Kansi näytti yhden pelin hahmolta, mutta sitten huomasin, ettei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa. Mutta mielenkiintoinen seikkailukirja kuitenkin, Mäkinen kertoi.

Teemapäivä valmisti ensi syksyyn

Koko teemapäivän yhtenä tausta-ajatuksena oli, että niin oppilaita, henkilökuntaa kuin vanhempiakin valmisteltiin ensi syksyä varten. Syksyllä Viialassa tulee isoja muutoksia, kun Viialan Keskustan koulu ja Hirvialhon koulu yhdistyvät Viialan Yhtenäiskouluksi.

Jaakko Mäkinen innostui heti yhdestä kirjaston vinkkaamasta kirjasta.

Jaakko Mäkinen innostui heti yhdestä kirjaston vinkkaamasta kirjasta.

Oppilaiden vanhemmat olivatkin enemmän kuin tervetulleita lauantaina paikalle, sillä huoltajille jaettiin syksystä paljon tietoa.

– Vanhemmat eivät pääse arkisin paikalle, siksi tämä lauantai oli luonnollinen ratkaisu. Samalla tämä sattui sitten olemaan ystävänpäivä, Anne Saari kertoi.

Yhtenäiskoulun valmistelu jatkuu aktiivisesti koko kevään. Nyt suurpiirteisistä suunnitteluryhmistä on siirretty pienempiin teemaryhmiin, jotka muun muassa suunnittelevat tulevan koulun pelisääntöjä ja johtamisen käytänteitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?