Miten kieli syntyi? Miten maailma on syntynyt? Miten minä olen tänne joutunut? Kuinka moni täällä on pihkassa?
Näiden perusasioiden äärellä soitettiin, tanssittiin, laulettiin ja räpättiin Puhti-yhtyeen konsertissa, joka kiersi viime viikolla kaikki Akaan alakoulut ja yläkoulut.
Yli 2 000 oppilasta sai neuvoja seukkaamiseen ja kaa olemiseen ja tietää nyt, että rakkaus ei ole potaatti ja Louhi olisi paljon pahempi anoppi kuin Smaug.
Kuten kunnon lastenkonsertissa konsanaan, monet vuorosanat kolahtivat kovimmin koulujen henkilökunnan edustamaan lankapuhelinsukupolveen.
Kalevala-aiheisen kilpailun satoa
Puolitoista vuosikymmentä toimineessa Anne-Mari Kivimäen ja Reetta-Kaisa Ileksen Puhti-duossa tekniikasta vastaava Samuli Volanto pääsee Lempee ja lovee -esityksessä myös lavalle. Tasaisen vauhdin takaa neljäs pyörä, jouhikkovelho Pekko Käppi.
– Mahtava rundi, nelikko totesi Aseman koululla viime perjantaina ja kiitteli päätöskonsertin permantoyleisöä loistavasta rytmiyhteistyöstä.
– Esittämisessä ja vastaanotossa on eroja sen mukaan, minkä ikäisiä lapset ovat. Pienempiä aktivoidaan ja isommille melskataan, Kivimäki ja Iles kertovat.
Johanna Keinäsen käsikirjoittama ja ohjaama Lempee ja lovee on Kalevalaseuran ja Konserttikeskuksen vuoden 2012 ohjelmakilpailun satoa. Musiikkialan ammattilaiset ideoivat koulukonserttiohjelmia lapsille ja nuorille, ja kilpailuun saapui 27 ohjelmaideaa ympäri Suomen. Niistä tuomaristo palkitsi kolme ohjelmaideaa: Orffit-orkesterin Haloo Kalevala, Puhti-yhtyeen Lempee ja lovee sekä Jukka Itkosen ja Jukka Nykäsen musiikkiteatteriesityksen Terveisiä Kalevalasta.
Lempee ja lovee nähtiin ja kuultiin myös Akaan Kalevalaisten ja Akaan kulttuuripalvelujen järjestämässä Kalevala-juhlassa Toijalan Sampolassa lauantaina.