Ajatuksia alkoholiveropolitiikasta

Nykyinen alkoholivero anniskeluravintoloiden näkökannalta on viime aikoina saanut paljon palstatilaa eri medioissa, ja hyvä niin. Kirjoitan asiasta hieman eri näkökulmasta, nimittäin muusikon ajatuksin.

Kun poliitikot vuoden 2014 alusta viisaudessaan nostivat anniskeluravintoloiden alkoholiveroa 10 prosentin luokkaa, hiljenivät tanssiravintolat entisestään, ja monet ravintolat on pakotettu sulkemaan ovensa. Se tietää sitä, että työt vähenevät paitsi ravintolahenkilökunnalta myös muusikoilta, ohjelmatoimistoilta, takseilta, yögrilleiltä ja välillisesti monilta muilta aloilta. Muun muassa lehtien tanssi-ilmoitukset on yksi pieni asia, josta vuoden mittaan kertyy iso liikevaihto.

Oman Lumumba-orkesterimme viime vuoden jo sovituista niin sanotuista varmoista keikoista peruuntui 12, joka on iso lovi liikevaihtoon, kun keikat kaikkiaankin on paljon vähentyneet. Kaikkiin peruutuksiin syy löytyy ravintoloiden vähentyneestä asiakasmääristä.

Eikö olisi järkevämpää tukea kotimaista ravintolabisnestä pudottamalla alkoholivero edes siedettävälle tasolle, jolloin työllistettäisiin tuhansia edellä mainittuja ammattiryhmien ihmisiä ja saataisiin kotimainen ravintolaelämä elvytettyä? Nyt valtio menettää valtavat määrät verotuloja sekä työttömyyden kautta että antamalla alkoholista saatavat tulot suoraan naapurimaiden kassaan.

Sen sijaan kaikki alkoholista koituvat haitat jäävät suomalaisten maksettaviksi. Vai onko joku kuullut, että esimerkiksi Viron valtionkassasta maksettaisiin suomelle vastapalveluksina korvauksia alkoholihaitoista?

Lopuksi toivon voimia ravintola-alan yrittäjille ja muille tanssien järjestäjille. Käykäähän ihmiset tanssimassa, se on hyvää liikuntaa, ja sillä on yllättävän suuri työllistävä vaikutus, jota harvemmin ehkä ajatellaan.

Jari Manninen

muusikko ja toisinaan ajattelija