Viialan museon paikkaa mietitään vielä

Viialan museon paikaksi on ehdolla entinen nahkatehdas ja entinen viilavarasto. Viiala-seura sijoittaisi museon nahkatehtaalle.

Viialan museon paikaksi on ehdolla entinen nahkatehdas ja entinen viilavarasto. Viiala-seura sijoittaisi museon nahkatehtaalle.

Akaan vapaa-aikalautakunta päätti ottaa aikalisän uuden paikan etsinnässä Viialan museolle. Sivistysjohtaja Jukka Oksa esitti museolle nahkatehtaan tiloja, mutta lautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle viime torstaina.

Museon paikkaa on kysytty myös Viiala-seuralta, joka omassa kannanotossaan on asettunut nahkatehtaan kannalle.

Lähellä Mäntymäen vanhainkotia, vanhassa navettarakennuksessa sijaitsevalle Viialan museolle etsitään uusia tiloja, koska kaupunki myy kiinteistön. Museo on luvattu tyhjentää kuukauden kuluessa kaupasta.

Viialan museon uudeksi paikaksi oli alun perin ehdolla kolme vuokrattavaa tilaa, Viialan viilatehtaan viilavarasto, entinen nahkatehdas sekä entisen Säästöhallin talo Torikatu 12:ssa. Torikatu 12:n kiinteistön omistaja veti kuitenkin tarjouksensa pois Viiala-seuran asetuttua nahkatehtaan kannalle.

– Lautakunta melkein tunnin keskusteli ja pyöritteli asiaa. Tarkoitus on, että minä ja kulttuurikoordinaattori Jaana Kari jalkaudumme ensi viikolla ja käymme katsomassa molemmat jäljelle jääneet vaihtoehdot. Kartoitamme vielä tarkemmalla silmällä, mikä olisi sopiva, kertoo sivistysjohtaja Jukka Oksa.

Oksa sanoo olevansa avoin kaikille vaihtoehdoille.

– Minusta oli hyvä ratkaisu, että lautakunta otti tässä aikalisän. Museokiinteistön myynti ratkeaa kaupunginhallituksessa tiistaina ja todennäköistä on, että joudumme joka tapauksessa siirtämään museon jonkinlaiseen välivarastoon. Tila-asia ei ole päivän päällä.

Lautakunta käsittelee Viialan museon tila-asiaa seuraavan kerran maaliskuussa.

Viiala-seuran puheenjohtajan Inkeri Laitisen mukaan seuran hallitus oli yksimielisesti nahkatehtaan kannalla.

– Punnitsimme kaikkia kolmea vaihtoehtoa harkiten ja olimme sitä mieltä, että nahkatehtaalta museo saisi tilat, jotka toimivat parhaiten ja olisivat parhaiten saavutettavissa. Koska siellä on paljon toimintaa, voisi olettaa ihmisten ohjautuvan sinne helpommin. Samoin kuin viilatehdas myös nahkatehdas edustaa vanhaa viialalaista teollisuusperinnettä ja on luonteva paikka senkin takia, Laitinen perustelee.

Laitinen arvelee, että entisen Säästöhallin talosta tarjottu tila olisi ollut museolle liian pieni ja Laitisen sanoin ”vähän steriili”.

– Viilatehtaan varastolla en ole käynyt, mutta jos museoon odotetaan kävijöitä, on se vähän syrjässä. Viilatehtaan varastolta puuttuvat myös saniteettitilat, ja museossa täytyy olla myös vessa.

Viialan Viilan viilavarasto.

Viialan Viilan viilavarasto.

Entisen Säästöhallin talo oli alun perin yksi vaihtoehto  Viialan museon paikaksi. Sittemmin omistaja veti tarjouksensa pois.

Entisen Säästöhallin talo oli alun perin yksi vaihtoehto Viialan museon paikaksi. Sittemmin omistaja veti tarjouksensa pois.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?