Viialan Eläkeläisten mielestä tulevan eduskunnan olisi syytä paneutua tarmolla terveyspalveluihin, työllisyyteen ja eläkkeisiin.
– Kyllä se sote-kysymys tarttis saada sellaiseen malliin, että se olisi kaikille ihmisille hyvä. Mutta tuntuu, että sitä pallotellaan eikä kukaan tiedä, mitä tehtäisiin ja miten se tehtäisiin, sanoo Viialan Eläkeläisten puheenjohtaja Kari Sulander.
Sulanderin mielestä eduskunta on jahkaillut neljä vuotta työllisyyden kanssa. Hän arvioi myös Venäjän tilanteen heijastuvan hyvin paljon Suomeen.
– Mutta sen syyksi on paha laittaa maidon hinnanpudotuksia tuottajille. Kyllä ne syyt ovat ilmeisesti muualla. Kauppaketjut sanelevat niin paljon. Ne sanovat, että me maksamme sen verran, ota tai jätä.
Ei mitään järkeä
Viialan Eläkeläiset vierailivat yhdessä Valkeakosken Eläkeläisten kanssa eduskunnassa viime viikon torstaina. Vieraat tutustuivat edustaloon oppaan johdolla, tapasivat kansanedustaja Anna Kontulan (vas) sekä seurasivat eduskunnan kyselytuntia täpötäysillä lehtereillä. Aiheina olivat muun muassa vanhustenhoito, kotihoidon tuki ja ilmaharjoitus Virossa.
– Kukaan ei tunnu kyselytunnilla vastaavan kunnolla. Sanotaan vaan, että hyvä kysymys. Mutta jos kysymys on hyvä, miksei sitten vastaaja itse ota sitä kantaa, jos kerran on samaa mieltä, ihmettelevät kotimatkalla Anja Mäkelä ja Liisa Lehtimäki.
Lehtimäen mielestä vanhustenhuolto ja lasten päivähoito ovat nyt hunningolla. Mäkelä ihmettelee pääministeri Stubbin (kok) puheita veronalennuksista.
– Mistä ne rahat otetaan? Ei kai työttömiltä ja eläkeläisiltä? Sanoin Kontulalle, että tarjotkaa Stubbille Vasemmistoliiton jäsenkirjaa, kun puhuu veronalennuksista. Kaikkihan ovat tähän asti puhuneet, ettei mitään alennuksia tule. Minusta sellaiset puheet ovat vaalipuheita. Minä en niihin usko, Mäkelä sanoo.
Leena Taskila ihmettelee torstaina eduskunnassa käytyä keskustelua kotihoidon tuen jakamisesta vanhempien kesken. Hän huomauttaa, ettei asiassa ole ajateltu pienyrittäjää, joka ei voi panna ovia kiinni jäädäkseen vuorollaan hoitamaan lapsia. Viime viikonlopun jälkeen hallituspuolueet ilmoittivat luopuvansa kiistellystä perhepaketista.
Pekka Taskilaa mietityttävät tulevat leikkaukset.
– Kukaan ei vielä tiedä, mitä joudutaan leikkaamaan. Voi tulla rajujakin leikkauksia, oli hallituksessa kuka hyvänsä.
Sisko Hiltunen toivoo tulevien päättäjien muistavan eläkeläisiä.
– Joku voi tienata eläkkeellä tuhannen euroa ja joku taas 15 000 euroa. Tässä ei ole mitään sopusuhtaista. Eläkkeiden verotus pitäisi jollain tavalla saada tasapainotettua. Kun olet töissä, on verotus huomattavasti pienempi verrattuna siihen, kun jäät eläkkeelle. Ansiot putoavat, mutta eläkkeestä otetaan suurempi veroprosentti. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Vierailijoiden mielestä kyselytunnin seuraaminen on televisiosta helpompaa kuin paikan päällä lehtereillä. Kansanedustajien tulemiset ja menemiset kesken istunnon saavat osakseen ihmetystä.
– Aika rauhattomia ihmisiä olemme sinne valinneet, kun ovista mentiin edes takaisin, Pekka Taskila huomauttaa.
Kansanedustaja Anna Kontula:
Sote-malli levällään kuin Jokisen eväät
Viialan ja Valkeakosken Eläkeläiset torstaina tavanneen kansanedustaja Anna Kontulan (vas) mukaan sote-uudistus on levällään kuin Jokisen eväät. Kontula on ratkomassa sote-uudistuksen ongelmia perustuslakivaliokunnassa.
– Sotesta tulee varmaan jotain, mutta sitä ei tiedä, tuleeko siitä sellaista mitä nyt kaavaillaan. Mutta se on selvää, että nykyinen systeemi, joka johtaa koko ajan terveyserojen kasvuun, ei voi jatkua. Jotain on tehtävä.
Kontulan mukaan demokratiavaje on yksi iso sote-uudistukseen liittyvä ongelma.
– Ihmisten mahdollisuus vaikuttaa verorahojensa käyttöön ja palvelujensa järjestämiseen tällä sote-mallilla heikkenee voimakkaasti, koska sairaanhoitopiirin tasolla ei ole mitään demokraattisesti valittua elintä. Usein puhutaan kuntien itsemääräämisoikeudesta ja itsehallinnosta, mutta kunnat eivät ole perustuslaissa suojattuja elimiä. Sen sijaan kansalaisten demokraattiset oikeudet ovat. Jos me löydämme sellaisen mallin, joka toteuttaa kansalaisten demokraattiset oikeudet paremmin kuin kunnat, perustuslaki antaa mahdollisuuden vaikka lakkauttaa kunnat tästä maasta.
Soten ongelmiin etsitään ratkaisua aikaa vastaan.
– Tällaisenaan sote-esityksen on vaikea päästä läpi eduskunnan enemmistöllä, koska se on perustuslain vastainen tai hyvin kiikun kaakun. Toisaalta jos soteen vaaditaan alueellisia vaaleja, koko homma menee yli vaalien. Sote-esitys raukeaa ja homma aloitetaan taas alusta, Kontula huomauttaa.
Kontulan mukaan eduskunnassa valitsee pulmista huolimatta yhteinen tahto saada sote valmiiksi ennen kevään eduskuntavaaleja.
Poliittinen keskustelu pyörii pintakuohussa
Ensimmäisen kauden kansanedustajan Anna Kontulan (vas) mukaan päättyvän kauden suurin pettymys on ollut poliittinen keskustelu eduskunnassa.
– Ajattelin tulevani politiikan ammattilaisten joukkoon, jotka ovat tottuneet poliittiseen keskusteluun ja argumentointiin. Valitettavasti suuri osa keskustelusta on pientä henkilöpolitikointia ja pintakuohuun kohdistuvaa.
Kontulan mukaan poliitikkojen olisi syytä paneutua edes omiin aatteellisiin juuriinsa.
– Ja mielellään myös muiden poliittisten suuntausten aatteellisiin juurin, jotta asioita pystyttäisiin käsittelemään. Minusta se parantaisi politiikan tasoa.
Kontula on iloinnut, kun jokin hänen ajamistaan asioista on liikahtanut eteenpäin. Esimerkkinä hän mainitsee vireillä olevan paperittomien lasten oikeuden terveydenhuoltoon.
Valkeakosken Eläkeläisten puheenjohtaja Seppo Martikainen esitti Kontulalle terveiset, että päättäjät eivät unohtaisi eläkeläisiä.