Uusi kirkkovaltuutettu miettisi vielä Toijalan siunauskappelin remonttia

Toijalan siunauskappelin remonttiin on seurakunnan tämän vuoden talousarviossa varattu 250 000 euroa. Myös ensi vuodelle on kaavailtu saman verran.
Toijalan siunauskappelin remonttiin on seurakunnan tämän vuoden talousarviossa varattu 250 000 euroa. Myös ensi vuodelle on kaavailtu saman verran.

Akaan seurakunnassa uutena kirkkovaltuutettuna aloittanut Erja Pentti miettisi vielä Toijalan siunauskappelin remonttia, jonka on tarkoitus käynnistyä syksyllä. Pentti jätti ensimmäisessä kirkkovaltuuston kokouksessa aloitteen Toijalan siunauskappelin suunnittelun, kilpailuttamisen ja korjaamisen tarkoituksenmukaisuuden uudelleenarvioimiseksi.

– Haluan, että noin kalliin investoinnin osalta käydään perusteellinen keskustelu asiasta, ennen kuin lopullinen päätös hankkeen aloittamisesta tehdään. Ennen sitä pitäisi miettiä, tehdäänkö ja missä laajuudessa. Se on niin mittava juttu seurakuntalaisille sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Kyse on vuosikymmenien päähän heijastuvasta päätöksestä.

Vanha kirkkovaltuusto myönsi joulukuussa siunauskappelin remonttiin tälle vuodelle 250 000 euroa. Myös vuodelle 2016 on varaus yhtä suurelle summalle.

Erja Pentin mukaan aloite ei tule myöhässä, vaikka rahat remontin aloitukseen on jo myönnetty ja alustavia suunnitelmia tehty.

– Tähän mennessä on arvioitu saneerauksen tarvetta ja priorisoitu tärkeysjärjestystä. Nythän vasta suunnitellaan ja sovitaan, mikä tehdään, mikä on välttämätöntä, tarpeellista ja mikä kivaa.

Pentti selvittäisi vielä Akaan kolmen kirkon käyttömahdollisuudet siunaustilaisuuksiin, muiden seurakuntien siunauskäytännöt ja niiden hyödyntämisen Akaassa, siunauskappelin mahdolliset muut käyttötarkoitukset remontin jälkeen sekä mahdollisuudet sijoittaa vainajien kylmäsäilytystilat seurakunnan nykyisiin tiloihin, jos remontista luovutaan.

Kirkkoherra Sari Lindströmin mukaan kirkkoneuvosto käsittelee Pentin aloitetta seuraavassa kokouksessaan.

Hautaustoimelle välttämätön rakennus

Sari Lindström pitää 50 vuotta vanhan Toijalan siunauskappelin korjaamista tarpeellisena ja kappelia hautaustoimen kannalta välttämättömänä rakennuksena. Lindströmin mukaan kappeli on käytännöllinen ja toimiva, ja sen yhteydessä ovat  niin vainajien säilytystilat kuin parkkitilat saattoväelle. Lindström muistuttaa, että kaikki eivät halua tulla siunatuksi kirkossa.

– Siunaaminen on kaikkein käytännöllisintä hoitaa kappelissa. Monilla on myös sen verran pieniä saattojoukkoja, ettei koko kirkkoa tarvita. Mutta jos tarvitaan, tullaan kirkkoon.

Insinööri Hannu Järvinen on tehnyt siunauskappelin alustavien korjaussuunnitelmien pohjalta kustannusarvion, joka on yli 700 000 euroa. Järvisen mukaan suunnitelmia karsitaan annetun määrärahan puitteissa.

– Suunnitelmassa oli mukana maalämpö, josta joudutaan tinkimään. Myös sähköistystä ja pääkeskusta esitetään uusittavaksi, koska siellä on vaikka kuinka paljon maadoittamattomia pistorasioita, mutta tästäkin saatetaan joutua tinkimään. Saliosassa tehdään kasvojenkohotus, asbestipitoiset laatat poistetaan, julkisivurappaus uusitaan, ikkunat ja ovet kunnostetaan, arkkunostimen turvallisuutta lisätään, pinnat uusitaan, salin akustiikkaa ja tilojen käytettävyyttä parannetaan, Järvinen luettelee suunniteltuja toimenpiteitä.

3siunauskappeli1