Lasten oikeuksien puolesta

Akaan Seudussa 14.1. oli ilahduttava uutinen. Akaan kaupunki aikoo panostaa lasten ja perheiden kanssa tehtävään työhön työsuojelurahaston rahoittaman hankkeen avulla.

Väestöennusteen mukaan lasten ja nuorten osuus Akaassa kasvaa koko ajan, joten palveluille on jatkossakin kysyntää. Akaan kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mukaan lastensuojelutyötä ei kyetä tekemään lain edellyttämällä tavalla (2010). Päivitetty versio valmistunee pian.

Missä viipyvät avoimet varhaiskasvatuspalvelut, joiden tarkoituksena olisi vapauttaa paikkoja kokopäivähoitoa tarvitseville lapsille ja tukea kotihoidossa olevia lapsia ja heidän vanhempiaan? Tampereella on olemassa hyvinvointineuvolan malli, Lempäälässä kunnan järjestämät perhetuvat.

Lasten ja perheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa ehkäisee pulmien paisumista ja vähentää lastensuojelun tarvetta ja terveyspalveluiden pidempiaikaista käyttöä. Tämä lähestymistapa auttaisi perheitä ja samalla toisi säästöjä. Tästä on jo näyttöä muualla maassamme. Lasten sijoittaminen kodin ulkopuolelle on lastensuojelun äärimmäinen vaihtoehto. Akaassa se on ollut osa arkipäivää.

Isot lapsiryhmät päiväkodeissa on suuri riskitekijä työntekijöiden mahdollisuudelle lasten ja vanhempien kohtaamiseen ja kuuntelemiseen. Haluammeko 110-paikkaisia päiväkoteja säästääksemme kiinteistökustannuksissa? Riittävätkö varamme henkilöstön jatkuvaan koulutukseen? Nyt jos koskaan tarvitaan työntekijöiden ja palveluiden käyttäjien eli lasten ja vanhempien mielipidettä.

Käsittelyssä oleva uusi varhaiskasvatuslaki rajoittaa toteutuessaan päivähoito-oikeutta ja lapsiryhmäkokoja. Siksi myös meillä Akaassa tarvitaan ripeästi uusia vaihtoehtoja.

Nina Kulhia

musiikkipedagogi, perheenäiti

Kommentointi on suljettu.