Akaassa nautitaan nyt huippupelaajista

Tuoreet ja tarkat ottelutilastot kertoivat seurajohtaja Esa Sirenille (vas.) ja päävalmentaja Lauri TIhiselle, minkä ansiosta Maningan Mahti sunnuntaina kaatui ja missä Akaa-Volleyllä on petrattavaa. Vastaanottoa on vielä parannettava ja hyökkäyksiä saatava monipuolisemmaksi, jotta Mestaruusliigan ovet voivat aueta.
Tuoreet ja tarkat ottelutilastot kertoivat seurajohtaja Esa Sirenille (vas.) ja päävalmentaja Lauri Tihiselle, minkä ansiosta Maaningan Mahti sunnuntaina kaatui ja missä Akaa-Volleyllä on petrattavaa. Vastaanottoa on vielä parannettava ja hyökkäyksiä saatava monipuolisemmaksi, jotta Mestaruusliigan ovet voivat aueta.

Kun lentopalloseura A-Volleystä lohkaistiin edustusjoukkuetta varten oma yhdistys Akaa-Volley, asetettiin tavoitteeksi nousu miesten Mestaruusliigaan. Akaa-Volley pelaa nyt Ykkösessä neljättä vuotta, ja tavoite on edelleen sama. Sen saavuttamiseen uskotaan ehkä vahvemmin kuin koskaan.

– Me nautimme täällä nyt todella kovista pelaajista. Runko ei ole kaukana liigajoukkueesta, sanoo päävalmentaja Lauri Tihinen, A-Volleyn kasvatti ja entinen liigapelaaja.

Myös seuran puheenjohtaja Esa Siren tietää porukan kyvyt.

– Nyt on sellainen joukkue, että sillä pitäisi edetä liigakarsintoihin. Jos kehitys jatkuu näin, olen pettynyt mikäli jäämme edelliselle kierrokselle.

Kumpikin miehistä on viime aikoina nähnyt joukkueen petraavan. Vaikka Akaa-Volleyn muutenkin vahvoihin riveihin palasivat kauden alettua viime vuoden SM-hopeamitalisti Dmitri Borichev ja toissa kaudella Mestaruusliigan pistepörssin voittanut seuran oma kasvatti Joni Mikkonen, on konetta pitänyt virittää kovasti.

– Ei tämä ole mennyt rallatellen. Välillä on ollut hyvinkin synkät tunnelmat, ja se on opittu, että todella kovat pelimiehetkin tarvitsevat tukea ja turvaa silloin, kun peli ei kulje, Lauri Tihinen sanoo.

Hankaluudet yllättivät tuoreen päävalmentajan, mutta omasta kokemuksesta hän tiesi, että ne kuuluvat kilpaurheiluun. Hän kehotti pelaajia miettimään miten he reagoivat ja miltä se näyttää ulospäin. Myös Esa Siren korostaa, että nuoremmat seuraavat kokeneiden pelimiesten reaktioita, jotka näin vaikuttavat koko joukkueeseen.

Tihisen mukaan hyvät välähdykset Akaa-Volleyn pelissä olivat alkukaudesta parin kolmen pallon mittaisia. Tänään on toisin.

– Nyt pelasimme jo kaksi erää niin, ettei vastustajalla ollut mitään saumaa. Veimme heitä kuin kuoriämpäriä, Tihinen totesi Maaningan Mahdin kaaduttua sunnuntaina 3–1 Toijalan monitoimihallilla.

Liiganousu vaatii koko alueen tuen

Akaa-Volley on voittanut Ykkösen ylemmässä jatkosarjassa kolme ensimmäistä peliään. Jatkosarjassa on vielä seitsemän ottelua, ja sen jälkeen Ykkösen joukkueet käyvät keskenään pudotuspelit, joista kaksi parasta etenee karsintaan Mestaruusliigan kahta viimeistä vastaan.

Jotta liigapaikka saataisiin, täytyy Akaa-Volleyn pelaajien, valmennuksen ja taustajoukkojen tehdä parhaansa. Mikäli kaikki menee nappiin, on jatko myös monen muun tekijän ja tukijan käsissä.

– Jotta liigalisenssiä voidaan hakea, meidän täytyy saada koko alueen yritysympäristö mukaan. Seuran budjetti on nyt 50–60 000 euroa, ja se pitää kolminkertaistaa, sanoo Esa Siren.

Tilanne ei saa Sirenin mukaan olla se, että pelaajat palaavat paikan liigaan, mutta seura joutuu sanomaan “sori pojat”.

– Pienemmällä budjetilla kuin 150 000 euroa voi liigaa käydä vain katsomassa vuoden. Se ei kannata. Se lyö ilmat pihalle koko taustaorganisaatiosta, sanovat sekä Siren että Tihinen.

Akaa-Volleyn ensi kauden joukkueesta ei vielä tiedetä paljoa. Omista junnuista kasvaneilla nuorilla on pidemmät sopimukset, mutta kokeneemman porukan jatko on katkolla, vaikka tulevasta tietysti omassa porukassa keskustellaankin. A-Volleyn kasvatteja pelaa Mestaruusliigassa tälläkin hetkellä joukkueellinen, joten ehkä liigapaikka toisi lisää paluumuuttajia.

– Täytyy ruveta velipoikaa kyselemään, Lauri Tihinen viittaa Tuomas Tihiseen, joka pelaa Tampereella Rantaperkiön Iskun kapteenina jälleen kerran vahvaa kautta.

Tekemisen meininkiä Monarilla ja kaukalossa

Akaa-Volley siirtyi Keskustan koulun peruskorjauksen vuoksi pelaamaan ja harjoittelemaan Toijalan monitoimihallille. Paluuta Viialaan ei ole, sillä uudistuneen palloiluhallin katsomotilat ovat entistäkin pienemmät.

3Akaa-Volleyn tavoitteet3Elämä Monarilla on kuitenkin maistunut Akaa-Volleylle. Parempia katsomotiloja pitää hakea Tampereelta tai Hämeenlinnasta, ja urheilijoille nykymeno on yhtä juhlaa.

– Täällä on tekemisen meininki ja hyvä pöhinä, kun ollaan samassa paikassa Leijona Futsalin liigajoukkueen kanssa. Kun nyrkkeilypuolellakin treenataan tosissaan, hallilla on koko ajan sellainen fiilis, että täällä pyörii aika kovia urheilijoita. Sellainen tarttuu, iloitsee Lauri Tihinen.

Välillä lentopallomiehet ovat hakeneet poikkeuksellisesti vauhtia myös ulkojäiltä.

– Kun treenejä on Monarilla jäänyt väliin, pelasimme kerran Viialassa lätkää Akaa-Volley vastaan paikalliset nuoret. Siellä oli tosi taitavia kavereita, jotka pyörittivät meitä, mutta me voitimme, Tihinen tiivistää.

Vierailu oli tunnetta täynnä.

– Se oli hieno ilta ja itselleni tosi nostalginen juttu. Siitä on 20 vuotta, kun viimeksi pyörin siellä hokkarit jalassa. Että terveisiä vaan nuorille. Tiesivätköhän he edes, ketä kankeita ja pitkiä ukkoja vastaan pelasivat? Tihinen nauraa.