Ellistä on kasvamassa Kivimäen perheen Justiina

Vanhemmat keksivät Ellille nimen jo raskausaikana saatuaan tietää vauvan olevan tyttö. Äiti Niinan mukaan nimestä tulee hyvälle mielelle.
Vanhemmat keksivät Ellille nimen jo raskausaikana saatuaan tietää vauvan olevan tyttö. Äiti Niinan mukaan nimestä tulee hyvälle mielelle.

Tammikuussa 2014 Akaan Seutu kertoi vuoden ensimmäisen akaalaisvauvan syntyneen Niina ja Mikko Kivimäen perheeseen Toijalan Heinäkankaalle. Tyttövauva syntyi 1.1. kello 20.18 mitoin 52 senttiä ja 3610 grammaa. Kotona vauvan hoitoon osallistui myös isosisko Aada, joka on vuoden ensimmäinen akaalaisvauva vuosimallia 2010. Aada on viettänyt 5-vuotissynttäreitään 3.1.

Aadan pikkusiskosta tuli Elli Maria, joka nyt vuotta myöhemmin on 77 senttiä ja 11 kiloa.

– Vuosi on mennyt tosi hienosti ja tosi nopeasti. Itsekin on vähän pelästynyt tätä ajan menoa, kuvailee kulunutta vuotta äiti Niina Kivimäki.

Ensimmäinen elinvuosi on osoittanut, että Ellistä on kasvamassa voimakastahtoinen pikkunainen.

– Ellistä on viimeisen parin kuukauden aikana tullut aikamoinen emäntä. Nimi olisi voinut hyvin olla Justiina. Se kuvaa luonnetta aika hyvin, Niina tuumaa.

Kävelemään 10 kuukauden ikäisenä

Elli seisoo tomerasti ovella, kun vieras tulee taloon. Aadan tavoin Elli on kävellyt kymmenkuisesta, ja nyt hän jo melkein juoksee. Ryömimään Elli ryhtyi viiden kuukauden ja konttaamista hän alkoi harjoitella kuuden–seitsemän kuukauden ikäisenä. Seitsenkuisena oli aika nousta seisomaan.

– Sohville kiipeillään ja isosiskon puoliparvisängyt rappuset mennään ylös että heilahtaa. Elli on kyllä peloton, Niina kuvailee.

Suuremmilta kolhuilta on silti vältytty. Elli on ollut muutenkin terve lapsi lukuun ottamatta perusflunssia ja muutaman kuukauden ikäisenä sairastettua, RS-viruksen aiheuttamaa tavallista pahempaa flunssaa, jonka vuoksi Elli joutui viettämään yhden yön

Aada ja Elli tammikuussa 2014.
Aada ja Elli tammikuussa 2014.

sairaalassa. Sama virus koetteli vauvaikäisenä myös isosisko Aadaa.

– Muuten on mennyt mukavasti. Ellillä ei ole ollut edes yhtään korvatulehdusta, Niina kertoo.

Kivimäen perheessä on myös nukuttu hyvin. Puolivuotiaasta lähtien Elli on nukkunut omassa huoneessaan ja läpi yön. Elli nukkuu tällä hetkellä kahdet päiväunet, ja yöunille perheen molemmat tyttäret käyvät viimeistään iltayhdeksään mennessä.

– Jos Aada on ollut ensimmäisenä lapsena kokeilukappale, miten kaikki asiat pitäisi hoitaa, on Ellin hoito ollut paljon helpompaa. Opetimme Ellin hyvissä ajoin nukahtamaan itsekseen yöunille ja päikkäreille. Nyt Elli viedään vaan sänkyyn, sanotaan hyvät yöt, ja hän nukahtaa itsekseen. Ja kun hän heräilee, kuuluu huoneesta yleensä iloista mokellusta, Niina kertoo.

Aamu alkaa laululla

Isosisko Aada on pikkusiskoaan kohtaan huolehtivainen. Aamuisin Aadalla on tapana laulella Ellille.

– Aada herää meillä yleensä ensimmäisenä. Sitten hän tulee sanomaan meille makkariin hyvää huomenta ja ilmoittamaan, että Elli on hereillä. Aada menee Ellin huoneeseen ja laulaa Ellille, jolloin me saamme nousta rauhassa. Laulut ovat omatekoisia. Aada on voinut kuulla melodian radiosta tai televisiosta, mutta jos hän ei oikein muista sanoja, hän keksii niihin omia.

Äidin mukaan tytöt riitelevät vähän. Riitaa tulee Aadan Prinsessa-lehdistä.

– Se on sellainen, että se menee rikkomaan Prinsessa-lehtiä ja tekee kaikkia hölmöjä, Aada selittää Ellin tekemisiä.

Isä Mikko käy töissä Saarioisilla Valkeakoskella ja äiti Niina on syyskuussa aloittanut parturi-kampaajaopinnot Tampereella. Tiukkatahtinen opiskelu kestää yhdeksän kuukautta. Niina on aiemmalta koulutukseltaan meikkaaja-maskeeraaja, ja lisäkoulutus vie Niinaa lähemmäs unelma-ammattia eli teatterimaskeeraajaa.

Päivisin Elliä ja Aadaa hoitaa naapurissa asuva Mikon äiti, mamma. Vapaa-ajan perhe viihtyy kotona.

– Aada käy MLL:n kerhossa pari kertaa viikossa, ja muuten ollaan kotona. Nyt kun tuli lunta, pääsee nauttimaan pulkkamäestä, Niina toteaa.

1ElliKivimäki7

Elli sai joululahjaksi mopon. Äiti arvelee, että mieleisintä Ellille olivat roskapussit, jotka olivat täynnä joulupaperia.
Elli sai joululahjaksi mopon. Äiti arvelee, että mieleisintä Ellille olivat kuitenkin roskapussit, jotka olivat täynnä joulupaperia.

1ElliKivimäki5

Vuodenvaihde on ollut Kivimäen perheessä yhtä juhlaa. Aadalla oli 16.12. nimipäivä, sitten tuli joulu ja sen jälkeen Ellin ja Aadan syntymäpäivät.
Vuodenvaihde on ollut Kivimäen perheessä yhtä juhlaa. Aadalla oli 16.12. nimipäivä, sitten tuli joulu ja sen jälkeen Ellin yksivuotis- ja Aadan 5-vuotissyntymäpäivät.

1ElliKivimäki2 1ElliKivimäki1

Elli osaa  kiivetä tikkaita isosiskon parvisänkyyn. Mutta omin päin Ellillä ei ole lupa sänkyyn kiivetä.
Elli osaa kiivetä tikkaita isosiskon parvisänkyyn. Omin päin Ellillä ei ole lupa sänkyyn kiivetä.