YT-keliumi

Siihen aikaan olivat monet yhtiöt ottaneet käyttöön YT-menettelyt, joissa mahdollisimman monet oli viralta pantava. Näitä viraltapanoja ei suinkaan tehty ensimmäistä kertaa, vaikka nyt ne tapahtuivat Stubbin ollessa Suomen pääministerinä. Monet menivät kuulemaan YT-neuvottelutuloksia, kukin omalta työnantajaltaan. Niin myös Erkki lähti Toijalan alueelta, Akaan kaupungista ja meni viraltapanoa varten Helsinkiin, sillä hän oli ollut töissä Evirassa. Hän lähti sinne yhdessä työläppärinsä kanssa, joka odotti palauttamista. Hänen siellä ollessaan tuli palauttamisen aika, ja hän kapaloi läppärin kuplamuoviin ja pani sen pahvilaatikkoon, koska hänelle ei ollut enää sijaa yksikössään.

Sillä alueella oli vartijoita yöllä vartioimassa yhtiöiden kiinteistöjä. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi anarkisti, ja anarkistin poikkeavuus häiritsi heitä. Mutta anarkisti sanoi heille: ”Älkää nyt hitossa kusko housuihinne! Minä kerron teille todellisen uutispommin, josta nousee suuri haloo koko valtakunnassa. Tänään on Etelärannassa syntynyt uusi sopimus. Se on kaikkien sopimusten äiti. Tässä teille vihje: te löydätte Viikistä läppärin, joka lojuu kuplamuoviin käärittynä pahvilaatikossa.”

Ja samalla hetkellä oli anarkistin ympärillä suuri tavallisten ihmisten joukko, joka ylisti sopimusta sanoen: ”Hurraa uudelle sopimukselle, maassa lopultakin oikeutta ihmisille, joista työnantajat eivät välitä!”

 

Satu Ikonen