Kouluruoan budjetti Akaassa?

19. joulukuuta 2014, viimeinen syyslukukauden koulupäivä. Lukiolaiset saapuvat klo 11 pintaan ruokalaan joulupuurolle. Joulupuuroa ei kuitenkaan ole. Se on loppunut kesken kaiken. Päälle 200 ihmistä jäi ilman lämmintä pääruokaa. Näin ei saisi käydä, mutta kävi.

Merkkejä kouluruoan ongelmista saatiin runsaasti jo edeltävällä viikolla (50). Muun muassa tiistaina 9.12. pinaattiohukaiset loppuivat kesken, hätävaraksi saatiin pitkän odottelun jälkeen sentään lihapyöryköitä. Nam!

Akaan Nuorisovaltuusto julkaisi joulukuussa 2013 kannanoton kouluruoan tason paranemisesta. Ikävä myöntää, mutta taso on tästä selkeästi romahtanut.

On kaikkien tiedossa, että kouluruoan budjetti on pieni, mutta miksi ihmeessä sitä täytyy väkisin viedä yhä lähemmäksi ja lähemmäksi pyöreää nollaa? Keittäjät eivät yksinkertaisesti enää pysty ruokkimaan kaikkia oppilaita (erityisesti meitä nälkäisimpiä lukiolaisia) sillä rahamäärällä, jonka kaupungilta saa.

Ihmetystä perjantaina herätti myös, ettei mitään korvaavaa pääruokaa joulupuuron tilalle saatu, toisin kuin aiemmin. Vaikka kyseessä oli viimeinen koulupäivä, jokaisen koulukeittiön pitäisi olla aina varautunut ruoan loppumiseen, varsinkin kun tarjolla on suosittua ruokaa ja sillä paljon syöjiä.

Erityisen ikävä asia kouluruoan tason heikkeneminen on kauempaa tuleville lukiolaisille – pitkien koulupäivien lisäksi myös koulumatka vie aikaa. Eivätkä opettajatkaan varmasti mielellään maksa kovaa hintaa pelkästä rusinakeitosta ja leivästä.

Toijalan keskustan arkkitehtikilpailuun kaupungilla oli, kumma kyllä, varaa antaa 50 000 euroa. Toivottavasti 16. tammikuuta tapahtuvassa palkintojenjakotilaisuudessa on hyvät tarjottavat!

Oona Eskeli

lukiolainen

nuorisovaltuutettu