Ei ole tärkeää kuinka vanha olet, vaan se kuinka olet vanha

Metallikellarin maailmanparantajat

Toijalan Metallityöväen ammattiosasto 169:n veteraanit kokoontuvat joka kuukauden toinen keskiviikko turisemaan osaston omaan toimitilaan Metallikellariin eli entiseen Toijalan kellariteatteriin.

– Puhumme täällä kaikki maailman asiat. Kun alkuun on höpisty viralliset asiat, sitten jutellaan kaikki autoremonteista lähtien, kuvailee Turinatuokioita veteraanitoiminnan vetäjä Jorma Lehtonen.

Metalliveteraanit aloittivat oman toiminnan vuonna 2003. Ammattiosaston jaostoksi veteraanit järjestäytyivät vuonna 2007. Joukkoon kuuluu noin 130 jäsentä Akaasta, Urjalasta ja Valkeakoskelta. Suurin osa on 1940-luvulla syntyneitä.

– Vanhimmat taitavat olla 90 pinnassa ja nuorimmat -56 syntyneitä, Lehtonen kertoo.

Ja taas syödään

Turinatuokioita eläkkeellä olevat metallimiehet ja -naiset ovat pitäneet kymmenkunta vuotta. Viime keskiviikkona Metallikellarissa katseltiin matkakuvia kymmenen vuoden varrelta. Kuvat todistavat vireästä virkistystoiminnasta, sillä vuosien varrella on käyty ainakin Metalliliitossa, eduskunnassa, Saarenmaalla, Katanpään linnakkeella, Vilnassa, Kotkassa, pariin kertaan Pärnussa, Suomenlinnassa, Narvassa, Naantalissa, Tallinnassa, Fiskarsissa, Pietarissa, Rönnvikin viinitilalla, Rakveressa, Mäntässä ja sienireissulla Saarioispuolella. Väliin mahtuu myös koko joukko laivaristeilyjä.

– Voi kun me näytetään nuorilta, tuumaa joku vajaan kymmenen vuoden takaisista kuvista.

Matkoilla on kierretty nähtävyyksiä ja nautittu hyvästä seurasta ja ruuasta.

– Ja taas syödään. Syöminen on pääelinkeino tälläkin porukalla, tuumaavat turisijat usein toistuvien ruokailukuvien kohdalla.

Vilnan-reissulla Jorma Lehtonen näyttää päätyneen häpeäpuuhun.

– Päästivät sitten pois, kun lupasin olla kiltisti.

Heikki Paija kutsuu matkalaisia lempeästi ryhmä rämäksi. Paija aloittaa veteraanitoiminnan vetäjänä ensi vuoden alussa, kun Lehtonen jättää tehtävän.

Kuin paremmatkin rahamiehet

Kun metalliveteraanit 2010 vierailivat Suomenlinnassa, ryhmän mukana kiersivät Helsingin Sanomien toimittaja ja kuvaaja.

– Seuraavan päivän lehdessä oli juttu, kuinka eläkeläisillä on varaa matkustaa. Hauskaahan meillä oli, ja meistä sai hymyileviä kuvia. Jutussa puhuttiin, että eläkeläisillä on miljoonia. Päästiin siihen mukaan kuin paremmatkin rahamiehet, Lehtonen muistelee.

Vuonna 2011 veteraanit kävivät Naantalin Kultarannassa. Upean puutarhan lisäksi tarkasti vartioitu ryhmä näki presidentti Tarja Halosen, joka ajeli puutarhassa golfautollaan ja vilkutteli matkalaisille. Kaupungilla matkalaiset törmäsivät myös toiseen tunnettuun rouvaan, Muumimammaan.

Koneistamo Saloselta Viialasta eläkkeelle jäänyt toijalalainen Anneli Virtanen on yksi lähes joka matkalla mukana olleista.

– Ne ovat olleet todella hienoja reissuja. Tämän porukan motoksi sopii kyllä se, että ei ole tärkeää, kuinka vanha olet, vaan se on tärkeää, kuinka olet vanha.

Worksilta vanhainkotiin

Jorma Lehtonen vahvistaa yhteisen toiminnan tekevän veteraaneille ”pirun hyvää”.  Toimintaansa jaosto saa rahallista tukena paikallisosastolta. Liitto sen sijaan lopetti määrärahansa veteraanitoiminnalle.

– Väärässä paikassa, mutta ymmärrän kyllä sen, että liiton puhdin pitää olla voimakasta nimenomaan töissä käyville ja työttömille. Me olemme eläneet jo ohi sen vaiheen, mutta hengessä ollaan tietysti mukana, Lehtonen sanoo.

Työvuosinaan Lehtonen oli 30 vuotta levyseppähitsaajana ja pääluottamusmiehenä nykyisellä Toijala Worksilla, joka Lehtosen aloittaessa oli Teräsvalmiste. Työt päättyivät irtisanomiseen vuonna -92, sairaseläkkeelle hän pääsi vuonna -95.

Worksin tai sen edeltäjien palveluksessa on ollut moni muukin. Toijalalainen Tauno Halonen toimi hallimiehenä.

– Olin sellainen yleismies kuljetus- ja siirtelypuolen hommissa. Työ oli kaikenlaista siirtelyä paikasta A paikkaan B. Jäin töistä pois keväällä -92, kun sanoivat, ettei minua enää tarvita. Silloin lähti moni. Katkeruutta ei minulle jäänyt, vaikka työmaa oli kyllä mukava.

Irtisanomisen jälkeen Halonen vaihtoi vielä hoitoalalle.

– Olin yhden puoli vuotta Hakalehdon vanhainkodissa osapäiväisenä nollaamassa työttömyyspäivät. Laulatin vanhuksia, luin kirjoja ja sellaista pientä touhua.

Urjalalainen Ahti Vanhanen oli ollut Kylmäkoski Oy:llä ja tehnyt talvet metsätöitä, kun hän metallikurssin kautta pääsi 70-luvulla Scanmetille, nykyiselle Kumeralle Kylmäkoskelle. Eläkkeelle hän jäi 15 vuotta sitten.

– Kun tehtiin osia atomivoimailoihin, joka ainoaan palaseen piti laittaa levyn sulatusnumerot, jotta tiedettiin, mistä levystä ne olivat peräisin. Minulla oli siihen oma leimasin. Siihen täytyi anoa oikein lupa, ja kymmenen vuoden ajan vain minulla oli lupa siihen.  Se oli hirveän tarkkaa hommaa.

Maailmanparannus jatkuu Metallikellarissa

Veteraanien tuleva vetäjä Heikki Paija jäi työkyvyttömyyseläkkeelle Toijala Worksilta 2009. Työvuosia samojen seinien sisäpuolella ehti kertyä 40, vaikka yrityksen nimi matkan varrella muuttui useaan otteeseen.

– Tein vähän kaikkea. Olin ensin levyseppänä ja sorvilla ja loppuajan huolto- ja korjaustöissä.

Paijan mukaan entisten metallimiesten ja -naisten kokoontumisissa jatketaan siitä, mihin töissä jäätiin.

– Maailman asiat parannettiin ennen kahvi- ja ruokatunnilla. Nyt sitä jatketaan täällä tai sitten Nesteellä.

Koneenkäyttäjäksi Turinatuokioon tullut ammattiosaston puheenjohtaja Mikko Virolainen kertoo saaneensa kehuja osaston veteraaneista. Aktiivinen toiminta on koko maankin mittakaavassa omaa luokkaansa.

– Olette maan kärkeä ja parhaat. Ei ole ihan yleistä, että homma pyörii näin hienosti. Olen rinta karrella saanut kuunnella kehuja siitä, että teillä on hienot veteraanit.

 

Jorma Lehtonen Toijalan Metallityöväen ammattiosaston kunniapuheenjohtajaksi

Kunniapuheenjohtaja Jorma Lehtonen on toiminut ammattiyhdistysaktiivina 50 vuotta.

Kunniapuheenjohtaja Jorma Lehtonen on toiminut ammattiyhdistysaktiivina 50 vuotta.

Toijalan Metallityöväen Ammattiosasto 169 on nimennyt Jorma Lehtosen osaston kunniapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajuus julkistettiin 5.12. pidetyssä toimikunnan kokouksessa, mistä symbolisena osoituksena Lehtoselle luovutettiin puheenjohtajan nuija asiaankuuluvine kaiverruksin.

Lehtonen on viime vuosina vetänyt ammattiosaston ja alueen veteraaniväkeä. Osasto haluaa nimityksellä huomioida Lehtosen tekemän työn, kun hän nyt luopuu vetäjän tehtävästä ja siten lopullisesti ammattiosaston tehtävistä. Lehtonen on toiminut ammattiosasto- ja järjestöaktiivina viitisenkymmentä vuotta.

 

Heikki Paijasta tulee veteraanitoiminnan seuraava vetäjä.

Heikki Paijasta tulee veteraanitoiminnan seuraava vetäjä.

Ammattiyhdistystehtävissä mukana ollut Anneli Virtanen jäi 90-luvulla eläkkeelle Koneistamo Saloselta. Matkakuvia hän katseli yhdessä miehensä Osmo Virtasen kanssa, joka oli yli 30 vuotta töissä Toijalan Seudun kirjapainossa.

Ammattiyhdistystehtävissä mukana ollut Anneli Virtanen jäi 90-luvulla eläkkeelle Koneistamo Saloselta. Matkakuvia hän katseli yhdessä miehensä Osmo Virtasen kanssa, joka oli yli 30 vuotta töissä Toijalan Seudun kirjapainossa.

Heikki Laakso (vas.), Tauno Halonen ja Jorma Lehtonen ovat tehneet töitä samalle työnantajalle eli nykyiselle Toijala Worksille.

Heikki Laakso (vas.), Tauno Halonen ja Jorma Lehtonen ovat tehneet töitä samalle työnantajalle eli nykyiselle Toijala Worksille.

52metallinveteraanitHalonenLaaksoLehtonenPaija

Tauno Halosella, Heikki Laaksolla, Jorma Lehtosella ja Heikki Paijalla riittää juttua Turinatuokion jälkeenkin.

Ahti Vanhanen on työskennellyt Scanmetilla ja Kumeralla.

Ahti Vanhanen on työskennellyt Scanmetilla ja Kumeralla.

52metallinveteraanit5

Turinatuokiossa katseltiin keskiviikkona matkakuvia. Etualalla Heikki Laakso (vas.), Eero Lappalainen, Annikki Lehtonen, Ahti Vanhanen, Anneli ja Osmo Virtanen.

52metallinveteraanit6

Etualalla Tapio Lehtonen (oik.), Taina Järvenpää, Esko Suutari, Tauno Halonen, Risto Järvenpää, Ritva Kaivoluoto ja Väinö Moilanen. Takana vasemmalta Erkki Virolainen, Irja Ryhänen ja Hannu Mikkonen, Arja ja Pauli Leiviskä.

 

Viime keskiviikon Turinatuokiossa katseltiin matkakuvia kymmenen vuoden ajalta.

Viime keskiviikon Turinatuokiossa katseltiin matkakuvia kymmenen vuoden ajalta.

52metallinveteraanit2 52metallinveteraanit1 52metallinveteraanti3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?