Itku tuli lukiessa

Akaa on nyt hyvin kartalla homekouluista, päiväkodista ja hylätystä vanhainkodista. Vanhukset pääsivät uuteen Torkonkartanoon, vaan koskahan sekin on homeloukussa, kun se on muotia vähän kaikkialla. Ainakaan siellä ei ole viihtyisää. Tuulettimet hyrräävät kovalla kylmällä vedossa. Vanhukset tarvitsevat lämpöä ja hyvää hoitoa. Sen he ovat ansainneet.

Olen syntynyt Akaassa ja käynyt kansa- ja jatkokoulun Toijalassa. Koulut eivät olleet homeisia eivätkä kylmiä. Saimme pitää kengät jalassa ja villaista päällä. Luokat tuuletettiin välitunneilla ikkunasta ja lämmitettiin puilla. Ala-aulassa paloi iloinen tuli tullessamme kouluun, ja joka välitunti kannoimme puita, myös ekaluokkalaiset. Siitä pitivät huolen opettajat ja talkkari, joka piti myös pihan ja paikat kunnossa.

Toisen luokan kävin parakilla Pirtin alapuolella. Ei kannettu puita, mutta pihana oli koko urheilukenttä. Kolmas luokka oli jälleen kivikoululla, neljäs luokka Pappilan koululla, missä oli keskuslämmitys, mutta pihalla ulkohuussit. Joskus talvella pylly paleli. Sitä koulua kävivät myös omat lapseni kunnes siirtyivät yläasteelle ja lukioon.

Viidennen ja kuudennen luokan kävin Nahkialassa. Se oli puhdas ja siisti. Oli suihkut ja vessat. Hyvällä koulun pihalla mahtui jopa pelaamaan pesäpalloa välitunnilla.

Jatkokoulu oli Keskustan pihaan tehty uusi koulu suihkuineen ja vessoineen. Puiden kantoa ei ollut. Kävimme syömässä ruokalassa, jonne oli tullut jo maito ja näkkileipä ilman voita. Kotitalous- ja käsityöluokatkin oli.

Mihin tämä kaupunki joutuu homekouluineen? Poikani lapset käyvät Rasin koulua ja ovat nyt evakossa Aseman koululla, joka varmaan on ainoa puhdas koulu, vai onko? Olen näitä juttuja seurannut hyvin läheltä, ja kyllä tuntui pahalta lukea lehdestä. Itku tuli väkisin.

Mielestäni talkkarit olisivat paikallaan eikä kiinteistöhuollot.

 

On Suomi köyhä nyt ja siksi jää,

jos kultaa kaivannet vaan meille kallein maa on tää,

sen salot saaret manteret

ja koulut tarpeelliset ne meist’ on kultaiset.

 

Eila Elijoki