Summan tapahtumia muistetaan sunnuntaina

Summan risti Kalvolan seurakunnan hautausmaalla. Kuva: Anni Herkkola.
Summan risti Kalvolan seurakunnan hautausmaalla. Kuva: Anni Herkkola.

Kalvolan seurakunnassa vietetään sunnuntaina 21.12. 75 vuotta sitten tapahtuneen Summan korsutuhon muistopäivää. Summan lohkolla täysosuman saaneessa korsussa kuoli yhdeksäntoista taistelijaa. Lähes kaikki, 15 miestä, olivat Kalvolasta. Yksi sankarivainajista oli Aurasta ja kolme Hattulasta. Haudalle pystytettiin koivupuinen risti, joka kulkeutui Kalvolaan. Sama alkuperäinen risti on vitriinissä Kalvolan sankarihautausmaa-alueella.

Muistojuhlan yhteydessä julkaistaan tutkija Martti Favorinin kirjoittama historiikki, jossa valotetaan talvisodan tapahtumia Summan lohkon ja tapahtuneen korsutuhon tiimoilta. Kirjassa tuodaan esille kaikkien muidenkin Kalvolan kirkonseudulle pystytettyjen itsenäisyyden- ja sotienaikaisten muistomerkkien sekä Iittalan keskustassa olevan veteraanimuistomerkin vaiheet. Kirjaan on kerätty yhteen myös Kalvolan alueen sota- ja rintamamiesveteraanitoiminnan sekä sotainvaliditoiminnan vaiheet.

Muistojuhla alkaa sunnuntaina kello 10 Kalvolan kirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella. Saarnan pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö. Tilaisuudessa on mukana osasto Kaartin soittokunnasta. Kirkosta siirrytään sankarihautausmaa-alueelle, jossa on seppeleen laskut sekä Summan Ristille että paljastettavalle Kotirintamanaisten muistomerkille. Kunniakäynnin yhteydessä puhuu prikaatikenraali Pekka Toveri.

Muistojuhla jatkuu Kalvolan seurakuntatalossa Iittalassa. Juhlassa kuullaan soittokunnan musiikkiesityksiä sekä prikaatikenraali Pekka Toverin, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon, tutkija Martti Favorinin sekä kenttäpiispa Pekka Särkiön puheet.

Summan risti Kalvolan seurakunnan hautausmaalla. Kuva: Anni Herkkola.