”Päästiin pois homeisesta koulusta”

Rasin koulun neloset ja kakkoset asettuivat jonoon saavuttuaan Asemalle maanantaina kello 9.20.

Rasin koulun neloset ja kakkoset asettuivat jonoon saavuttuaan Asemalle maanantaina kello 9.20.

Tänä vuonna lakkautetusta Aseman koulusta kasvoi maanantaina yli 140 oppilaan opinahjo, kun sisäilmaongelmien vuoksi tyhjennetyn Rasin koulun luokat ykkösistä nelosiin siirtyivät Asemalle. Rasin oppilaat täyttävät Aseman koulun yhdessä Pappilan koulun kahden ryhmän kanssa, jotka pakenivat huonoa sisäilmaa Asemalle syyskuun lopulla. Pappilan oppilaita Asemalla on 39 ja Rasin 103. Rasin koulun 5. ja 6. luokkien 42 oppilaalle väistötilat löytyivät Viialan kirjastosta.

Aseman koulun liikuntasalin näyttämöltä uuden luokkatilan saaneet Rasin neloset vakuuttavat aloittavansa Asemalla hyvillä mielin.

– Päästiin pois homeisesta koulusta. Saadaan koulu korjattua, oppilaat kommentoivat saavuttuaan Hämeen turistiauton bussilla maanantaiaamuna Asemalle.

Oppilaiden silmissä ensivaikutelma koulusta oli kiva ja hieno.

Helpottunut ratkaisuun on myös ensimmäisestä luokasta lähtien ryhmän kanssa työskennellyt lastenohjaaja Misa Saraste, joka Rasin koulun tilanteen vuoksi oli viisi viikkoa sairaslomalla. Oppilaiden näkemistä odottanut Saraste aloitti maanantaina työt kantamalla pulpetteja liikuntasalista näyttämölle.

Misa Saraste aloitti maanantaiaamun kantamalla nelosten pulpettaja näyttämölle.

Misa Saraste aloitti maanantaiaamun kantamalla nelosten pulpettaja näyttämölle.

– Se tuntui hurjalta. Tuntui siltä, että pettää ja jättää lapset heitteille, kun lapsilla ei ole mahdollisuutta jäädä sairaslomalle toisin kuin aikuisella, joka voi marssia työterveyteen. Toivotaan, että porukka pystyy palaamaan nyt töihin ja päästään jatkamaan siitä, mihin jäätiin.

Nelosten lisäksi kivikoulun puolella opiskelevat kakkoset, joiden alun perin piti jakaa liikuntasali-näyttämö-tila nelosten kanssa. Kakkosille löytyi kuitenkin opetustila koulun asuntolaosan yläkerrasta, joka on ollut viimeksi asuinkäytössä. Ykköset ja kolmoset opiskelevat puukoulun puolella.

Järjestelyt mahdollistavat liikuntasalin käytön. Liikuntatuntien ajaksi näyttämöllä opiskelevat neloset siirtyvät vapaa oleviin tiloihin. Myös erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtosen liikuntaryhmä voi jatkaa koululla.

1950–1960-luvuilla oppilaita vielä enemmän

Ravitsemustyöntekijä-siivooja Raija Jaakkola jatkaa kohta 44 vuotta kestänyttä työuraansa Aseman koululla.

Ravitsemustyöntekijä-siivooja Raija Jaakkola jatkaa kohta 44 vuotta kestänyttä työuraansa Aseman koululla.

Paluun Aseman koululle on tänä syksynä tehnyt ravitsemustyöntekijä-siivooja Raija Jaakkola, joka koulun lakkautuksen jälkeen ehti työskennellä puolitoista päivää Kirkonkylän koululla ja kolme päivää Hirvialholla. Työt vaihtuivat pian sairaslomaan astmakohtausten takia. Aseman koululle Jaakkola palasi lokakuun alussa.

– Tykkään. Tämä on minun paikkani.

Raija Jaakkolalla tulee tammikuussa täyteen 44 vuotta Aseman koulun siivoojana. Oman koulutiensä Jaakkola aloitti Asemalla vuonna 1959. Hän muistelee, että silloin oppilaita koululla oli yli 160.

Neloset kuuntelevat opettajansa, rehtori Kirsi Tauran ohjeita Aseman koulun liikuntasalissa.

Neloset kuuntelevat opettajansa, rehtori Kirsi Tauran ohjeita Aseman koulun liikuntasalissa.

51asemankoulu3
Näyttämön ja liikuntasalin väliin on rakennettu seinää.

Näyttämön ja liikuntasalin väliin on rakennettu seinää.

51ASemankoulu7

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?