Yhtenäinen kansa

Toijalan Sanomien vuoden 1939 jouluun 2. päivän numeron oikeassa alalaidassa on kuuden rivin uutinen otsikolla Suomi julistettu sotatilaan. Lehdessä on myös uutisia pommituksista ja muun muassa olla kertomatta kirjeissä puolustusvalmiudesta. Myös näyttävä kutsu kunnan itsenäisyysjuhlaan on etusivulla. Akaa-Toijalan Suojeluskunnan järjestämässä juhlassa puhuu kirkkoherra Närhi.

Talvisota ei tullut akaalaislle yllätyksenä. Täältäkin olivat naiset ja miehet lähteneet kesällä linnoitustöihin sekä miehet syksyllä Ylimääräisiin Harjoituksiin. Myös joukkojen ja kaluston keskitykset rintamille kulkivat Toijalan rautatieaseman kautta. Asemalla joukkoja täydennettiin ja huollettiin pääasiassa öisin. Ja aina kun tilaa oli, radalla kulki evakkojunia, joista osa pysähtyi Toijalaan. Autot, joita paikkakunnalla vielä oli, kuljettivat evakoita kylmiin tai lämpimiin majapaikkoihin. Monenlaisia tervetulotoivotuksia muistetaan.

Talvisota yhdisti suomalaiset. Sitä on vaikea uskoa, kun katselee ja kuuntelee vaikkapa pöyristyttäviin mittasuhteisiin ryöpsähtänyttä keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista. Maa on taloutensa kanssa katastrofin partaalla ja täällä keskitytään toisarvoiseen. Onko tämä sittenkin jonkinlaista pakoa todellisuudesta, mene ja tiedä. Juuri tähän hetkeen sopi oikein hyvin, että maan eduskunta kokoontui juhlaistuntoon Kauhajoelle. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman ja pääministeri Aleksander Stubbin kannanotot Kauhajoen tilaisuuksissa olivat poliittista johtajuutta parhaimmillaan. Isänmaalla on asioista ja arvoja, joiden edessä muut asiat, poliittisten pisteiden keruusta puhumattakaan, ovat toisarvoisia.

Tulevana viikonloppuna juhlimme tasavallan itsenäisyyttä, mutta huominen kokonaan toisenlainen. Tampereen Kauppakamari teetti pirkanmaalaisten yritysten ja maakuntaliiton tuella selvityksen maakunnan yritysten koulutustarpeesta. Täällä tarvitaan alalla kuin alalla palveluhenkisiä, kansainvälistymään valmiita moniosaajia. Johtotehtäviin opitaan elämällä ja kannuksia yrittäen ja erehtyen hankkimalla, mutta asenne työntekoon opitaan kotona, mutta myös päiväkodissa ja koulussa. Elämä on koko ajan opiskelua ja harvoin menestys niille, jotka hallitsevat vain facebook-esiintymisen. Hyvän koulutuksen lisäksi tarvitsemme johtajuutta ja uskottavan strategian huomisen Suomesta.

Suomessa rakennetaan menestystä vain yhdessä. Jokaisen kansalaisen on voitava tuntea kuuluvansa joukkoon. Siksi tasa-arvo lain edessä on menestymisen kulmakiviä. Menestystä ei rakenneta raja-aitoja pystyttämällä, syrjien, vaan kättä ojentamalla ja mukaan kutsumalla. Kaikki ovat tervetulleita!

Hyvää itsenäisyyspäivää!