Yhteisöjen merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa

Yhteiskoulun auditoriossa keskusteltiin rekisteröityjen yhdistysten vastuunkantajien kesken tiistaina 18.11 siitä, miten yhteisöt pysyisivät elinvoimaisina ja mikä niiden merkitys on suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kolmannella sektorilla kansalaisyhteiskunnassa syntyy jatkuvasti uusia oivalluksia, ja siellä nähdään myös ihmisten arjen todellisuus. Syntyy sekä nopeita kansanliikkeitä ja myös järjestäytyneempiä, yhdistysmuotoisia ryhmiä.  Sekä liike-elämä että valtion ja kuntien toimijat näkevät yhdistyksissä nykyisin kiinnostavia mahdollisuuksia. Illassa keskusteltiin juuri yhdistysten voimavarojen ja toimijoiden näkökulmasta.

Osanottajat toivoivat löytävänsä nuorten voimavarat mukaan yhdistyksiinsä.  Tilaisuudessa todettiin, että spontaanisti ja ihmisten oman innostuksen pohjalta syntyneet kymmenet tuhannet yhdistykset ovat melkoinen muutosvoima yhteiskunnassa.

Kolmas sektori on 1990-luvun puolesta välistä asti ollut yhteiskuntatieteissä kiinnostava kohde. Ihmisten yhteenliittyminen on toisaalta ollut merkittävien asioiden edistämistä varten, hyvän tekemistä. Nykyisin yhdistysten toiminta ilmentää myös lisääntyvässä määrin yhteisöllisyyden kaipuuta. Uusimpana myös yhdistysmaailmassa nähdään uusien sukupolvien kansainvälistyminen ja digitaalinen vuorovaikutus.

Yhteisessä keskustelussa todettiin, että se merkitsee myös toimintatapojen uudistumista. Entistä enemmän kaivataan verkostoitumista, avoimuutta ja aikaa olla yhdessä ja keskustella.

Iltaa yhteiskoululla valmisteltiin yhdessä SPR:n Sykkeellä lokakuulla.

Kirsi Hämäläinen