Lasse Kanerva 50 vuotta estradilla

Lasse Kanerva ei ole edes harkinnut estradien jättämistä.
Lasse Kanerva ei ole edes harkinnut estradien jättämistä.

Toijalalainen lausuja ja näyttelijä Lasse Kanerva viettää tänä syksynä 50-vuotistaiteilijajuhlaansa. Varsinaista juhlapäivää vietetään Valkeakosken teatterissa joulukuun 5. päivänä, jolloin on luvassa sekä runoja että lauluja taiteilijataipaleen varrelta.  Kanervan teatteriharrastus alkoi jo kouluaikana.

– Meillä oli koululla teatterikerho, joka sai käydä Valkeakosken teatterissa harjoittelemassa ja esiintymässä. Siitä tuli sitten virallisesti kaupunginteatterin nuorisoteatteri ja meitä otettiin mukaan näytelmiin. Ensimmäinen oikea roolini oli Olavin rooli näytelmässä Laulu tulipunaisesta kukasta. Sitten olin tarjoilijana Markunellin perhe -näytelmässä vuonna 1964.

Näytteleminen ja lausunta yhtä rakkaita

Armeija- ja opiskeluaikana teatteri jäi vähemmälle, mutta tilalle tuli lausunta.

– Opiskeluuni kuului ilmaisutaito, johon minua koulutti Hämeenlinnassa Liisa Majapuro.

Sitä onko näytteleminen vai lausunta Kanervalle rakkaampaa hän ei osaa sanoa.

– Kumpaakin teen mielelläni. En osaa olla ilmankaan. Joku kumma sinne lavalle aina vaan vetää enkä ole edes ajatellut lopettamista.

Sitä miten monessa näytelmässä Kanerva on ollut mukana, hän ei ole koskaan laskenut, mutta kyllä niitä paljon on.

Valkeakoskella hän on ollut viime vuosina mukana muun muassa Romeossa ja Juliassa.

Tampereella häntä on nähty niin Musiikkiteatteri Palatsin The Beatles Storyssa, Edith! -musikaalissa kuin Blues Brothersissa ja Musiikkiteatteri Koiton, Ava Gardnerin ja Frank Sinatran intohimoisesta rakkaudesta kertovassa Muukalaisia yössä -musikaalissa.

Ohjauskin kiinnostaa

Kanerva on ohjannut Toijalan Näyttämölle näytelmät Ruoska ja rakkaus, Kultakuume, Akaan Manta sekä Tuhkaa ja teräviä.

Urjalan kesäteatterissa on hänen ohjaaminaan esitetty näytelmiä Patruunan paukku, Hallittu munaus ja kuluneena kesänä Kahen akan loukussa.

Lasse Kanerva veti runsaat kymmenen vuotta Valkeakoski Opiston aikuisille tarkoitettua lausuntapiiriä Riimiä ja oli lähes samanaikaisesti opettajana lapsille ja nuorille tarkoitetussa Valkeakosken teatterin teatteri-ilmaisun koulussa.  Lisäksi hän on pitänyt omia runo- ja lausuntailtoja.

Vuonna 2008 Lasse Kanerva sai Valkeakosken kaupungin kulttuuripalkinnon ja vuonna 2012 Suomen Harrastajateatteriliiton kunniamerkin.

Runoja ja lauluja elävästä elämästä

Kanervan 50-vuotiastaitelijajuhlan tekstien kirjoittajina on tunnettuja suomalaisia runoilijoita ja valkeakoskelainen Tero Lahtinen, jonka teksteistä Kanerva sanoo erityisesti pitävänsä.

Tekstit kertovat monenlaisista tunteista, niin rakkaudesta ja sen puutteesta kuin työttömyydestä, ja yksinäisyydestä.

– Esityksen on dramatisoinut ja ohjaa Kimmo Virtanen, jonka kanssa meillä menevät ajatukset hyvin yhteen. Meillä on mutkaton suhde, hän sanoo suoraan mitä haluaa. Musiikista vastaa Sari Metsäkylä-Tuominen.