Yksimielinen hallitus hajosi äänestyksessä

Valtuusto puolitti veronkorotuksen

Kokoomusryhmän tuloverokompromississa Jaakko Leinosen (oik.) mieli muuttui 0,25 prosenttiyksikköä ylöspäin ja Eero Lapinleimulla saman verran alaspäin.

Kokoomusryhmän tuloverokompromississa Jaakko Leinosen (oik.) mieli muuttui 0,25 prosenttiyksikköä ylöspäin ja vieressä istuvalla Eero Lapinleimulla saman verran alaspäin.

Kuntalain mukaan yksi kaupunginhallituksen tehtävistä on johtaa ja valvoa kaupungin taloutta. Akaassa näkemykset tämän tavoitteen saavuttamiseksi saattavat vaihtua nopeasti.

Tiistaina 4.11. hallitus päätti yksimielisesti ehdottaa valtuustolle, että Akaan kaupungin tuloveroprosentti vuonna 2015 on 21,50. Keskiviikkona 12.11. viisi hallituksen jäsentä yhdestätoista oli sitä mieltä, että veroprosentin tulee olla 21,25.

Tämä keskustan Jouni Vaittisen tekemä esitys voitti valtuustossa äänestyksen luvuin 23–20. Vaittinen perusteli esitystään muun muassa sillä, että kaupungin kassaan saataisiin kuitenkin 600 000 euroa eli puolet esitetystä, eikä veroprosentti näyttäisi niin suurelta verrattuna naapurikuntiin.

– Ikävä kyllä joudun olemaan esityksen takana, totesi kaupunginhallituksen jäsen Susanna Saxberg (kok).

Saxbergin lisäksi hallituksen jäsenistä mielensä muuttivat Eero Lapinleimu (kok), Marita Markkula (ps), Mari Peräkivi (kesk) ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok).

Kaupunginjohtajan veroprosenttiesityksen 21,50 takana olivat kaikki sosialidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset sekä kaupunginhallituksessa keskustaa edustava Markku Anttila.

– Olen tämän miettinyt ja pähkäillyt. Minusta on huolestuttavaa, että palveluita ollaan keskittämässä ja kuntayhteistyöstä luopumassa, ja ajatellaan vain omaa pientä Akaata, Anttila sanoi.

Kiinteistöverot valtuusto päätti äänin 41–2 pitää ennallaan niin, että yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,05, vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 0,60 ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,20.

”Siedettävä kompromissi”

Demarivaltuutettu Seija Tromstedt luki puheenjohtaja Saila Kallioisen tuomasta Akaan Seudusta kokoomusvaltuutettujen mielipidekirjoitusta sillä aikaa, kun kokoomusryhmä pohti kantaansa ensimmäisellä neuvottelutauolla.

Demarivaltuutettu Seija Tromstedt luki puheenjohtaja Saila Kallioisen tuomasta Akaan Seudusta kokoomusvaltuutettujen veromielipidettä sillä aikaa, kun kokoomus, keskiryhmä ja vihreät pohtivat lopullista kantaansa ensimmäisellä neuvottelutauolla.

Ennen veroprosenttipykäliä valtuuston kokous keskeytettiin kahteen kertaan neuvottelutaukojen vuoksi. Ensimmäistä taukoa viettivät Jukka Salmisen (kok) esityksestä kokoomus, keskiryhmä ja vihreät. Tauon päätyttyä puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) komensi kaikki ryhmät tasapuolisesti tauolle ja sen jälkeen vielä ryhmien puheenjohtajat koolle.

Jukka Saari (vas) oli ensimmäisen tauon osalta sitä mieltä, ettei sellainen käytäntö voi jatkua, että vain osa ryhmistä neuvottelee. Hannu Järvinen (sd) puolestaan lausui näkemyksensä verokeskustelun tuoksinnassa.

– Ihmettelen tätä farssia. Tämmöinen neuvottelutoiminta on ihan naurettavaa.

Kokoomusvaltuutetuista osa muutti mielensä jopa hallitusveljiään nopeammin. Muun muassa Tuomo Smått oli vielä kokouspäivänä ilmestyneessä Akaan Seudussa sitä mieltä, ettei tuloveroa pidä korottaa ollenkaan. Valtuustossa hän ihmetteli edelleen veronkorotusbuumia, mutta taipui korottamaan veroja.

– 0,25 on siedettävä kompromissi.

Småttinkin allekirjoittaman yleisönosastokirjoituksen sorvannut Jaakko Leinonen (kok) kiitti Jouni Vaittista hyvästä esityksestä, kääntyi korotuksen kannalle ja uskoi, että kaupungin toimintaa tehostamalla saadaan kasaan lisää säästöä.

– Toivon, että esityksiä rakenteellisiksi muutoksiksi oikeasti tulee. Kyllä me täällä salissa sitten istumme vaikka läpi yön ja äänestelemme niistä.

”Potilas ei katoa mihinkään”

Harri Rämö (vas.) ihmetteli demariveljien kuunnellessa, kuinka isotuloiset kehtaavat ylläpitää verokapinaa, vaikka heillä on varaa maksaa enemmänkin veroja.

Harri Rämö (vas.) ihmetteli demariveljien kuunnellessa, kuinka isotuloiset kehtaavat ylläpitää verokapinaa, vaikka heillä on varaa maksaa enemmänkin veroja.

Demareista äänessä olleet Harri Rämö ja Henna Rantanen nojasivat luokka-argumentaatioon. Rämö kertoi, ettei ymmärrä isotuloisten verokapinaa ollenkaan.

– Heillä on varaa maksaa enemmän kunnallisveroa. Jos ei ylemmissä tuloluokissa pärjää, se on huonoa taloudenhoitoa. Ja jos saataisiin pankissa makaavista 200 miljardista eurosta puoletkin kulutukseen, siitä valuisi varmaan Akaaseenkin vähän.

Rantanen kertoi olevansa Rämön ja puolen prosenttiyksikön veronkorotuksen kannalla.

– Erikoisia yhtälöitä kuullaan kapitalistisilta toveripuolueilta. Henkilöstökuluihin ei edes pitkällä aikavälillä voida puuttua. Muistuttaisin Valkeakosken entisen kaupunginjohtajan Pertti Katajan mainitsemasta potilaan häviämättömyyden laista. Potilas on aina jossain.

Palvelujen turvaamiseen ja valtion valvontaan vetosi demareista myös Aarne Kiuru.

– Puolen prosenttiyksikön korotuskin aiheuttaa sen, että vanhusten palveluasumisessa, palvelukodeissa ja vuodeosastoilla henkilöstömitoitus putoaa niin kriittiseksi, että siellä ei parane tapahtua yhtään mitään, tai tulee aluehallintovirasto vastaan.

Kokoomuksen Jouko Rytkönen (vas.), Leo Virtanen, Eero Eskola ja Sirpa Hämäläinen eivät tarvinneet ensimmäistä neuvottelutaukoa.

Kokoomuksen Jouko Rytkönen (vas.), Leo Virtanen, Eero Eskola ja Sirpa Hämäläinen eivät tarvinneet ensimmäistä neuvottelutaukoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?