Akaan tulovero on pidettävä ennallaan

Tämän päivän valtuusto äänestää veroprosentista. Esitämme, että tuloveroa ei nosteta vaan se pidetään ennallaan. Tuloveroa ei tule nostaa, koska se heikentää akaalaisten ostovoimaa muun muassa paikallisissa yrityksissä, heikentää Akaan houkuttelevuutta ja on vastoin strategisia tavoitteitamme. Strategiassamme linjataan, että Akaan tuloveroprosentti on Pirkanmaan keskitasoa. Se on jo nyt neljänneksi korkein maakunnassa.

Esitämme, että Akaan ja Urjalan välinen perusterveydenhuollon yhteistoimintasopimus irtisanotaan päättymään 31.12.2015. Tästä saatava säästö on noin miljoona euroa vuodessa. Mielestämme Akaan ei ole tarvetta rahoittaa toisessa kunnassa sijaitsevaa vuodeosastoa. Tällä kompensoidaan veronkorotustarve ja saavutaan tasapaino taloussuunnitelmakaudella. Sen lisäksi esitämme, että jokainen lautakunta aloittaa jo nyt valmistautumisen prosessien kehittämiseen ja tehtävien uudelleen järjestelyyn.

Suhdannetilanne on rakennuttajalle eli rakennusten tilaajalle hyvä. Konkreettisina toimina esitämme, että Torkonkartano II -hankkeesta budjetoidaan suunnitelmakaudelle vuodelle 2016 2 miljoonan sijaan 1,8 miljoonaa ja vuodelle 2017 2,1 miljoonan sijaan 1,9 miljoonaa euroa. Lisäksi uuden päiväkodin investointi muutetaan kolmesta miljoonasta 2,8 miljoonaan euroon suunnitelmakaudella. Uskomme, että tässä suhdannetilanteessa saamme edellä esitetyillä toimenpiteillä toimivat ja riittävän laadukkaat tilat rakennutettua hieman pienemmällä budjetilla.

Käyttötalouden puolella esitämme irtisanottavan yhteistoimintasopimuksen lisäksi, että terveyskeskustoiminnan prosessit tarkastetaan vastaamaan yhden terveysaseman mallia vuoden 2017 alusta lukien ja toimenpiteet aloitetaan välittömästi vuoden 2015 alussa. Uskomme, että noin 400 vakanssin joukosta löytyy noin 5 prosenttia vakansseja, joita ei tarvitse luonnollisen poistuman jälkeen täyttää, kun toiminta keskitetään ja tehtävät organisoidaan uudelleen. Tämä tarkoittanee noin miljoonan euron säästöä henkilöstömenoissa.

Teknisen toimen osalta esitämme, että kaupungin sisäinen teknisen toimen korjaamo lakkautetaan 30.6.2015 mennessä ja, että koko kiinteistöyksikön tehtävät määritellään uudelleen ja harkitaan miten palvelut on kustannustehokkainta toteuttaa 2015 vuoden jälkeen.

Edellä esitetyillä toimilla saamme aikaan käyttötalouteen noin neljän miljoonan euron säästön henkilöstömenoihin ja investointeihin vajaan miljoonan euron säästön taloussuunnitelmakaudella.

Jaakko Leinonen, Tuomo Smått, Leo Virtanen

Valtuutettuja (kok)