Syntymäpäiviä juhlittiin sadan hengen voimin

Taipaleen Tuomela täytti 80 vuotta

47Tuomela 1

Tuomelaan kokoontui sata ihmistä juhlistamaan talon 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuva: Pauli Välimäki.

Taipaleen Tuomelan eli Pikkutalon 80-vuotissyntymäpäiviä vietettiin lauantaina marraskuun 1. päivänä. Kiinteistön nykyinen omistaja Kylmäkosken Taipaleen Maa- ja Kotitalousseura oli kutsunut kaikki nykyiset ja entiset kyläläiset juhlistamaan talon vuosikymmeniä. Taloon saapui noin 80 aikuista ja 20 lasta.

Tervehdyspuheen piti seuran puheenjohtaja Vesa Peltola todeten, että talon vihkiäisiä pidettiin 23.9.1934, joten tänä vuonna on juhlan aika. Varsinaisessa juhlapuheessa Marja-Leena Seppälä kävi talon historiaa läpi kertoen, että Kylmäkosken Pienviljelijäyhdistyksen valmiiksi saama rakennus Kalle Toivosen johdolla tuli tosi tarpeeseen niin Pienviljelijäyhdistykselle, kyläläisille kuin myös kylän ulkopuolisille tahoille.

Talossa pidettiin erinäisiä maa- ja metsätalouteen liittyviä koulutuspäiviä, käsityökursseja, näytelmäiltoja, näyttelyitä, elokuvailtoja, iltamia, häitä, syntymäpäiviä, tansseja ja monia muita tapahtumia. Sittemmin vuonna 1980 kiinteistö siirtyi Taipaleen Maanmiesseuran omistukseen.

Seura alkoi herätellä taloa uudelleen henkiin muutaman suvantovuoden jälkeen aloittaen talon peruskorjauksen. Katto, lämmöneristys, sisä- ja ulkopinnat, keittiö ja sisävessat saatettiin ajan tasalle. Tällä tavoin Maamiesseura, sittemmin Taipaleen Maa- ja Kotitalousseura on pystynyt toimimaan aktiivisesti omalla kylällään. Talo on siis edelleen käytössä ja vuokrattavissa muun muassa juhlien pitoon.

Syntymäpäivillä esiintyivät myös Seppälän veljekset. Kymmenvuotias Lassi soitti rumpuja ja kahdeksanvuotias Aleksi kitaraa. Paikalle oli saatu lisäksi oman kylän tähtiesiintyjät maailmalta, Kimara-kokoonpano noin 30 vuoden takaa. Kimara lauloi, räppäsi ja esitti iki-ihanan Toivo ja Lempi -sketsin.

Välimäen veljekset Mikko ja Jaakko puolestaan esittivät hauskalla tavalla puhaltimillaan ja pianolla kappaleen Kun rakastunut on. Juhlaohjelman jälkeen nautittiin tietysti synttärikahvit kera kermakakun. Loppuillasta tanssittiin, jännitettiin arpajaisonnea ja syötiin kunnon grillimakkarat.

Lauri Seppälä

47Tuomela 2

Kanoottilaulu kitaralla ja rummuilla – Aleksi ja Lassi Seppälä. Kuva: Pauli Välimäki.

47Tuomela 3

Kimara-kokoonpanossa musisoivat Anne Vatanen (ent. Rahkila), Marjut Ikonen (ent. Välimäki), Satu Rahkila ja Tiina Alakoski (ent. Miettinen). Kuva: Pauli Välimäki.

tuomela 4

Tuomela on ollut aktiivisessa käytössä lähes koko olemassa olonsa ajan. Kuva: Pauli Välimäki.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?