Iloa sairaalan lapsille akaalaisilta nuorilta

Taiteen perusopetuksen jatkoryhmäläiset tekivät tekstiilityön, joka lahjoitetaan Tampereen yliopistolliselle sairaalalle.

Taiteen perusopetuksen jatkoryhmäläiset tekivät tekstiilityön, joka lahjoitetaan Tampereen yliopistolliselle sairaalalle.

Taysin lastenosasto saa seinilleen väriläiskän, joka on valmistunut Akaan opiston taiteen perusopetuksen jatkoryhmässä. Kurssin ohjaaja Minna Polus sanoo, että ideana oli tuottaa taidetta yleishyödylliseen tarkoitukseen.

Hän kertoi nuorille kurssilaisille tarinoita lastenosastolta, ja lapset eläytyivät tarinoihin.

– Empatiaa voidaan harjoitella myös käsitöiden kautta. Lapsilla oli tavoitteena tehdä työ, joka tuottaa iloa heidän hankalissa tilanteissa oleville ikätovereilleen, Polus toteaa.

Jokainen teki oman osasensa kolmiulotteiseen tekstiiliteokseen. Työtapoina olivat joko virkkaus, neulominen tai huovutus.

Ryhmän lapset ovat 10–14-vuotiaita ja taidoiltaan vaihtelevia. Jokaiselle löytyi juuri tämän taidoille sopiva työ.

Haastavaksi osoittautui paitsi aikaa vaativat työtekniikat myös teoksen ilme. Lapset saivat suunnitella työhön joko eläinhahmon tai kasvot. Silmien tekemistä piti miettiä, jotta lopputuloksesta ei tule liian pelottavan näköinen pienille lapsille.

Pelottavuus aiheutti keskustelua kurssilaisissa. Oona Ihantola (14) kertoo nähneensä sairaalan seinällä ison maalauksen, joka oli hänen mielestään hieno mutta saattaa vaikuttaa pelottavalta pienistä lapsista.

Hän teki työhön pöllön.

– Suunnittelin mallin itse. Otin hiukan mallia pöllöpipoista. Käsitöitä on mukava tehdä, 14-vuotias juttelee.

Kaksi vuotta nuorempi Henrika Pösö osallistui työhön tekemällä siihen jääkarhun ja kanin. Neea Pulkkinen kertoo olevansa koirafani, joten 11-vuotias teki pörröisen koirahahmon.

Matilda Lahtinen (11) muistelee aikaa, kun hän joutui olemaan sairaalassa. Viisivuotias oli hämmennyksissään, eivätkä tylsän näköiset harmaat käytävät ainakaan auttaneet asiaa.

– Olisi ollut kiva, jos seinällä olisi ollut vaikka tällainen työ, tyttö tuumii.

Työ luovutetaan lauantaina 15. marraskuuta Taysissa Tampereella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?