Akaa on lopettamassa lasten yö- ja sunnuntaihoidon

 

Vuorohoito on keskitetty Sahurin päiväkotiin Viialaan.

Vuorohoito on keskitetty Sahurin päiväkotiin Viialaan. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Talouden tasapainottamistoimenpiteenä Akaan kaupunki suunnittelee lasten yöhoidosta luopumista ensi vuoden alusta. Lisäksi hoitoa ei tarjottaisi sunnuntaisin eikä juhlapyhinä. Arkena vuorohoitoa tarjottaisiin kello 5–22 ja lauantaina kello 5–18. Perusturvalautakunnan hyväksymät säästötoimet menevät vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Akaan päivähoidossa ilta-, yö- ja viikonloppuhoito eli vuorohoito on keskitetty Sahurin päiväkotiin Viialaan. Päivähoidon johtaja Anneli Säteri kertoo, että iltakymmenen ja aamukuuden välille ajoittuvan yöhoidon sekä sunnuntaihoidon tarvitsijoita on tällä hetkellä yhteensä viisi. Yöhoitoa käyttää kaksi perhettä. Säterin mukaan tarve vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

– Yö- ja sunnuntaihoidon loppuminen koskee muutamia perheitä, jotka joutuvat miettimään jatkossa vaihtoehtoisia järjestämistapoja kaupungin tarjoamalle yöhoidolle. Vuorohoito ei ole subjektiivinen oikeus eli kunnan ei ole pakko järjestää vuorohoitoa siinä laajuudessa kuin yksittäinen perhe sitä tarvitsee.

Päivähoidon johtajan mukaan yöhoidon käyttö on ollut myös vaihtelevaa.

– Syystä tai toisesta aika paljon varattua hoitoa on peruttu. Senkin takia se on tullut meille kalliiksi.

Päivähoidon johtajan mukaan vuorohoidon heikennykset joudutaan tekemään ennen kaikkea kaupunginhallituksen velvoittaman talouden tasapainottamisvaatimuksen vuoksi. Rahaa säästyy noin 30 000 euroa, kun eläkkeelle jäämässä olevan vuorohoitajan tilalle ei palkata uutta työntekijää.

Anneli Säterin mukaan yöhoidossa seula on ollut tähänkin asti tiukka.

– Lapsen paras paikka on kuitenkin koti, eli yöhoito on lapsen näkökulmasta haasteellinen. Tätä viestiä olemme aktiivisesti vieneet eteenpäin. Vanhemmat ovat hakeneet pääsääntöisesti lapset, kun ovat tulleet iltavuorosta esimerkiksi kello 22.30. Valtaosa vanhemmista haluaa tehdä niin, että lapsi menee yöksi kotiin.

Keskustelut perheiden kanssa

Perusturvalautakunnan käsittelyssä Heli Piirainen (vihr) esitti, ettei sunnuntaihoitoa lakkautettaisi, mutta esitys ei saanut kannatusta. Piiraisen mukaan sunnuntaihoidon lopettamisesta kärsivät naisvaltaisilla aloilla työssä käyvät naiset.

Päivähoidon johtajan Anneli Säterin mukaan viikonloppuisin perheillä on muitakin vaihtoehtoja järjestää hoito esimerkiksi isovanhempien avulla.

Päivähoidon johtaja kertoo, että yö- ja sunnuntaihoidon loppumisen aiheuttamista vaikeuksista perheille ja hoitomahdollisuuksista keskustellaan jokaisen perheen kanssa erikseen.

– Ennen muutosten voimaantuloa perheiden kanssa on käytävä henkilökohtaiset keskustelut, jotta ei jää epäselväksi, kenelle hoidon järjestäminen on ylivoimainen tekijä.

Säteri pitää mahdollisena, että Akaa voisi ostaa hoitoa, jonka käyttö on vähäistä.

– Valkeakoskella on vastaava tilanne. Seutukunnallisesti voisimme tehdä tässä yhteistyötä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?