Kittilän leipomo on yllättävän lähellä

Hämeenlinnassa ja Iittalassa leipomouransa aloittanut Veli-Matti Kittilä on työskennellyt alalla 16-vuotiaasta asti. Kittilän oma suosikki on ruisleipä. – En ole eläessäni syönyt yhtään huonoa ruisleipää, oli se kenen hyvänsä valmistama missä päin Suomea hyvänsä.

Hämeenlinnassa ja Iittalassa leipomouransa aloittanut Veli-Matti Kittilä on työskennellyt alalla 16-vuotiaasta asti. Kittilän oma suosikki on ruisleipä. – En ole eläessäni syönyt yhtään huonoa ruisleipää, oli se kenen hyvänsä valmistama missä päin Suomea hyvänsä.

VeliMatti Kittilän tyypillinen työpäivä alkaa puolilta öin. Saavuttuaan työpaikalle hän laittaa kahvin tippumaan, ensimmäiset leipä- ja sämpylätaikinat pyörimään ja uunit päälle. Aamuyön ensimmäisinä tunteina ainoa kaveri on radio. Työkaverit saapuvat vasta kolmen ja viiden välissä, kun valmiita leipiä ryhdytään pakkaamaan.

– Tavallisena työpäivänä pääsen 7–8 aikaan kotiin. Kotona menen peiton alle ja herään puolen päivän aikaan, Kittilän leipomon yrittäjä Veli-Matti Kittilä kertoo.

Talvella Kittilä saattaa nukkua vielä ennen töihin lähtöä, mutta kesällä ei niinkään. Leipomoyrittäjällä yötyö sujuu rutiinilla, kuten myös vapaa-ajalla normaalirytmiin siirtyminen.

– Se onnistuu, kun tekee vaan tätä yhtä vuoroa.

Iittalasta kotoisin oleva ja nykyisin Urjalassa asuva Veli-Matti Kittilä, 46, on työskennellyt leipomoalalla 16-vuotiaasta lähtien. Oman leipomon hän perusti äitinsä Annikki Kittilän kanssa 25 vuotta sitten Kylmäkoskelle. Yritys aloitti paloaseman naapurissa vuokrarivitalossa, josta se sittemmin siirtyi omiin 350 neliön tiloihin Tipurin teollisuusalueelle.

– Meidän piti ensin mennä Urjalaan, mutta täältä löytyivät paremmat ja helpommin tilat, Veli-Matti Kittilä muistelee.

Tuotteet lähialueelle

Kittilän leipomo valmistaa monenlaisia suuhunpantavaa leivistä kahvipullaan, joista ruisleipä ja hillomunkit ovat kysytyimpiä. Veli-Matti Kittilä arvioi valikoimaan mahtuvan kaikkiaan kahdeksisenkymmentä erilaista tuotetta.

– Niitä on ihan liikaa. Niitä pitäisi karsia, mutta kun yksi haluaa yhtä ja toinen toista, Kittilä huokaa.

Kittilän leipomon leipiä ja makeita leipomuksia myydään pelkästään lähialueella Akaassa, Lempäälässä, Vesilahdella ja Urjalassa.

Kauppoihin ja työmaaruokaloihin toimitettavien tuotteiden ohella leipomo tekee alihankintana ruisleipää Varmiolan ja Ståhlbergin leipomoille. Lisäksi Kittilän leipomossa työskentelevä Kimmo Myllylä kiertää oman yrityksensä Kipparin Herkkujen nimissä myymässä Kittilän tuotteita lähitoreilla. Oman myymälän perustamista teollisuusalueella sijaitseva ja pienellä henkilökunnalla pyörivä leipomo ei ole suunnitellut.

Sitä paitsi nimen perusteella useampi on kuvitellut Kittilän leipomon sijaitsevan Lapissa.

– Meille tarkoitetut tavarat ovat muutaman kerran lähteneet väärään osoitteeseen. Osoite on kyllä ollut oikein, mutta autokuski ei lukenut sitä loppuun asti. Kun Kimmo käy myymässä meidän tuotteita, on moni älynnyt vasta loppuun luettuaan, että hän ei olekaan tullut torille Lapista asti.

Kulut kurissa

Veli-Matti Kittilä on nykyisin Kittilän leipomon ainoa omistaja. Veli-Matin äiti Annikki Kittilä kuoli nelisen vuotta sitten. Yrittäjän lisäksi leipomossa työskentelevät Merja Pöld ja Kimmo Myllylä. Veli-Matin eläkkeellä oleva isä Matti Kittilä käy auttelemassa tarvittaessa.

– Isotkin leipomot ovat viimeisen kahden vuoden aikana vähentäneet väkeä, mutta meillä tämän on sen verran pientä, että vieraita ei tarvita enempää, mikä pitää kulutkin kurissa.

Kittilän leipomossa leipää valmistetaan viitenä päivänä viikossa, joskus menneinä vuosina sitä leivottiin myös lauantaisin.

– Silloin ei ollut oikein ollenkaan vapaata, Veli-Matti Kittilä myöntää.

Kevätpuoli on leipomolle syksyä selvästi vilkkaampaa aikaa, keväälle kun ajoittuvat ystävänpäivä, runeberginpäivä, laskiainen, pääsiäinen ja vappu.

– Sesonkituotteilla saa toimintaan eloa.

Taikina vaihtuu hevosiin

Kotona Veli-Matti Kittilä ei leivo, ja on omien sanojensa mukaan laiska laittamaan myös ruokaa. Taikinan sijaan vapaa-aikaan kuuluvat hevoset ja raviurheilu. Kotitallissa on neljä hevosta, neljä siitostammaa ja niiden varsat.

45kittilänleipomo7

Veli-Matti Kittilä pakkaamassa kermamunkkeja.

45kittilänleipomo3
Kittilän leipomon kiireisintä aikaa on kevät, jolloin leipomossa tehdään sesonkituotteita juhla- ja teemapäiviin.

Kittilän leipomon kiireisintä aikaa on kevät, jolloin leipomossa tehdään sesonkituotteita juhla- ja teemapäiviin. Tässä paistoa odottavat patongit.

Kittilän leipomossa on käytössä yksi vaunu-uuni ja kolme arinauunia.

Kittilän leipomossa on käytössä yksi vaunu-uuni ja kolme arinauunia.

45kittilänleimpomo5
Hämeenlinnassa ja Iittalassa leipomouransa aloittanut Veli-Matti Kittilä on työskennellyt alalla 16-vuotiaasta asti. Kittilän oma suosikki on ruisleipä. – En ole eläessäni syönyt yhtään huonoa ruisleipää, oli se kenen hyvänsä valmistama missä päin Suomea hyvänsä.

Hämeenlinnassa ja Iittalassa leipomouransa aloittanut Veli-Matti Kittilä on työskennellyt alalla 16-vuotiaasta asti. Kittilän oma suosikki on ruisleipä. – En ole eläessäni syönyt yhtään huonoa ruisleipää, oli se kenen hyvänsä valmistama missä päin Suomea hyvänsä.

Urjalassa asuva Merja Pöld on työskennellyt Kittilän leipomossa reilut kolme vuotta.

Urjalassa asuva Merja Pöld on työskennellyt Kittilän leipomossa reilut kolme vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?