Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyy perjantaina

Ehdokkaat haluavat pitää kirkon kynnyksen matalana, panostaa nuoriin ja talouden kunnossa

Reijo Jääski Toijalasta kävi äänestämässä ennakkoon seurakuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Vaalitoimitsijoina olivat Sirkka-Liisa Koivisto ja kirkkoherra Sari Lindström.

Reijo Jääski Toijalasta kävi äänestämässä ennakkoon seurakuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Vaalitoimitsijoina olivat Sirkka-Liisa Koivisto ja kirkkoherra Sari Lindström.

 

Kirkkoherra Sari Lindströmin mukaan seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi Akaassa vilkkaasti. Maanantaina Akaassa ennakkoon äänesti 114 henkilöä, joista Akaan kirkkoherranvirastossa 81 ja laitoksissa 33. Ennakkoon voi äänestää vielä perjantaina. Äänestyspaikoista pisimpään perjantaina palvellaan Akaan lukiolla, jossa voi äänestää kello 18–20. Varsinainen vaalipäivä on isänpäivä 9.11.

Akaassa 27-jäseniseen kirkkovaltuustoon pyrkii 58 ehdokasta. Eniten ehdokkaita on Ilon Kirkon ja Avoimen seurakunnan ryhmissä, kummassakin 26.

Ilon Kirkon taustajärjestönä on Akaan sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö. Ryhmä ilmoittaa mukana olevan sosialidemokraattien, vasemmistoliiton sekä sitoutumattomia ehdokkaita. Joukossa on useita kunnallispolitiikasta tuttuja demareita. Yksi heistä on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen, 49, joka on tällä hetkellä vuorotteluvapaalla Tampereen teknilliseltä yliopistolta kehittämispäällikön tehtävästä. Hän kuvailee itseään perusevankelisluterilaiseksi, joka käy muutaman kerran vuodessa kirkossa tai seurakunnan tapahtumissa. Pitkään kunnallispolitiikassa vaikuttanut Kallioinen sanoo kiinnostuksen myös seurakunnan asioihin saaneen asettumaan ehdokkaaksi.

– Seurakunta ei ole irti muusta yhteiskunnasta.

Ilon Kirkon tavoitteina on muun muassa madaltaa osallistumiskynnystä seurakunnan toimintaan, kehittää lapsityötä ja tehostaa seurakunnan tiedottamista käytännön toiminnasta. Saila Kallioinen nostaa päällimmäisiksi talouden ja toiminnan.

– Varmasti kaikki tiedämme, että seurakuntien talous on tiukoilla. Varmaan talousasiat tulevat olemaan yksi asia sekä toiminta. Toki täytyy sanoa, että seurakunnalla on paljon monipuolista toimintaa. Itselläni kiinnostuksen kohteita ovat perhetyöhön sekä lapsiin ja nuoriin liittyvät asiat.

Kallioinen kehittäisi toimintaa lisäämällä seurakuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Ehdokkaan mukaan myös seurakunnan omaisuuden myynnistä pitää voida keskustella.

– Se toimii ihan samalla logiikalla kuin kuntapuolella. Sellaisten kiinteistöjen, mitä ei tarvita tai joiden kunto edellyttäisi melkoisia saneeraustoimenpiteitä, realisoimisesta täytyy voida keskustella.

Mahdollisina myytävinä kohteina olivat viime keväänä esillä Kumpulan leirikeskus Viialassa, Viialan pappila, Viialan keskustassa sijaitseva rakentamaton tontti sekä Kylmäkosken aseman seurakuntakoti. Myyntipäätöstä ei kuitenkaan tehty, vaan kirkkovaltuusto palautti asian kirkkoneuvostolle uudelleen valmisteltavaksi.

Saila Kallioinen ei ota kantaa, pitäisikö esimerkiksi Kumpula myydä.

– Sekin varmaan pitää katsoa ja keskustella. En tarkkaan tiedä Kumpulan kuntoa, itse en ole siellä vähään aikaan käynyt.

Vaativa luottamustehtävä

Avoimen seurakunnan listalta löytyy ehdokkaita, jotka puoluekartalla edustavat kokoomusta, keskustaa, kristillisdemokraatteja ja vihreitä. Listalla ehdolla olevan kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Sinikka Ylimäen mukaan ehdokkaita yhdistävät kristilliset arvot.

– Vaikka joukossa on ehdokkaita, jotka ovat puolueen jäseniä, seurakuntavaaleissa he eivät välttämättä ole mukana puolueen jäseninä vaan seurakuntalaisina. Ehdokkaat on kerätty monesta puolueesta ja sitoutumattomista.

Sinikka Ylimäen mukaan ryhmälle tärkeää on, että seurakunnan toimintaan on helppo tulla. Ylimäki itse näkee diakoniatyön korostuvan vaikeina aikoina. Ehdokkaan mukaan seurakunnan asiat pitää hoitaa myös taloudellisesti.

– Ei tuhlata ja hoidetaan näitä asioita järkevästi.

Ylimäki arvelee, että kiinteistöjen myyntiin palataan uudella valtuustokaudella.

– Myydäänkö, jää nähtäväksi. Nyt on vähän huono aika myydä, kun ei varmaan saada käypää hintaa. Kiinteistöjen myynti on hankala asia, esimerkiksi Kumpula on viialalaisille tärkeä. Kumpulan myyminen on minullekin vaikea asia, itse en ihan olisi sitä kyllä myymässä.

Eläkkeellä oleva Sinikka Ylimäki, 69, on ollut seurakunnan luottamustehtävissä mukana neljä vuotta.

– Kyllähän seurakunnan luottamustehtävä on aika vaativa. Kauteen on kuulunut Kylmäkosken kirkkoa, Viialan kellotapulia, seurakuntatalon hissiä ja nyt tulossa on siunauskappeli Toijalassa. Isoja asioita.

Musupallerot nuorten asialla

Akaan Musupallerot on vaaleissa mukana neljän nuoren voimin. Ryhmän tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluville ja varmistaa laadukkaan nuorisotyön jatkuminen. Akaan lukiossa viimeistä vuotta opiskeleva Ellinoora Hakala, 18, on ehdokkaana ensimmäistä kertaa, mutta muuten Hakala on ehtinyt olla monessa mukana. Hän on neljättä vuotta isosensa, laulaa seurakunnan nuorisokuorossa ja on aiemmin ohjannut myös seurakunnan kerhoa.

– Muut Musupallerot-ryhmästä puhuivat minut ympäri, hän kertoo ehdokkuudestaan.

Hakala haluaa itse vaikuttaa siihen, että nuorille tarkoitettua toimintaa ei karsita. Partiolaisena Hakalalle on tärkeää myös seurakunnan ja partiolippukunta Toijalan Eräveikkojen yhteistyö.

Perussuomalaista näkemystä

Akaan Perussuomalaiset ovat seurakuntavaaleissa mukana kahden miehen voimin Perus-kristilliset-listalla.

– Yritämme saada niin sanottua perussuomalaista maalaisjärkeä ja kaupunkilaisjärkeä hallintoon. Haluamme suorasukaisuutta ja rehellisyyttä ja sitä myötä seuraavaa avoimuuden tunnetta. Toki siellä on omaisuutta kiinteistöissä, vanhustenhuoltoa ja lasten hoitoa seurakunnan uskonasiat mukaan lukien, mutta lähinnä tavoitteena on juurikin se, että haemme perussuomalaista näkemystä myös seurakuntaan, ehdokkaana oleva Aki Andersson kertoo.

Andersson pitää itse tärkeänä ohjattua nuorisotoimintaa. Hän panostaisi erityisesti rippikouluikäisiä nuorempien iltatoimintaan.

– Nuorilla olisi tuttu, turvallinen ja valoisa paikka mihin mennä, ettei niiden tarvitse hengailla pimeillä kujilla yksistään ja kavereiden kanssa.

Seurakunnan kiinteistöjen myyntiä Andersson ei pidä tällä hetkellä heikon kysynnän ja hintatason vuoksi kannattavana. Sen sijaan hän vuokraisi seurakunnan tiloja.

– Kiinteistöjä pitää pyrkiä vuokraamaan myös kirkon ulkopuolisille toiminnoille. Minusta se olisi hyötykäyttöä kiinteistöille.

Anderssonin mukaan suuri osa perussuomalaisista on vakaumuksellisia evankelisluterilaisia. Sähköasentajana työskentelevä Andersson, 52, kuvailee itseään muiden suomalaisten kaltaiseksi peruskristityksi, joka käy harvakseltaan kirkossa.

– Uskonto on tärkeä asia. Uskonto kuuluu meidän kulttuurimme tässä maassa. Evankelisluterilainen maailmankatsomus on osa identiteettiä suomalaisina.

Heti maanantaina seurakuntavaaleissa ennakkoon äänestänyt Reijo Jääski Palkinpäästä Toijalasta löysi ehdokkaan helposti. Vaalitoimitsijoina Sirkka-Liisa Koivisto ja kirkkoherra Sari Lindström.

Heti maanantaina seurakuntavaaleissa ennakkoon äänestänyt Reijo Jääski Palkinpäästä Toijalasta löysi ehdokkaan helposti. Vaalitoimitsijoina Sirkka-Liisa Koivisto ja kirkkoherra Sari Lindström.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?