Järjen valoa päätöksenteossa

Lehden pääkirjoituksessa Juha Kosonen kirjoitti sote-uudistuksesta otsikolla Pimeitä päätöksiä (8.10.). Kirjoituksessa oli asiavirheitä, joten koin aiheellisesti tarttua kynään.

Ensinnäkin sote-uudistuksesta päätettiin työryhmässä, jossa oli edustettuna kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat eli koko parlamentaarinen kenttä. Kyseessä ei ollut ”ideologista liimaa vailla oleva hallitus” kuten kirjoituksessa väitettiin.

Toiseksi kirjoituksessa sekoitetaan palveluiden järjestäminen ja tuottaminen. Lakiesityksen mukaan järjestäjinä ovat viisi sote-aluetta – ei neljä, kuten kirjoitus väittää. Järjestäjä vastaa siitä, että jokainen kansalainen saa sosiaali- ja terveyspalvelunsa laadukkaasti ja oikea-aikaisesti. Palveluiden pitää olla myös syrjimättömiä ja kaikkien yhdenvertaisesti saavutettavissa.

Sote-alueet solmivat sopimukset palveluiden tuottamisesta julkisten tuottajien, kuten kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Julkisia palveluita täydentämään ja tukemaan sote-alue voi hankkia tarpeellisen määrän palveluita yksityiseltä ja kolmannen sektorin järjestöiltä. Järjestäjän ja tuottajan roolit ovat laissa hyvin selkeästi määritelty.

Pirkanmaalla keskustelemme parhaillaan siitä, tuleeko meillä olla yksi koko Pirkanmaan kokoinen tuottajaorganisaatio vai jaettaanko Pirkanmaa neljään nykyisten sairaaloiden ympärille muodostettavaan tuottajakuntayhtymään.

Tällä hetkellä potilaista kymmenen prosenttia käyttää 80 prosenttia terveydenhuollon resursseista. Heitä ovat muun muassa pitkäaikaissairaat ja mielenterveyspotilaat. He tarvitsevat monenlaisia palveluita: perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluita. Näitä he joutuvat hakemaan eri luukuilta ja hoitoketjut katkeavat. Rahaa kuluu, mutta potilaat eivät tule hoidetuksi. Siksi koko sote-uudistuksen läpikulkevana punaisena lankana on niin sanottu integraatio, joka tarkoittaa, että perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito toimivat yhdessä.

– Toteutuessaan sote-uudistus on vuosikymmeniin merkittävin sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva uudistus. Se on kansainvälisesti ainutlaatuinen integroidessaan laajasti palvelujen järjestämisvastuun, kirjoittaa THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen, joka on yksi maamme eturivin asiantuntijoita.

Uudistuksella on takanaan laaja ammattilaisten ja poliittisten toimijoiden tuki.

Suomi menetti juuri AAA-luottoluokituksensa. Yhtenä syynä tälle on vanheneva väestö ja hitaasti etenevät rakenteelliset uudistuksen. Arvioitsijat näkevät sote-uudistuksen oikeansuuntaisena, mutta se olisi pitänyt aloittaa jo paljon aikaisemmin. Meillä ei ole enää aikaa hukattavana.

Näen edesvastuuttomana kapuloiden heittämisen rattaisiin ja kansalaisten pelottelun sillä, että sote-uudistuksessa ollaan hävittämässä kuntien hyvin toimivia palveluita. Päinvastoin uudistus takaa jokaiselle kansalaiselle tasavertaiset palvelut asuinpaikkaan tai varallisuuteen katsomatta.

Hanna Tainio

Lääketieteen tohtori, kansanedustaja (sd)