Koulu on taas päässyt hyvin alkuun ja on hyvä muistaa, että lapset oppivat parhaiten rauhallisessa, sopusointuisessa paikassa, jossa opettaja rohkaisee, inspiroi ja pitää yllä järkevää kuria. Pisa-menestys palaa, kun annamme lasten iloita oppimisesta – kouluissa, joissa on kasvurauha.
Varsinkin ensimmäisinä elinvuosina nuori ihminen on herkkä. Siksi vanhempien ja opettajien on hyvä muistaa, että vain rakkauden avulla luodaan menestystä. Huipulle pääsee millä elämänalueella tahansa, kun rakastaa tehtäväänsä. Lahjakkuus, älykkyys ja luovuus saavat voimaa ilosta.
Huippuja kasvaa niistä lapsista ja nuorista, joilla on innostusta harjoitella myös ohjattujen harjoitusten – kuten koulun – ulkopuolella. Jokaisella on jonkin alan luontaista intelligenssiä. Lahjakkuus kehittyy ja kasvaa harjoittelun myötä. Niin moni asia vaikuttaa lapsen kehitykseen, ja kaiken perusta on rakkaus.
Rakkaus antaa elämäniloa, joka tuo innostusta oppia ja harjoitella. Ympäristö, persoonallisuus ja oma motivaatio vaikuttavat siihen, miten synnynnäiset lahjakkuudet – kuten älykkyys ja luovuus – kehittyvät.
Nykyään arvostetaan oppimista, joka on loogista, lineaarista, rationaalista, tieteellistä, matemaattista ja tietokoneisiin suuntautunutta. Nuoret omaksuvat muiden ideat ja toistavat niitä yhä uudelleen. Tiedon korostaminen saattaa saada herkät lapset tuntemaan itsensä ahdistuneeksi ja he saattavat muuttua sen vuoksi masentuneiksi, kapinallisiksi ja julmiksi.
Sen vuoksi olisi tärkeää kehittää myös yksilöllisyyttä, luovuutta, mielikuvitusta, rytmiä, laulua, taiteellisuutta, henkisyyttä ja sydämen sivistystä. Näin toimimalla kannustettaisiin välittämiseen, empatiaan, luottamiseen, huolehtimiseen ja yksilöllisyyteen. Nämä johtavat rentoutumiseen, rauhaan ja tyytyväisyyteen.
Sivistys tarkoittaa kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta. Opillinen sivistys ja yleissivistys ovat tärkeitä, mutta niin on myös ihmisen sisäinen kypsyys, eli sydämen sivistys.
Tärkeintä elämässä on sydämen sivistys. Olennaista on ihmisen asenne ja tapa suhtautua maailmaan ja elämään, ja se on riippumaton koulutustasosta ja ulkoisista käyttäytymisen malleista.
Sydämen sivistys on hiljainen, elämää ylläpitävä nöyrä asenne, johon kuuluvat oikeudenmukaisuus ja aito lähimmäisen huomioiminen.
Perhe-elämä tarjoaa mitä erinomaisimman sydämen sivistyksen ja johtajuuden oppimisympäristön. Perhe on alati muutosprosessissa, jolloin siihen luonnollisina asioina kuuluvat luopuminen ja uuden alku, mutta myös läheisyyteen ja rakkauteen liittyvät ilon ja onnen tunteet.
Näin ihmisen kasvu perheessä parhaimmillaan näkyy näkökulmien laajentumisena, suvaitsevaisuuden kasvuna, arvojen selkiytymisenä, armahtavaisuutena itseä, puolisoa ja lapsia kohtaan – rakastamaan oppimisena.
Inhimillisyys on sitä, että meillä on sydämen sivistystä. Sydämeltään sivistynyt ihminen kohtaa rohkeasti kaikenlaiset kanssaihmiset, hän uskaltaa katsoa lähimmäistään silmiin. Hän tarttuu kädestä ja antaa turvaa ja hellyyttä. Sivistykseen kuuluu, että jokaisen elämä on arvokasta.
Jaana Uolamo
Kirjoittaja on suurperheen äiti Toijalasta.
Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa akaalainen valtuutettu Inka Savolainen.