Aseman koulu heräsi henkiin

Aseman koulu Kylmäkosken Aseman kylällä ehti viettää hiljaiseloa tämän lukuvuoden alusta maanantaihin 22. syyskuuta. Lakkautettu koulu oli pakko ottaa käyttöön, kun muita väistötiloja Akaan sisäilmaongelmista kärsiville kouluille ei enää ollut.

Asemalle siirtyivät Pappilan koulun 1–2-yhdysluokka ja 3. luokka Toijalasta. Viime viikolla koululle vietiin Pappilasta pulpetit ja pöydät, ja seinille kiinnitettiin uudestaan valkotaulut. Maanantaina Hämeen Turistiauton bussi kaarsi koulun pihaan ennen yhdeksää, ja koulun ovista marssi sisään iloinen lapsijoukko.

– Ihan parasta. Hauskaa. Nyt ei säre enää päätä, kommentoivat kolmannen luokan oppilaat päästyään omille paikoilleen.

Viime lukuvuoden jälkeen lakkautettu Aseman koulu otettiin väistötilana maanantaina 22.9.

Viime lukuvuoden jälkeen lakkautettu Aseman koulu otettiin käyttöön väistötilana maanantaina 22.9.

Sisäilmaoireista kärsineiden määrää kysyttäessä lähes jokainen kolmosluokkalainen nosti kätensä, ja luokan opettaja Niina Heliö sanoi poteneensa itse kovaa päänsärkyä. Ykkös–kakkosten opettaja Mira Lippo ei osannut sanoa kuinka moni hänen oppilaistaan on oireillut, koska Lippo on ollut omien oireiden vuoksi enimmäkseen pois töistä.

– Olin elokuussa viikon töissä, ja välillä toisen viikon. Nyt tulin töihin kahden viikon sairaslomalta.

Kolme pommia viikon aikana

Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa kiersi Pappilan koululla terveystarkastajan kanssa viime viikon tiistaina. Koululla tehtiin keväällä rakennetutkimuksia, ja kesällä ja alkusyksystä tiloja on remontoitu. Uusiin evakuointeihin päädyttiin siksi, että koululla pitää tehdä lisää tutkimuksia.

– Koulun keskellä on toisessa ja kolmannessa kerroksessa päällekkäin kaksi tilaa, joissa on selvästi oireiltu viime talvena ja taas tänä syksynä. Kevään tutkimuksessa oli otettu vain kuitupölynäytteitä, joissa ei ollut mitään. Koska oireilu on jatkunut, tutkimuksen tehnyt Jommi Suonketo kirjoitti raporttiin, että välipohja pitäisi tutkia. Päätimme, että tyhjennämme kaksi luokkaa niin, että tekninen toimi pääsee tekemään tutkimukset.

Pappilan koulun 3–4-yhdysluokka sekä 6. luokka on jo aiemmin siirretty sisäilmaongelmien ja korjaustöiden alta Toijalan yhteiskoululle. Myös Arvo Ylpön koulun oppilaita on tänä syksynä jouduttu siirtämään kaupungin nuorisotiloihin ja tällä viikolla myös koulun liikuntasaliin, kun Kätevä-rakennuksen alapohjasta löytyi haitallisia mikrobeja. Myös Kätevässä on oireiltu.

Täytetty jänis odotti Pappilan koulun oppilaita tulevaksi Aseman koululla maanantaiaamuna.

Täytetty jänis odotti Pappilan koulun oppilaita tulevaksi Aseman koululla maanantaiaamuna.

 

Sivistysjohtaja puhuu jo katastrofista

Rasin koululla Viialassa saatiin toissa viikonloppuna korjattua yhden luokan katossa ollut vesivuoto. Myös Rasilla on kärsitty epäterveen sisäilman aiheuttamista oireista, ja viime viikon maanantaina paljastuikin vesivuotoa pahempi ongelma. Koulusta löytyi kaksi käytöstä poistettua kellaria, joissa oli mädäntyneitä ja homeisia puuhyllyjä ja -laatikoita. Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan ne ovat hyvinkin voineet aiheuttaa oireilua. Kellariin on kulku koulun opettajainhuoneesta.

Rasin koulun kellarin puhdistustyöt alkoivat viime viikon tiistaina. Tämän viikon tiistaina koulun tiloja ja niiden terveellisyyttä käytiin tutkimassa muutenkin.

Rasin koulun kellarin puhdistustyöt alkoivat viime viikon tiistaina. Tämän viikon tiistaina koulun tiloja ja niiden terveellisyyttä käytiin tutkimassa muutenkin.

Tämän viikon tiistaina Jommi Suonketo kävi tutkimassa Rasilla suoritetut korjaustyöt ja mahdolliset muut kohteessa tarvittavat toimenpiteet mahdollisen sisäilmahaitan korjaamiseksi. Myös Valkeakosken kaupungin terveystarkastaja Milla Ikonen kävi tiistaina tutkimassa rakennuksen kuntoa. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan raporttien valmistuttua.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa löytää nopeasti sanat kuvaillessaan nykyhetkeä.

– Kyllä katastrofi aika hyvin tätä tilannetta kuvaa, jos on kolme tällaista pommia viikon sisällä. Ja kun on syksystä asti oltu Ylpön koulun kanssa jo siellä ja täällä. Keinot alkavat loppua, Oksa sanoo.

Opetuksen lisäksi koulujen sulkemisesta kärsivät monet muutkin kaupunkilaiset.

– Liikuntatiloja on muutenkin ollut pois käytöstä, ja nyt on tosi iso isku, että Arvo Ylpön salia ei ole. Tämä koskettaa jo isoa osaa kuntalaisista.

Salitiloja on ollut rajoitetusti käytössä jo puolentoista vuoden ajan, koska Viialassa peruskorjataan parhaillaan sisäilma- ja kosteusongelmista kärsinyttä Keskustan koulua ja sen palloiluhallia ja muita liikuntatiloja. Pappilan koulun salin korjaukset on saatu tehtyä, ja Sali otettiin käyttöön tämän viikon maanantaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?