Arkkitehteja olisi syytä kuunnella

Viitaten toimittaja Johanna Mäkisen sanomalehtiartikkeliin Helpiön huvilan kohtalo ratkesi Akaan Seudussa keskiviikkona 17.9.2014 haluan muistuttaa, että kunnallispoliitikkojen tulisi kuunnella niitä, jotka asioista jotakin tietävät. Arkkitehdin rooli kaupunkisuunnittelussa on tehdä esityksiä siitä, kuinka kaupunkia tulisi kehittää. Heitä on siis syytä kuunnella. Etenkin, jos arkkitehdilla on vielä juuret Akaalla ja seudulla aivan erityinen paikka tämän sydämessä.

Artikkelista oli pääteltävissä, kuinka paljon vähemmän viivan alle jäi, kun Helpiön huvilan tapauksen kohdalla ei kuunneltu asiantuntijaa. Takkiin tullee kahdeksan tuhatta euroa ja samalla menetetään huvilan koko kulttuurihistoriallinen arvo.

Myös Tampereen Erämiehenkadulle on siirretty viisi hirsirakennusta Terijoelta, mutta niiden arvo on nollautunut siirron myötä, jolloin niiden historia on alkanut purkamisen ja siirron myötä uudelleen alusta. Arkkitehti Lasse Majuri, jonka Akaan kaupunki ainakin toistaiseksi on menettänyt Pirkanmaan liitolle, missä Majuri saa ansaitsemaansa arvostusta, kirjoittaa internetin VR:n tavaramakasiinikeskustelussa:

– Tällaisen rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo nollautuu, siirretään sitten sentti tai 10 km. Niin on käynyt kaikille siirretyille (hirsi)rakennuksille, vaikka muutakin väitetään. Nollautuu. Alkaa alusta. Katsokaa Pölkkylää Länsi-Teiskossa. Kierrätetystä materiaalista äärimmäisen hienosti koostettu nelikymppinen rakennus. Katsokaa Kaisaniemen puutaloja. Katsokaa Seurasaaren rakennuksia.

Päivi Heikkinen,

YTM, hall.yo