Farssiksi menee

Jyrki Kataisen (kok) hallitukselta jäi kaikki keskeiset asiat tekemättä ja kovin vaivalloiseksi menee Alexander Stubbinkin (kok) ministeristön taival kun vihreät loikkaavat pois. Eihän tätä pääministeri tietenkään itse myönnä, mutta asiat politiikassa usein ovat sellaisia – ja vain sellaisia – miltä näyttävät. Ja nyt näyttää todella pahalta. Maassa on menossa poliittinen farssi.

Maassa on lähes hätätila, mutta vasemmistoliitto ja vihreät luikkivat koloihinsa vaalitaktiikkoja mietiskelemään. Toivottavasti kansa ymmärtää, että näin ei kerta kaikkiaan voi menetellä. Puolueen etu ei saa mennä näin räikeällä tavalla isänmaan edun edelle. Vihreitä meni uskottavuus jo ensimmäistä uutta ydinvoimalaa hyväksyttäessä, joten turhaa enää on meuhkata. Ja minkä takia vasemmistoliitto meuhkaa, toivottavasti ei köyhien asialla. Vasemmistoliiton istuessa hallituksessa kajottiin kuntien valtionosuuksiin tavalla, joka jättää monet laitosvellit keittämättä.

Kun poliitikot ovat vieneet tasavallan presidentiltäkin vallan, ei ole maassa poliittista johtajuutta ollenkaan. Kuvia itsestä ottamalla saa toki mitä tilaa. Toista oli Urho Kekkosen aikana, jolloin rivien suoristamiseen riitti muutaman rivin kirje. Kekkosen aikana naapuri piti pistoolia ohimolla, mutta niin vain liityttiin EEC:hen ja ostettiin maailman parhaita joka sään hävittäjiä Migejä.

Persujen pelko ei kolmen vuoden aikana ole ollut viisauden alku. Kataisen aloittaessa oli ilmassa kosto todelliselle maakuntien puolueelle, Suomen Keskustalle, jolla meni muutama vuosi aikaa tointua vaalitappiosta. Piti tehdä suuri kuntauudistus, vaan kuinkas kävikään. Helsingin herrat piirtelivät kartat ja maakuntien miehet ja naiset pyyhkivät niillä ties mitä. Suomessa ei tehdä yhtään kuntaliitosta niin, ettei keskusta ole tavalla tai toisella mukana. Moni voi tässä kohdin sanoa, valitettavasti, mutta ennen huutoa kannattaa perehtyä valtuustojen poliittiseen jakoon. Onneksi kuntauudistus ja sote-uudistus ymmärrettiin erottaa toisistaan, jotta edes sote-uudistus – saa nyt nähdä – saadaan maaliin. Kun vihreät lähtevät hallituksesta, hallituspuolueiden kansanedustajat on määrättävä poistumiskieltoon eduskuntatalosta, jotta yksikään ääni ei jää vahingossa antamatta.  Tilaisuus tekee varkaan, vaikka sotella onkin parlamentaarinen suoja.

Kun hallituksen työskentely on ollut sitä sun tätä, valuu tämä ajattelu myös kuntiin. Kun ei tehdä mitään, ei tehdä virheitä eikä ainakaan turhaa työtä. Tässä on mennyt yli kolme vuotta odotellessa. Kolme vuotta on julkishallinnossa pitkä aika. Rahaa palaa vanhoin perusteluin, kun uusia ideoita saati päätöksiä ei päästä toteuttamaan. Ja kyllä Akaakin olisi tässä ajassa saanut kunnon palvelurakenneuudistuksen aikaiseksi.

Suomessa on kunnallinen itsehallinto, joka on vanhempaa perua kuin itse tasavalta. Itsehallinnosta puhutaan vielä monta kertaa kun sote-uudistusta nostetaan pystyyn. Jo se, miten omaisuusmassat jaetaan, saa sotia aikaiseksi. Moni liian pieneksi tuomittu kunta on vuosikymmenien saatossa kantanut sievoisen summan kuntayhtymiensä seinien rakentamiseen.