Elämäntaitojen opettelua yhdessä

Monessa perheessä on taas alkusyksyn aikana mietitty, mikä olisi sopiva harrastus lapselle. Tai mitä kaikkea lapset ja perhe ehtivät halutessaan harrastaa? Harrastusten määrän tulisi olla sopiva, harrastusten jakaantua toimivasti eri viikonpäiviin ja harrastuskokonaisuuden hintatason olla perheen lompsalle kohtuullinen.

Akaassa harrastusten monipuolinen tarjonta antaa mahdollisuuden koota jokaiselle lapselle omanlainen viikko-ohjelma. Vanhempien tehtäväksi jää lähinnä arvioida harrastusten viemä viikoittainen kokonaisaika, jotta koulu kotitehtävineen ei jää liiaksi taka-alalle.

Yksi hyvä harrastus muiden joukossa on partio. Tämä saatiin jälleen kerran todeta muutama viikko sitten Viialassa, jolloin oli partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden ilmoittautuminen. Oli hienoa huomata, miten paljon uusia innokkaita jäseniä tämä monipuolinen harrastus oli vanhojen, partiokipinän jo aiemmin saaneiden harrastajien lisäksi houkutellut mukaan.

Ilmoittautumisen yhteydessä käytiin läpi kotiväen roolia lapsen harrastuksen rinnalla tai vähintäänkin taustalla. Harrastus kuin harrastus tarvitsee vetäjiksi, apuohjaajiksi, talkoolaisiksi tai vaikkapa kisakatsomon aktiiviksi vanhempia, sillä toiminta perustuu vastikkeettomaan vapaaehtoisuuteen. Ja toisaalta, tokkopa on yhtään seitsenvuotiasta lasta, joka ei haluaisi vanhempansa tulevan mukaan, kun lisäksi oma jännitys on uuden harrastuksen alkaessa aivan huipussaan.

Viialan Metsänkävijöissäkin vanhemmat sitoutetaan nykyään mukaan heti alusta alkaen, sillä mielenkiintoisten elämäntaitojen opettelu on yhdessä aina hauskempaa. Hauskaa siinäkin mielessä, että vanhemmilla ei useinkaan ole ensimmäisen syksyn alkaessa sen ihmeempiä partiotaitoja, mutta eipä tarvitsekaan, sillä vanhemmat osallistuvat eri tehtäviin osaamisensa mukaisesti eli eräopas ei kenenkään tuolloin odoteta olevan.

Elämäntaitojen opettelua yhdessä. Eikös se ole ihan jokapäiväistä asiaa kotona, koulussa ja vapaa-ajalla? Kyllä vain, niinhän se on, sitäkin. Partiossa kuitenkin opetellaan suunnitelman mukaisesti edeten arjen hallintaa, hyviä niksejä sekä samalla erätaitoja ja vastuullista elämäntapaa.

Lisäksi partioon kuuluvat olennaisena osana erilaiset tapahtumat sekä varsinkin retket ja leirit luonnossa. Suuri voimainponnistus on kesällä 2015 Lapissa pidettävä lippukuntaleiri. Leiriin liittyvä varainkeruu on aloitettu, ja lauantaina 13.9. kello 10–16 järjestetään Viialan kirkon parkkipaikan tuntumassa Koutsa-tapahtuma kaikille viialalaisille.

Viialalaisten kuulee aika ajoin harmittelevan paikallisten tapahtumien vähyyttä. Toivottavasti tapahtuma innostaa ihmisiä lähtemään liikkeelle. Luvassa on yön yli haudutettua soppatykki-hernekeittoa annoksina ja omiin astioihin myytynä, poniratsastusta, pienimuotoinen peräkontti-kirppis, arpajaiset, askartelua, makkaran- ja letunpaistoa rakovalkean läheisyydessä sekä ainakin buffetti.

Erja Pentti